Kehidupan yang sihat

Di sebalik rasa gurih, terdapat banyak khasiat kacang

Beberapa kajian menunjukkan, makan kacang secara berkala dapat menambah bilangan jangka hayat. Perkara ini disyaki keranafaedah da kacanglammengurangkan risiko kematian akibat penyakit tertentu.

Hampir semua jenis kacang mempunyai faedah yang sama untuk kesihatan. Kacang-kacangan mengandungi asid lemak tak jenuh, dan pelbagai nutrien di dalamnya dapat menyokong kesihatan tubuh.

Pelbagai Bahan dan Khasiat Kacang

Selain asid lemak tak jenuh, kacang mengandungi banyak nutrien yang baik untuk tubuh. Nutrien ini termasuk:

 • L-arginin

  Arginine adalah asid amino yang diperlukan untuk menghasilkan oksida nitrat. Fungsi oksida nitrat adalah untuk melebarkan saluran darah. Dengan kata lain, arginin dapat membantu dinding arteri menjadi lebih elastik dan mengurangkan risiko penyumbatan terbentuk di arteri.

 • Sterol

  Sterol dapat membantu mengurangkan kadar kolesterol dalam darah. Produk lain, seperti marjerin, sering kali menambah sterol untuk menjadikannya lebih sihat, tetapi kacang sudah mengandungi sterol tumbuhan secara semula jadi.

 • Serat

  Salah satu manfaat kesihatan dari serat adalah bahawa ia membuat anda merasa kenyang lebih lama, yang dapat membantu usaha menurunkan berat badan. Manfaat lain ialah ia dapat membantu mencegah diabetes dan menyeimbangkan kadar kolesterol dalam darah.

 • Asid lemak omega-3

  Ini adalah bahan yang dapat membantu menyihatkan jantung. Asid lemak omega-3 dapat membantu mencegah serangan jantung.

 • Vitamin E

  Saluran darah dapat menyempit jika terdapat penumpukan plak. Ini akan meningkatkan risiko penyakit jantung koronari dan serangan jantung. Vitamin E dalam kacang boleh mengurangkan risiko ini.

Jenis Kacang yang Sedap Dimakan

Walaupun banyak khasiat kacang baik untuk kesihatan tubuh, penggunaan kacang masih terhad. Kira-kira 80% kacang adalah lemak baik, tetapi juga tinggi kalori. Jumlah yang disyorkan adalah kira-kira sebilangan kecil kacang atau dua sudu mentega kacang. Boleh digunakan sebagai pengganti kumpulan makanan yang mengandungi lemak tepu, seperti telur, susu, atau keju.

Terdapat dua jenis kacang, iaitu kacang yang tumbuh di atas pokok dan kacang yang tumbuh di tanah. Kacang yang tumbuh di atas pokok termasuk badam, walnut, kacang mete, pecan, pistachio, dan walnut. Kacang yang tumbuh di tanah, misalnya, adalah kacang tanah.

Berikut adalah jenis kacang yang boleh anda jadikan menu harian atau sebagai makanan ringan:

 • walnut

  Dengan memakan kacang walnut, anda dapat memperoleh lebih banyak antioksidan, kerana kandungan vitamin E yang tinggi di dalamnya. Beberapa jenis kacang lain hanya mempunyai separuh kandungan antioksidan dari kacang walnut.

 • Badam

  Sekiranya anda mengikuti program penurunan berat badan, disyorkan untuk memakan badam. Badam membuat anda cepat kenyang berkat serat, lemak dan protein yang ada di dalamnya. Jenis lemak yang terdapat pada kacang juga sama dengan yang terdapat dalam minyak zaitun, iaitu lemak tak jenuh tunggal. Kelebihan satu bahan ini dikatakan berguna untuk menjaga kesihatan jantung.

 • Pecan

  Pecan mengandungi antioksidan yang paling banyak jika dibandingkan dengan jenis kacang lain. Kandungan jumlah vitamin juga tinggi, yang mencapai 19 vitamin. Manfaat kacang ini dapat melambatkan penyakit Lou Gehrig, yang merupakan penyakit neurologi degeneratif.

 • Pistachio

  Kacang jenis ini sangat baik untuk menurunkan kadar kolesterol dalam darah kerana mengandung zat yang dapat meningkatkan kadar antioksidan dalam tubuh, termasuk beta karoten, gamma tokoferol, dan lutein. Selain menurunkan kadar LDL, yang dikenal sebagai kolesterol jahat, pistachio juga baik untuk menjaga kesihatan mata dan kulit.

 • Kacang tanah

  Walaupun berbeza dengan jenis kacang sebelumnya, faedah kacang juga hebat kerana protein dan lemak tak jenuh di dalamnya yang baik untuk kesihatan jantung.

Perhatikan penyediaan dan pemprosesan kacang tanah

Hampir semua jenis kacang, termasuk kacang tanah yang tumbuh di tanah, mempunyai kandungan nutrisi yang hampir sama. Perkara yang perlu diberi perhatian ialah anda dinasihatkan untuk memakan kacang tanpa tambahan. Manfaat kacang tidak optimum apabila anda menambah garam, gula, atau coklat.

Di samping itu, disarankan untuk lebih memperhatikan pemprosesan kacang. Satu kajian menunjukkan bahawa makan banyak makanan goreng akan memberi kesan buruk kepada kesihatan, iaitu menyebabkan kolesterol tinggi, kegemukan, tekanan darah tinggi, dan penyakit jantung.

Walaupun masih diteliti, disarankan agar Anda menggoreng menggunakan minyak zaitun, yang diharapkan dapat melindungi jantung dengan kandungan antioksidannya.

Tidak sedikit faedah kacang yang dapat diperoleh untuk kesihatan. Walau bagaimanapun, perhatikan jumlah yang anda makan. Sekiranya anda mempunyai keadaan kesihatan yang istimewa, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan jumlah penggunaan yang betul.