Keluarga

Sindrom Berkembar Vanishing: Komplikasi Kehamilan yang Membuat Janin Kembar Hilang

Pernahkah anda mendengar seorang wanita hamil yang membawa kembar tiba-tiba kehilangan salah satu janinnya? Kejadian itu bukan disebabkan oleh perkara mistik, tetapi keadaan perubatan yang disebut sindrom kembar hilang (VTS).

Sindrom kembar hilang adalah keadaan apabila salah satu janin kembar hilang di rahim. Dianggarkan terdapat sekitar 20-30 peratus kehamilan kembar yang mengalami keadaan ini.

Sindrom kembar hilang lebih cenderung dialami oleh wanita hamil yang berumur lebih dari 30 tahun. Sebabnya adalah bahawa wanita hamil pada usia itu lebih rentan terhadap kelainan kromosom pada kehamilan kembar.

Sebab Sindrom Berkembar Berkurang

Kes kehilangan kembar ini biasanya berlaku pada trimester pertama kehamilan, iaitu pada minggu ke-6 atau ke-7. Masih belum jelas bagaimana salah satu kembar itu tiba-tiba hilang. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang dianggap menyebabkan janin hilang, itu dia:

1. Keabnormalan kromosom

Kehadiran kelainan kromosom dapat menyebabkan salah satu janin kembar tidak berkembang dengan sempurna, sehingga janin digugurkan atau mati di rahim.

2. Kelainan tali pusat

Apabila tali pusat tidak berfungsi secara normal, aliran makanan dan oksigen ke janin juga tidak optimum. Ini boleh menyebabkan salah satu janin kembar tidak berkembang dan akhirnya jatuh di rahim.

3. Penguasaan satu janin

Penguasaan satu janin terhadap kembarnya juga boleh menjadi penyebabnya sindrom kembar hilang. Penguasaan ini umumnya berlaku pada kehamilan kembar yang sama yang mempunyai plasenta atau plasenta.

Simptom Sindrom Berkembar Berkurang

Sebilangan besar kes sindrom kembar hilang menyebabkan tiada gejala. Walau bagaimanapun, wanita hamil yang mengalami keadaan ini mungkin mengalami gejala yang serupa dengan tanda-tanda keguguran, seperti:

  • Kejang perut
  • Pendarahan faraj
  • Sakit pelvis

Sebagai tambahan kepada tiga gejala di atas, wanita hamil yang mengalami VTS juga akan mengalami peningkatan kadar hormon gonadotropin korionik manusia (hCG) lambat. Untuk menentukan tahap peningkatan hormon hCG, diperlukan pemeriksaan oleh pakar sakit puan.

Cara Mendiagnosis Sindrom Berkembar Berkurang?

Diagnosis untuk mengetahui sama ada kembar yang hilang atau tidak boleh dilakukan dengan pemeriksaan ultrasound pada peringkat awal kehamilan.

Sebagai contoh, pada pemeriksaan ultrasound awal, biasanya pada kehamilan 6 atau 7 minggu, doktor menemui dua janin yang sedang berkembang di rahim ibu. Walau bagaimanapun, semasa pemeriksaan ultrasound berikutnya, doktor hanya menemui satu janin hidup.

Itulah sebabnya penting untuk melakukan pemeriksaan ultrasound sedini mungkin, terutama bagi anda yang mempunyai sejarah kehamilan berganda.

Adakah Risiko Kesihatan bagi Ibu dan Janin yang Bertahan? Sindrom Berkembar Berkurang?

Sekiranya dikesan pada trimester pertama kehamilan, sindrom kembar hilang biasanya tidak akan memberi kesan negatif kepada kesihatan ibu hamil dan janin yang masih hidup di dalam kandungan. Tidak perlu pengendalian khas untuk dikendalikan sindrom kembar hilang pada trimester pertama kehamilan.

Walau bagaimanapun, jika ia berlaku pada trimester kedua atau ketiga, sindrom kembar hilang boleh membahayakan janin yang masih hidup. Sebilangan risiko yang dapat dialami oleh janin yang masih hidup sindrom kembar hilang dilahirkan dengan cerebral palsy (palsi serebrum), dilahirkan sebelum waktunya, atau mempunyai berat lahir rendah.

Sekiranya anda mengalami sindrom kembar hilang, cubalah untuk tetap tenang, kerana perasaan sedih dan cemas yang berlebihan boleh memberi kesan negatif pada janin yang masih dalam kandungan. Berunding dengan pakar kandungan anda mengenai cara-cara yang boleh dilakukan untuk mencegah risiko pada baki janin dan pastikan keadaan mereka diperiksa secara berkala.