Kesihatan

Polymyositis - Gejala, Sebab dan rawatan

Polymyositis adalah keradangan beberapa otot. Polymyositis dicirikan oleh kelemahan otot. Keadaan ini mempengaruhi kerja otot di seluruh badan.Walau bagaimanapun, beberapa otot yang paling sering terkena polimosit adalah otot bahu, paha, dan pinggul.

Wanita dan orang berusia 30-60 tahun adalah kumpulan yang berisiko terkena polimositis. Orang yang mengalami polimitosit biasanya mengalami kesukaran untuk mencapai sesuatu, mengangkat berat atau objek, menaiki tangga, dan menukar kedudukan, misalnya dari duduk hingga berdiri.

Sehingga kini, polimitosit belum dapat disembuhkan. Rawatan polymyositis bertujuan untuk meningkatkan kekuatan dan fungsi otot.

Punca Polymyositis

Punca sebenar polimositis tidak diketahui. Walau bagaimanapun, keadaan ini dianggap berkaitan dengan keturunan.

Selain itu, polymyositis juga sering dikaitkan dengan penyakit autoimun. Keadaan ini berlaku apabila sistem kekebalan tubuh menyerang tisu otot yang sihat, menyebabkan keradangan. Walau bagaimanapun, ini masih perlu dibuktikan lebih jauh.

Gejala Polymyositis

Gejala polimitositis yang biasa adalah kelemahan otot di kedua-dua belah badan (kanan dan kiri). Kelemahan terutama dirasakan pada otot leher, bahu, punggung, paha, dan pelvis. Selain itu, polymyositis juga boleh dicirikan oleh gejala lain, seperti:

 • Sakit dan bengkak pada otot
 • Sakit sendi
 • Keletihan
 • Demam
 • Sukar ditelan
 • Pengurangan berat
 • Sesak nafas disebabkan oleh gangguan jantung dan paru-paru
 • Fenomena Raynaud, iaitu gangguan aliran darah yang dicirikan oleh jari atau jari kaki yang sejuk dan pucat

Keradangan otot yang boleh menyebabkan keluhan atau gejala pada kulit, seperti munculnya ruam merah atau kebiruan. Keadaan ini dikenali sebagai dermatomiosis.

Bila hendak berjumpa doktor

Tanyakan kepada doktor anda jika anda mengalami aduan atau gejala yang disebutkan di atas, terutamanya jika anda mempunyai penyakit autoimun sebelumnya. Pemeriksaan doktor perlu dilakukan untuk mengetahui punca keluhan yang anda alami, agar rawatan yang diberikan sesuai dan berkesan.

Sekiranya anda didiagnosis dengan polimitosit, lakukan pemeriksaan berkala mengikut jadual yang diberikan oleh doktor anda. Ini bertujuan untuk memantau keadaan penyakit dan tindak balas badan anda terhadap ubat-ubatan yang diberikan oleh doktor, dan juga untuk mencegah komplikasi.

Diagnosis Polymyositis

Polymyositis kadang-kadang disalahpahami sebagai distrofi otot kerana kesamaan gejala dan aduan. Untuk membuat diagnosis, doktor akan mengemukakan pertanyaan mengenai keluhan dan gejala yang dialami pesakit, kemudian melakukan pemeriksaan untuk menilai kekuatan otot pesakit.

Untuk mengesahkan diagnosis poliomyositis, doktor akan melakukan penyelidikan berikut:

 • Ujian darah, untuk mengesan kerosakan tisu otot melalui peningkatan enzim kreatin fosfokinase (CPK) dan untuk menilai tahap peningkatan antibodi tertentu
 • Imbasan MRI, untuk melihat keadaan otot dan menilai sama ada terdapat tanda-tanda keradangan pada otot
 • Elektromiografi, untuk melihat aktiviti elektrik pada otot
 • Biopsi otot, yang mengambil sampel tisu otot dan memeriksanya dengan mikroskop, untuk menentukan kehadiran atau ketiadaan sel atau tisu yang tidak normal, termasuk tanda-tanda keradangan pada otot

Rawatan Polymyositis

Masih belum ada penawar polimitosit. Rawatan dilakukan untuk menghilangkan keluhan dan meningkatkan kekuatan dan fungsi otot. Jenis rawatan untuk polymyositis bergantung pada usia, gejala, dan keadaan pesakit.

Dalam rawatan polymyositis, pesakit boleh menjalani lebih dari satu kaedah rawatan. Pilihan rawatan juga boleh berubah dari masa ke masa. Ini akan disesuaikan dengan keadaan pesakit. Secara umum, beberapa kaedah untuk merawat polimositosis adalah:

Dadah

Pentadbiran ubat bertujuan untuk mengatasi keradangan atau melegakan keluhan polimositis. Beberapa jenis ubat yang boleh diberikan adalah:

 • Ubat kortikosteroid, untuk meredakan keluhan dan mengatasi keradangan
 • Ubat imunosupresan, seperti azathioprine dan methotrexate, untuk menekan atau menghalang sistem imun
 • Intravena imunoglobulin,untuk membantu menghalang aktiviti sistem imun yang merosakkan tisu otot

Fisioterapi

Fisioterapi adalah pelbagai latihan yang menumpukan pada penguatan otot. Fisioterapi berguna untuk mengembalikan fungsi pergerakan yang berkurang disebabkan oleh polimosit.

Selain menjalani rawatan dari doktor, penderita polimosit juga disarankan untuk berehat, memampatkan bahagian yang meradang dengan air suam, dan menggunakan alat korset atau penahan.pendakap gigi). Ini bertujuan untuk meredakan keluhan dan membantu pergerakan otot.

Komplikasi Polymyositis

Kelemahan otot yang berlaku pada poliomyositis boleh bertambah buruk dari masa ke masa. Ini dapat menghalang aktiviti penghidapnya. Selain itu, polymyositis juga meningkatkan risiko terkena penyakit berikut:

 • Jangkitan
 • Gangguan pernafasan, seperti penyakit paru-paru interstitial, fibrosis paru, atau pneumonia aspirasi
 • Masalah jantung, seperti gangguan irama jantung, perikarditis, kegagalan jantung, atau serangan jantung
 • Disfagia
 • penyelewengan

Pencegahan Polymyositis

Polymyositis sukar dicegah kerana penyebabnya tidak diketahui dengan pasti. Dalam beberapa kes, mengelakkan ubat-ubatan tertentu adalah kaedah terbaik untuk mencegah polimositos. Pastikan anda selalu berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum menggunakan sebarang ubat.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found