Keluarga

Ibu Harus Bersabar Ketika Anak Kecil Anda Menghidap Asma Kulit

Asma kulit adalah keadaan biasa pada bayi dan kanak-kanak. Kulit asma boleh menyebabkan gatal yang boleh mencetuskan anak anda menggaru kulitnya. Ayuh, mengenali simptom dan rawatan asma kulit di anak.

Dalam dunia perubatan, asma kulit disebut ekzema atopik atau dermatitis atopik. Penyakit ini paling kerap berlaku pada bayi dan kanak-kanak di bawah umur 5 tahun (kanak-kanak kecil). Kadang kala penyakit ini juga boleh berlaku pada remaja dan dewasa muda.

Gejala dan Punca Asma Kulit

Salah satu tanda kanak-kanak mengalami asma kulit atau dermatitis atopik adalah kemunculan tompok kemerahan yang kelihatan seperti sisik. Selain itu, kulit juga menjadi kering dan sangat gatal, kelihatan lebih tebal, dan muncul sebagai benjolan yang berisi cairan jernih.

Pada bayi, asma kulit boleh berlaku pada wajah, kulit kepala, leher, belakang telinga, dan lipatan siku dan lutut. Pada kanak-kanak dan remaja, asma kulit sering muncul di siku dan lutut, leher, pergelangan tangan dan kaki, dan pangkal paha.

Asma kulit boleh berlaku apabila badan anak tidak menghasilkan cukup ceramide, iaitu sel lemak yang berfungsi melindungi kulit. Kekurangan ceramide boleh menjadikan kulit sangat kering.

Asma kulit bukanlah penyakit berjangkit, dan biasanya turun temurun. Sekiranya Ibu atau Ayah pernah menderita asma kulit, si kecil anda juga lebih berisiko mengalami keadaan ini.

Beberapa langkahPenyelenggaraan Asma Kulit

Kulit asma boleh membuat kanak-kanak cerewet kerana merasa sangat gatal. Untuk melegakan simptom asma kulit, anda perlu menjaga kulit si kecil dengan lebih tekun.

Salah satu kunci untuk merawat kulit bayi dengan asma kulit adalah menjauhkannya daripada menggaru. Ini untuk mengelakkan jangkitan dan kerengsaan, serta pembentukan bekas luka yang menghitam.

Berikut adalah beberapa cara untuk merawat kulit bayi dan kanak-kanak yang menderita asma kulit ringan:

1. Pastikan kulit bayi atau anak sentiasa lembap

Rasa gatal akibat asma kulit yang dirasakan oleh anak kecil anda dapat dikurangkan sekiranya kulit tetap lembap. Untuk menghilangkan rasa gatal, Ibu boleh memandikan Si Kecil dengan air kosong (tidak panas atau sejuk) selama kira-kira 10 minit dan tidak melebihi waktu itu.

Selain itu, Ibu juga dapat memberikan kompres basah dengan air biasa selama 10-20 minit untuk membantu mengatasi keluhan gatal akibat asma kulit di Little One.

2. Gunakan sabun kimia ringan

Semasa memandikan anak kecil anda, pilihlah sabun bayi yang terbuat dari bahan lembut yang tidak mengandungi wangian atau bahan antibakteria.

Sekiranya kulit anak kecil anda tidak kotor, anda boleh memandikannya dengan air kosong tanpa sabun. Ini berguna untuk mencegah timbulnya gejala asma kulit yang dihidap oleh si Kecil.

3. Gunakan pelembap bayi

Sapukan pelembap yang berisi ceramide atau pelembap tanpa bau selepas mandi. Untuk menentukan jenis pelembap yang betul, anda boleh berjumpa doktor.

4. Gunakan ubat

Untuk melegakan simptom asma kulit pada tubuh si kecil, anda boleh memberi ubat anti-alergi untuk meredakan gejala gatal yang dirasakannya. Dalam kes tertentu, asma kulit pada bayi dan kanak-kanak perlu dirawat dengan krim atau salap yang mengandung hidrokortison mengikut preskripsi doktor.

5. Pilih pakaian bayi yang lembut dan dapat menyerap peluh

Ibu harus memilih pakaian yang lembut dan dapat menyerap peluh, seperti kapas, supaya badan si kecil tidak mudah berpeluh atau panas. Elakkan pakaian bayi yang diperbuat daripada bulu dan nilon kerana kedua-dua bahan ini boleh merengsakan kulit si kecil anda.

Semasa mengenakan pakaian bayi, cubalah juga untuk tidak memakai anak kecil anda dengan pakaian ketat atau berlapis.

Selain itu, Ibu juga disarankan untuk selalu meletakkan Si Kecil di bilik yang sejuk dan bersih. Elakkan Si Kecil dari panas atau sejuk, kerana suhu yang melampau boleh menyebabkan gejala asma berulang.

Ibu juga perlu menjaga kualiti udara yang baik, misalnya dengan menggunakan pelembap udara dan memastikan tidak ada yang merokok di dekat si kecil.

Agar kulit si kecil anda tidak mudah cedera, anda juga perlu kerap memotong kuku atau memakai sarung tangan bayi sehingga si kecil anda tidak mencederakan kulitnya ketika dia menggaru kulitnya, jika asma kulitnya berulang dan menjadikan kulit si kecil gatal.

Sekiranya asma kulit anak kecil anda tidak bertambah baik atau bertambah buruk walaupun langkah rawatan di atas telah diambil, anda harus membawa si kecil anda ke doktor.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found