Kesihatan

Hati-hati dengan Penyakit Berjangkit yang Sering Berlaku di Sekolah

Penyebaran penyakit berjangkit di sekolah sangat mudah terjadi, baik dari rakan sekelas yang sakit atau persekitaran sekolah tidak bersih. Oleh itu, ibu bapa harus sentiasa berwaspada dan mengambil pelbagai langkah pencegahan agar kesihatan anak-anak mereka terjaga.

Kanak-kanak lebih berisiko dijangkiti penyakit berjangkit, kerana sistem imun mereka masih lemah. Lebih-lebih lagi, persekitaran sekolah adalah tempat yang rentan bagi anak-anak untuk dijangkiti penyakit, mulai dari makanan ringan yang tidak sihat, lingkungan yang kotor, hingga interaksi yang tinggi dengan rakan sekelas.

Sebilangan besar kanak-kanak juga tidak memahami sepenuhnya tabiat hidup sihat, seperti mencuci tangan setiap masa, dan masih perlu diingatkan. Oleh itu, bimbingan dan pengawasan ibu bapa sangat penting.

Penyakit Berjangkit yang Perlu Diperhatikan di Sekolah

Anda mungkin pernah melihat anak anda pulang dari sekolah dengan demam, pucat, dan sakit perut. Sebilangan keadaan ini boleh menjadi tanda anak dijangkiti penyakit ini. Nah, ada beberapa jenis penyakit berjangkit yang perlu anda perhatikan, iaitu:

1. Jangkitan pernafasan akut (ARI)

ARI adalah penyakit berjangkit akibat jangkitan pada saluran pernafasan yang bukan hanya disebabkan oleh virus, tetapi juga bakteria. Salah satu penyebab ARI adalah selesema.

Virus yang menyebabkan ARI menyerang sistem pernafasan dan menyebabkan beberapa gejala, seperti kesesakan hidung, bersin, batuk, dan sakit tekak. Kadang-kadang, anak itu juga demam tinggi selama beberapa hari, kelemahan, dan sakit kepala. Dalam kes yang lebih teruk, ARI boleh berkembang menjadi radang paru-paru.

Sekiranya anak anda menghidap selesema, ada beberapa perkara yang dapat Anda lakukan, iaitu memastikan anak mendapat banyak rehat, menyediakan makanan berkhasiat, dan menyediakan cairan yang mencukupi sehingga anak tidak mengalami dehidrasi.

Di samping itu, anda juga boleh memberi ubat selesema kepada anak-anak yang banyak dijual di pasaran sesuai dengan gejala yang dialami oleh anak tersebut.

2. Cacar air

Cacar air adalah penyakit yang mudah dijangkiti di sekolah dan biasanya dialami oleh kanak-kanak di bawah usia 12 tahun. Penyakit ini sangat mudah disebarkan melalui percikan cecair yang keluar dari mulut atau hidung ketika bersin dan batuk.

Sentuhan langsung dengan cecair dari benjolan cacar yang retak dan berkongsi perkakas makan juga dapat meningkatkan risiko penularan. Anak yang mendapat cacar air akan mengalami simptom, seperti:

 • Demam
 • Sakit tekak
 • Pening
 • Sakit perut disertai ruam kulit dan benjolan kecil yang dipenuhi dengan cecair jernih.

Apabila dijangkiti cacar, biasanya anak akan merasa gatal yang luar biasa. Namun, jangan biarkan anak menggaru benjolan yang muncul, kerana akan menyebabkan parut jika dijangkiti bakteria.

3. Konjungtivitis (mata merah jambu)

Konjungtivitis adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh jangkitan virus atau bakteria. Mata merah jambu disebabkan oleh keradangan konjungtiva, iaitu tisu yang melapisi bahagian dalam kelopak mata dan putih mata.

Gejala termasuk mata berair, sakit ketika berkelip, bengkak kelopak mata, dan mata gatal. Dalam kes yang lebih teruk, keradangan boleh menyebabkan pembentukan nanah.

Konjungtivitis yang disebabkan oleh jangkitan virus boleh hilang dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, jika keadaan ini disebabkan oleh bakteria, rawatan antibiotik diperlukan mengikut preskripsi doktor.

Untuk mengelakkan kanak-kanak dari penyakit berjangkit di sekolah ini, anda hanya mengajar mereka untuk mencuci tangan dengan betul.

4. Gastroenteritis

Gastroenteritis adalah sejenis penyakit berjangkit yang disebabkan oleh jangkitan virus saluran pencernaan. Keadaan ini boleh menyebabkan gejala seperti cirit-birit, demam, kelemahan, dan sakit perut.

Terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko kanak-kanak terkena gastroenteritis, iaitu kebersihan persekitaran sekolah yang buruk, hubungan dengan rakan dengan cirit-birit, atau pengambilan makanan dan minuman yang telah dicemari virus dan bakteria.

Untuk mengelakkan kanak-kanak dari penyakit ini, anda dapat mengajar anak-anak menjalani gaya hidup yang bersih dan sihat, seperti mencuci tangan dengan betul, menjaga kebersihan rumah, dan makan makanan berkhasiat.

5. Campak

Campak, juga dikenal sebagai rubella, adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh virus. Gejala termasuk demam, batuk, hidung berair, sakit tekak, mata merah, dan ruam di seluruh badan.

Virus campak sangat mudah menyebar melalui udara yang telah dicemari oleh percikan cecair yang keluar dari mulut atau hidung penghidap ketika batuk atau bersin.

Sebagai salah satu langkah pencegahan, pemberian vaksin kepada kanak-kanak adalah sangat penting. Terdapat dua jenis vaksin yang digunakan untuk mencegah campak, iaitu vaksin MR dan vaksin MMR.

6. Kutu kepala

Kutu kepala adalah parasit yang hidup dengan menghisap darah dari kulit kepala manusia. Walaupun tidak berbahaya, kutu kepala sangat menjengkelkan kerana boleh menyebabkan gatal dan kerengsaan pada kulit kepala.

Kutu kepala mudah dijangkiti melalui hubungan dengan penderita, misalnya duduk bersebelahan atau bermain dengan anak-anak lain yang mempunyai kutu kepala. Selain itu, berkongsi barang peribadi, seperti sikat, ikatan rambut, dan topi juga dapat menjadi alat untuk menyebarkan kutu kepala.

7. Kudis

Kudis disebabkan oleh kehadiran tungau yang hidup dan bersarang di lapisan paling luar kulit. Gejala gatal pada waktu malam dan lebam merah kecil muncul. Tungau yang menyebabkan kudis sangat kecil sehingga sukar dilihat dengan mata.

Penyakit ini sangat mudah disebarkan melalui hubungan fizikal atau berkongsi aktiviti dengan kanak-kanak yang menghidap kudis. Contohnya, berjabat tangan dan menggantung pakaian di dekat pakaian pesakit. Tidak hairanlah bahawa kudis adalah penyakit yang sering dialami oleh kanak-kanak yang tinggal di asrama sekolah.

8. Kurap

Kurap adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh jamur. Penyakit ini dicirikan oleh kemunculan tompok merah dan bersisik yang terasa gatal. Terdapat beberapa penyebab kurap yang cenderung menyerang kanak-kanak, iaitu:

 • Tempat tinggal yang lembap
 • Mandi di bilik mandi awam
 • Tidak membersihkan diri setelah berenang di kolam renang umum
 • Berkongsi peralatan dengan kanak-kanak dengan kurap

Beberapa cara boleh dilakukan untuk merawat kurap dan salah satunya adalah dengan menggunakan krim antijamur pada kulit yang dijangkiti kurap.

9. Gondok

Gondok terkenal dengan ciri pembengkakan pada pipi, leher, dan rahang. Keadaan ini berlaku kerana pembengkakan kelenjar air liur akibat jangkitan virus. Virus ini dapat disebarkan melalui bersin, batuk, berkongsi peralatan makan, atau tidak mencuci tangan setelah menyentuh orang yang dijangkiti.

Dalam beberapa kes, beguk juga disertai dengan gejala lain, seperti demam, kelemahan, kehilangan selera makan, sakit kepala, dan sakit otot. Penyakit berjangkit ini tidak memerlukan rawatan khas dan dapat disembuhkan dalam beberapa minggu.

Namun, sebagai langkah berjaga-jaga, anda boleh membawa anak anda menjalani vaksinasi MMR.

Cara Mencegah Penyakit Berjangkit di Sekolah

Agar anak-anak tidak mudah sakit dan terhindar dari pelbagai penyakit berjangkit, ada beberapa langkah pencegahan yang dapat anda lakukan, yaitu:

 • Ajar anak-anak gaya hidup bersih dan sihat dengan membiasakan diri mencuci tangan sepanjang masa.
 • Pastikan anak anda mendapat vaksin mengikut jadual.
 • Ajar anak-anak untuk tidak berkongsi barang peribadi dengan rakan mereka.
 • Sekiranya anak anda tinggal di asrama, berikan barang peribadi yang cukup kepadanya, seperti cadar, alat makan dan tuala, sehingga dia tidak perlu meminjam dari anak lain.
 • Jaga kebersihan rumah dan sekolah terutama kebersihan makanan dan tandas.

Apabila seorang kanak-kanak terdedah kepada penyakit berjangkit yang sering terjadi di sekolah, biarkan dia berehat sehingga demamnya reda dan gejalanya bertambah baik, sehingga dia tidak menjangkiti rakan-rakannya di sekolah.

Sekiranya anak anda menunjukkan gejala yang disyaki berkaitan dengan penyakit berjangkit di sekolah yang disebutkan di atas, segera bawa dia ke doktor supaya dia dapat diperiksa dan diberi rawatan yang tepat.