Kesihatan

Torsemide - Faedah, dos dan kesan sampingan

Torsemide atau torasemide adalah ubat yang digunakan untuk merawat penumpukan cecair (edema) kerana kegagalan jantung atau sirosis. Ubat ini juga digunakan untuk menurunkan tekanan darah dalam darah tinggi.

Torsemide tergolong dalam kelas diuretik gelung. Ubat ini berfungsi dengan menghalang penyerapan semula natrium dan klorida di buah pinggang. Dengan cara itu, lebih banyak cecair dan natrium dapat dikeluarkan melalui air kencing. Ubat ini tidak boleh digunakan secara sembarangan dan mesti sesuai dengan preskripsi doktor.

Tanda Dagangantorasemide: -

Apa itu Torsemide

kumpulanUbat preskripsi
Kategori Diuretik gelung
ManfaatMerawat edema dan menurunkan tekanan darah tinggi dalam darah tinggi
Digunakan olehMatang
Torsemide untuk wanita hamil dan menyusuiKategori B: Kajian haiwan tidak menunjukkan risiko kepada janin, tetapi tidak ada kajian terkawal pada wanita hamil.

Tidak diketahui sama ada torasemide diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini sebelum berjumpa doktor.

Bentuk ubatTablet dan suntikan

Langkah berjaga-jaga Sebelum Menggunakan Torsemide

Ikuti cadangan dan nasihat doktor semasa menjalani rawatan dengan torasemide. Sebelum menggunakan ubat ini, anda perlu memberi perhatian kepada perkara berikut:

 • Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami. Torsemide tidak boleh digunakan pada pesakit yang alah kepada ubat ini atau ubat sulfa.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengalami ketidakupayaan untuk membuang air kecil kerana tersumbat di saluran kencing. Torsemide tidak boleh digunakan oleh pesakit dengan keadaan ini.
 • Beritahu doktor anda jika anda telah atau sedang menderita diabetes, gout, penyakit hati, penyakit jantung, gangguan elektrolit, atau penyakit buah pinggang.
 • Beritahu doktor bahawa anda mengambil torasemide jika anda merancang untuk melakukan imbasan X-Ray atau CT dengan suntikan kontras.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, merancang untuk hamil, atau sedang menyusu.
 • Beritahu doktor anda bahawa anda mengambil torasemide jika anda merancang untuk menjalani pembedahan, termasuk pembedahan pergigian.
 • Jangan memandu kenderaan atau melakukan aktiviti yang memerlukan kewaspadaan semasa anda mengambil torasemide, kerana ubat ini boleh menyebabkan pening.
 • Segera berjumpa dengan doktor anda jika anda mengalami reaksi ubat alergi, overdosis, atau kesan sampingan yang serius selepas menggunakan torasemide.

Dos dan Arahan Penggunaan Torsemide

Dos torasemide yang diberikan oleh doktor mungkin berbeza, bergantung pada bentuk ubat dan keadaan pesakit. Berikut adalah dos torasemide yang biasa:

Bentuk ubat: Tablet

Keadaan: Edema

 • Dewasa: 5 mg, sekali sehari. Dos boleh ditingkatkan hingga 20 mg, sekali sehari. Dos maksimum ialah 40 mg sehari.

Keadaan: Edema kerana sirosis

 • Dewasa: 5-10 mg sekali sehari bersamaan dengan diuretik kalium atau antagonis aldosteron. Dos maksimum ialah 40 mg sehari.

Keadaan: Hipertensi

 • Dewasa: 2.5–5 mg, sekali sehari.

Bentuk ubat: Suntik

Keadaan: Edema

 • Dewasa: 10-20 mg sehari. Dos diberikan melalui suntikan ke dalam vena (intravena / IV) selama lebih dari 2 minit. Dos maksimum ialah 200 mg sehari.

Cara Menggunakan Torsemide Dengan Betul

Torasemide dalam bentuk suntikan akan diberikan oleh doktor atau pegawai perubatan di bawah pengawasan doktor. Sentiasa ikuti nasihat doktor semasa menjalani rawatan dengan ubat ini.

Ikuti nasihat doktor dan baca arahan pada bungkusan ubat sebelum mengambil torasemide dalam bentuk tablet. Jangan menambah atau mengurangkan dos tanpa berunding dengan doktor anda.

Tablet Torsemide boleh diambil sebelum atau selepas makan. Ambil torasemide secara berkala pada masa yang sama setiap hari untuk kesan rawatan maksimum. Jangan berhenti mengambil ubat, kecuali atas arahan doktor.

Torsemide boleh menyebabkan anda membuang air kecil lebih kerap. Jadi, anda harus mengambil ubat ini pada waktu pagi atau 4 jam sebelum tidur.

Sekiranya anda terlupa mengambil torasemide, segera ambil ubatnya jika waktu rehat dengan jadual penggunaan seterusnya tidak terlalu dekat. Apabila sudah dekat, abaikan dan jangan gandakan dos.

Salah satu kesan sampingan yang boleh berlaku setelah menggunakan torasemide adalah pening. Oleh itu, jangan tergesa-gesa untuk berdiri jika anda mengambil torasemide dalam keadaan duduk.

Supaya tekanan darah dapat lebih terkawal, selain mengambil ubat penurun tekanan darah, anda disarankan untuk mengamalkan gaya hidup yang sihat. Contohnya, dengan menghadkan pengambilan garam dan lemak, bersenam secara teratur, dan mengekalkan berat badan yang ideal.

Anda perlu menjalani ujian darah lebih kerap semasa menjalani rawatan dengan torasemide. Anda juga perlu selalu berkonsultasi dengan doktor agar perkembangan keadaan dan keberkesanan ubat dapat selalu dipantau.

Simpan tablet torasemide dalam bekas tertutup di tempat yang sejuk dan kering. Jauhkan ubat ini dari cahaya matahari langsung dan jauhkan ubat ini dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Torsemide dengan Dadah Lain

Beberapa interaksi ubat yang boleh berlaku jika torasemide digunakan dengan ubat-ubatan tertentu adalah:

 • Penurunan kesan terapi torasemide apabila digunakan dengan ubat anti-radang nonsteroid (NSAID)
 • Risiko hipotensi meningkat apabila digunakan dengan ubat antihipertensi
 • Peningkatan risiko hipokalemia teruk dengan amfoterisin B, karbenoksolon, atau kortikosteroid
 • Peningkatan risiko keracunan ubat litium atau salisilat
 • Peningkatan risiko kerosakan telinga dan ginjal jika digunakan dengan antibiotik aminoglikosida, seperti gentamicin

Kesan Sampingan dan Bahaya Torasemide

Kesan sampingan yang boleh berlaku selepas menggunakan torasemide adalah:

 • Batuk
 • Pening atau sakit kepala
 • Sakit tekak
 • Peningkatan kekerapan membuang air kecil
 • Sembelit atau cirit-birit

Periksa dengan doktor anda jika kesan sampingan di atas tidak bertambah baik atau bertambah buruk. Segera berjumpa doktor jika anda mempunyai reaksi alergi terhadap ubat atau mengalami kesan sampingan yang serius, seperti:

 • Pening sangat berat sehingga anda merasa seperti pingsan
 • Kehilangan pendengaran, yang dapat dicirikan oleh gejala seperti deringan di telinga (tinnitus), penurunan kemampuan untuk mendengar, hingga pekak tiba-tiba
 • Dehidrasi atau gangguan elektrolit, yang mungkin termasuk kekejangan otot, kelemahan atau keletihan yang luar biasa, pening teruk, mengantuk, mulut kering, mual, muntah, degupan jantung cepat, atau pingsan
 • Fungsi ginjal terganggu, yang boleh dicirikan oleh gejala seperti kencing yang tidak kerap atau jumlah air kencing yang sangat kecil