Kehidupan yang sihat

Cara Mengatasi Kelemumur akibat Kulit Kepala Berminyak

Terdapat pelbagai cara untuk mengatasi ketombe, bermula dari cara semula jadi, hingga penggunaan syampu anti kelemumur.Apa yang menyebabkan kelemumur di kepala kita? Dan bagaimana menyelesaikannya? Lihat penjelasan di bawah.

Walaupun kelemumur tidak menular dan bukan perkara yang serius, tetapi selalunya keluhan ini membuat tidak selesa. Kelemumur selalu dapat dikendalikan, walaupun rawatan mungkin memerlukan beberapa kali percubaan. Sekiranya syampu biasa tidak dapat mengatasi kelemumur yang muncul di kulit kepala anda, maka anda boleh mencuba syampu anti kelemumur yang dijual bebas.

Memahami Kelemumur dan Sebabmiliknya

Minyak semula jadi di kulit kepala anda berfungsi melindungi rambut agar tetap sihat dan berkilau. Namun, kulit kepala yang terlalu berminyak boleh menyebabkan kelemumur.

Minyak pada kulit kepala menjadikan sel kulit mati di kepala terkumpul, walaupun setelah digantikan oleh sel kulit baru. Penumpukan minyak dan sel kulit mati ini menyebabkan kelemumur di kulit kepala anda.

Selain itu, perkara-perkara yang juga boleh menyebabkan kelemumur termasuk tidak mencuci rambut dengan kerap, kulat Malassezia, kulit kepala kering dan meradang, dan juga terlalu sensitif terhadap produk penjagaan rambut tertentu.

Ciri-ciri kelemumur, termasuk:

  • Serpihan berwarna putih dan kekuningan.
  • Boleh menjadi kecil atau besar.
  • Menyebabkan kulit kepala gatal.
  • Serpihan ini sering dijumpai di sekitar garis rambut, kulit kepala, telinga, belakang dan bahu.

Kelemumur boleh menjadi lebih teruk apabila anda mengalami tekanan atau sakit, dan dalam cuaca sejuk dan kering.

Mengatasi Masalah Kelemumur di Rambut

Rawatan utama untuk kelemumur adalah dengan menggunakan syampu anti kelemumur. Walau bagaimanapun, anda dinasihatkan untuk lebih berhati-hati dan berhati-hati sebelum membeli syampu anti kelemumur, sama ada syampu itu sesuai dengan anda atau tidak.

Syampu anti kelemumur yang mengandungi piroctone olamine dapat mengurangkan jumlah kelemumur di kulit kepala anda, dan juga menjaga rambut yang sihat. Selain itu, kandungan piroctone olamine mampu mengurangkan keparahan yang disebabkan oleh kelemumur. Syampu anti kelemumur yang mengandungi piroctone olamine juga kelihatan berkesan untuk menghalang pertumbuhan kulat Malassezia pada kulit kepala.

Cuba gunakan syampu setiap hari sehingga kelemumur anda terkawal dengan baik. Kemudian, kurangkan penggunaan syampu anti kelemumur menjadi dua atau tiga kali seminggu, sesuai dengan keperluan anda. Sekiranya satu jenis syampu anti kelemumur berfungsi dengan baik untuk sementara waktu tetapi tidak menunjukkan kesan lagi, cuba beralih ke jenis syampu anti kelemumur yang lain. Baca dan ikuti arahan pada pakej syampu. Beberapa syampu mempunyai peraturan bahawa anda harus membiarkannya duduk sebentar sebelum dibilas, tetapi ada juga yang dapat segera dibilas.

Mengalami kelemumur, membuat anda harus lebih sabar. Kerana tidak semua syampu anti kelemumur sesuai untuk kulit kepala anda. Sebagai tambahan kepada piroctone olamine, anda juga boleh memilih syampu anti kelemumur yang mengandungi zink pyrithione, asid salisilik, selenium sulfida, tar, dan ketoconazole.

Sekiranya semasa digunakan, anda merasa gatal yang tidak berhenti, kulit kepala anda menjadi merah, dan sensasi terbakar berlaku, hentikan penggunaannya dengan segera. Dan jika kelemumur tidak hilang, jangan ragu untuk berjumpa doktor untuk mendapatkan cara yang tepat untuk mengatasi kelemumur.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found