Kesihatan

Kanak-kanak Sering Mengadu Sakit Dada? Mungkin inilah sebabnya

Kesakitan dada yang diadukan oleh si kecil tidak semestinya datang dari hati. Jadi, jangan terlalu risau. Ayuh, kenal pasti pelbagai penyebab sakit dada pada kanak-kanak lain.

Sakit dada adalah keadaan ketika dada terasa seperti sedang dikompres, ditikam, atau terbakar. Kesakitan ini boleh berlaku di mana-mana bahagian dada, sama ada di sebelah kanan, kiri, atau tengah. Sakit dada boleh bertahan dalam masa yang singkat hingga beberapa hari.

Punca Sakit Dada pada Kanak-kanak

Pada orang dewasa, sakit dada sering dikaitkan dengan masalah jantung. Walau bagaimanapun, penyebab ini jarang berlaku pada kanak-kanak, iaitu kurang dari 5% daripada semua kejadian. Sebilangan besar sakit dada pada kanak-kanak disebabkan oleh masalah otot dan tulang dada, pernafasan, pencernaan, dan gangguan psikologi.

Berikut adalah beberapa kemungkinan penyebab sakit dada pada kanak-kanak yang perlu anda ketahui:

1. Costochondritis

Costochondritis adalah pembengkakan tulang rawan yang menghubungkan sternum ke tulang rusuk. Ini adalah salah satu penyebab sakit dada yang paling biasa pada kanak-kanak.

Kesakitan dari costochondritis dapat dirasakan di kedua-dua belah pihak, tetapi cenderung berada di tulang dada kiri. Rasa sakit akan bertambah teruk apabila anak anda bergerak, batuk, bersin, ketawa, atau menarik nafas lega.

Tidak perlu risau, biasanya rasa sakit akan hilang dengan sendirinya dalam 2-3 hari. Ibu boleh memberi ubat penghilang rasa sakit kepada anak anda, seperti ibuprofen atau naproxen. Selain itu, Ibu juga dapat memampatkan dada si Kecil dengan menggunakan kain yang telah direndam dalam air suam.

2. Asma

Asma adalah penyakit kronik yang dicirikan oleh keradangan dan penyempitan saluran udara. Keadaan ini boleh membuat si kecil merasa sesak dan sakit di dada, sukar bernafas, batuk, dan mengi.

Untuk melegakan simptom asma, anda boleh memberi ubat penyedutan kepada si kecil mengikut preskripsi doktor. Sementara itu, untuk mengelakkan berulang atau mencegah serangan asma kembali, jauhkan si kecil dari faktor pencetus.

3. GERD

Sakit dada yang dialami oleh anak kecil anda mungkin disebabkan oleh makanan dan asid perut naik ke kerongkongannya. Keadaan ini dipanggil GERD (gastroesofaguspenyakit refluks) atau penyakit refluks asid.

Biasanya, sakit dada akibat GERD akan bertambah teruk apabila si kecil membongkok, berbaring, atau selesai makan. Agar GERD tidak berulang, pastikan si kecil anda tidak makan dalam jumlah besar sekaligus, tidak berbaring atau tidur dalam masa 2 jam selepas makan, dan mengangkat kepalanya ketika tidur.

4. Kebimbangan

Sama seperti orang dewasa, kanak-kanak juga boleh merasa cemas. Ini adalah biasa Macam mana boleh jadi, Roti. Kegelisahan dapat timbul ketika anak memasuki lingkungan baru, menghadapi ujian, atau ketika terpisah dari ibu bapa mereka.

Kebimbangan tiba-tiba boleh menyebabkan sakit dada tanpa sebab. Walau bagaimanapun, sakit dada juga boleh disebabkan oleh hiperventilasi. Hiperventilasi adalah keadaan ketika pernafasan menjadi lebih cepat dan lebih dalam. Keadaan ini boleh membuat anak anda merasa sakit dada, pening, dan sukar bernafas.

Ibu dapat membantu mengatasi kerisauan si kecil dengan mendengar keluhannya. Pastikan si kecil anda difahami dan bantu dia mencari jalan keluar untuk mengatasi kerisauannya.

Terdapat pelbagai penyebab sakit dada. Walaupun, kebanyakan tidak berbahaya, anda masih harus mengetahui sebab-sebab lain, ya. Sekiranya sakit dada yang diadukan oleh anak anda berlangsung lama dan disertai oleh demam, kesukaran bernafas, pening, bibir biru, atau pingsan, anda harus segera membawanya ke doktor.