Kesihatan

Kelebihan Tepung Jagung sebagai Teman Diet Bebas Gluten

Tepung jagung atau tepung jagung adalah salah satu agen pemekat yang sering digunakan dalam sup, seperti sup dan rebusan. Lebih daripada itu, faedah tepung jagung juga dapat diperoleh oleh orang yang mengalami intoleransi gluten, dengan menggunakan tepung jagung sebagai bahan dalam makanan.

Dalam sektor kesihatan, tepung jagung sering digunakan sebagai sumber glukosa bagi penghidap penyakit penyimpanan glikogen atau diabetes mellitus penyakit simpanan glikogen (GSD). Selain itu, manfaat tepung jagung juga dapat diperoleh oleh pesakit dengan intoleransi gluten (penyakit seliak). Ini kerana tepung jagung tidak mengandungi gluten, yang boleh menyebabkan gangguan pencernaan pada orang dengan penyakit seliak.

Manfaat Tepung Jagung untuk Pesakit Penyakit Seliak

Penyakit seliak adalah penyakit yang disebabkan oleh gangguan sistem kekebalan tubuh di mana tubuh akan mengalami reaksi alergi ketika memakan gluten. Gluten itu sendiri adalah sejenis protein yang terdapat pada biji-bijian seperti rai, atau tepung gandum.

Pesakit dengan penyakit ini dapat mengalami gejala ringan hingga berat ketika makan makanan yang mengandung gluten. Gejala yang paling biasa dialami oleh orang dengan penyakit seliak adalah cirit-birit, kembung, mual, sakit perut, dan sembelit. Sekiranya anda terus makan makanan bebas gluten untuk jangka waktu yang lama, orang dengan penyakit seliak berisiko mengalami komplikasi serius, mulai dari kekurangan zat makanan hingga barah usus kecil.

Untuk mengelakkan komplikasi, orang dengan penyakit seliak disarankan untuk menghindari makanan yang mengandung protein gluten. Gantikan tepung gluten dengan tepung bebas gluten, salah satunya adalah tepung jagung. Tepung jagung adalah bahan asas untuk membuat makanan bebas gluten, jadi baik untuk dimakan oleh pengidap penyakit seliak. Selain itu, ada jenis tepung lain yang tidak mengandungi gluten, seperti tepung beras, tepung kentang, tepung sorgum, tepung ubi kayu, dan tepung kacang.

Tepung Jagung, Produk Bebas Gluten

Produk yang dilabel bebas gluten, seperti roti dan produk pasta, biasanya dibuat dari tepung bebas gluten, seperti tepung jagung. Sekiranya anda menghadapi masalah mencari produk di kedai konvensional, anda boleh mencarinya di kedai di talian (dalam talian).

Selain produk yang dibuat dari tepung jagung, ada juga makanan segar yang bebas gluten, termasuk buah-buahan dan sayur-sayuran, telur, daging, ikan, unggas, beras, dan susu rendah lemak. Namun, pastikan juga bahawa anda memakan makanan ini tanpa campuran bahan yang mengandungi gluten.

Pelbagai produk makanan yang harus dielakkan jika tidak dilabel bebas gluten termasuk roti, kue manis, gula-gula, bijirin, kentang goreng, saus cili bungkus, saus salad, dan makanan ringan kentang. Pemprosesan produk makanan ini mungkin dicampurkan dengan bahan lain yang mengandungi gluten sehingga berbahaya bagi penghidap seliak atau orang yang sensitif terhadap gluten. Bukan hanya itu, beberapa ubat, suplemen vitamin, dan bahan tambahan makanan juga boleh mengandungi gluten.

Untuk memastikan tubuh tetap mendapat pengambilan yang betul dan seimbang, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum memulakan diet bebas gluten.