Kesihatan

Ketahui Peranan Fisioterapis dan Keadaan yang Dia Rawat

Ahli fisioterapi adalah pengamal perubatan yang mempunyai kepakaran khas dalam menangani gangguan yang berkaitan dengan pergerakan dan fungsi badan.

Ahli fisioterapi mesti menamatkan ijazah sarjana muda dalam fisioterapi dalam tempoh minimum 4 tahun. Dia juga mesti mempunyai sijil kecekapan fisioterapis dan sijil pendaftaran fisioterapis sebagai syarat untuk menjalankan tugas di hospital atau klinik.

Keadaan yang Boleh Diubati oleh Ahli Fisioterapi

Matlamat utama fisioterapi adalah untuk memulihkan atau mengurangkan gangguan pada sistem pergerakan dan fungsi badan akibat kecederaan atau penyakit.

Berikut adalah beberapa keadaan yang melibatkan ahli fisioterapi dalam rawatannya:

  • Gangguan pernafasan, seperti asma, penyakit paru obstruktif kronik (COPD), dan fibrosis sista.
  • Gangguan neurologi, seperti strok, sklerosis berbilang, dan penyakit Parkinson.
  • Gangguan neuromuskular, seperti sakit belakang, artritis, kecederaan leher, dan patah tulang lengan atau kaki.
  • Gangguan kardiovaskular (jantung dan saluran darah), misalnya penyakit jantung koronari, dan pemulihan setelah serangan jantung.

Pengendalian oleh ahli fisioterapi bukan hanya untuk orang dewasa. Kanak-kanak yang mempunyai keadaan di atas atau keadaan lain, seperti spina bifida dan palsi serebrum, juga memerlukan rawatan dari ahli fisioterapi.

Beberapa Tindakan SelesaiAhli Fisioterapi

Terdapat tiga kaedah rawatan utama yang dilakukan oleh ahli fisioterapi, iaitu:

Terapi manual

Terapi manual dilakukan oleh ahli fisioterapi dengan menggerakkan, mengurut, atau memanipulasi bahagian tubuh pesakit yang mengalami gangguan fungsi. Terapi ini dapat menghilangkan rasa sakit atau kekejangan pada sendi dan otot, memperbaiki peredaran darah, memulihkan gangguan pergerakan, dan membantu kelonggaran.

Latihan pergerakan

Dalam kaedah terapi ini, ahli fisioterapi memberikan latihan kepada pesakit untuk meningkatkan mobiliti (mobiliti), dan menguatkan sendi dan otot. Contohnya, latihan menggerakkan seluruh badan, berjalan dengan bantuan tongkat, atau terapi dengan air atau hidroterapi.

Di samping itu, ahli fisioterapi juga akan mengajar pesakit latihan yang boleh dilakukan secara bebas di rumah, untuk membantu menghilangkan rasa sakit atau mengurangkan risiko kecederaan.

Pendidikan dan nasihat

Selain terapi manual dan latihan pergerakan, ahli fisioterapi akan mengajar pesakit tentang gaya hidup sihat, seperti menjaga berat badan yang ideal dan melakukan senaman secara teratur. Ahli fisioterapi biasanya akan memberikan cadangan khusus, seperti postur badan yang baik ketika tidur, duduk, dan berjalan, serta kedudukan yang betul ketika mengangkat benda berat. Ini berguna untuk mengurangkan kesakitan dan risiko kecederaan.

Sebagai tambahan kepada tiga kaedah di atas, ahli fisioterapi kadang-kadang juga melakukan teknik khas untuk mengurangkan kesakitan dan membantu proses pemulihan, seperti akupunktur, rangsangan saraf elektrik transkutan (SEPULUH), dan terapi ultrasound.

Sebelum berjumpa dengan ahli fisioterapi, ada baiknya anda mencatat beberapa maklumat yang mungkin diperlukan untuk menentukan rawatan yang tepat, iaitu:

  • Sejarah terperinci mengenai aduan dan gejala anda.
  • Perubahan atau kesukaran yang anda alami akibat dari keadaan anda, mulai dari kesukaran dengan aktiviti harian hingga tekanan atau kemurungan.
  • Sejarah penyakit yang anda ada dan sedang anda alami, termasuk alahan.
  • Senaraikan semua ubat dan suplemen yang sedang anda ambil.

Untuk mendapatkan rawatan dari ahli fisioterapi, anda perlu meminta cadangan daripada pakar pemulihan perubatan, agar terapi yang diberikan sesuai dengan keadaan dan keperluan anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found