Kesihatan

Secara rutin menjalani hemodialisis, perhatikan makanan ini

Apabila ginjal tidak berfungsi secara optimum dalam membuang sisa-sisa produk metabolik atau mengurangkan kelebihan cairan dalam tubuh, maka fungsi ginjal ini dapat diganti dengan hemodialisis (dialisis). Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai hemodialisis, pertimbangkan penjelasan berikut:.

Hemodialisis atau lebih dikenali sebagai dialisis adalah proses membersihkan darah zat yang tidak diperlukan oleh tubuh dengan menggunakan mesin khas. Hemodialisis diperlukan sekiranya fungsi ginjal dalam badan terganggu.

Selain membersihkan darah, kaedah ini juga dapat membantu mengawal tekanan darah dan mengimbangkan tahap vitamin dan mineral dalam badan. Biasanya, prosedur rawatan ini digunakan pada pesakit dengan kegagalan buah pinggang peringkat akhir.

Bagaimana Hemodialisis Berfungsi

Kaedah hemodialisis boleh dilakukan dengan memasukkan dua jarum ke dalam urat di lengan. Kedua jarum itu dilekatkan pada tiub plastik fleksibel yang disambungkan ke penapis pembersih darah atau dialyzer. Perlahan-lahan, darah kemudian dipam melalui salah satu tiub dari badan ke dalam badan dialyzer untuk ditapis. Darah yang ditapis kemudian dipam kembali ke badan melalui tiub lain.

Semasa proses dialisis, pesakit boleh duduk di kerusi sambil menonton TV, membaca buku, atau tidur. Tempoh sesi dialisis ini adalah sekitar 3-4 jam. Seorang pesakit yang ingin menjalani dialisis dengan kaedah ini boleh melakukannya di hospital atau pusat dialisis, tiga kali seminggu atau seperti yang disyorkan oleh doktor.

Walaupun bermanfaat dalam menjaga ketersediaan darah bersih di dalam tubuh, hemodialisis tidak dapat dipisahkan dari pelbagai kesan sampingan. Beberapa kesan sampingan yang mungkin berlaku semasa atau selepas proses hemodialisis termasuk tekanan darah rendah, degupan jantung tidak teratur, kekejangan otot, sakit kepala, keletihan, kulit gatal, mual dan muntah, dan jangkitan.

Makanan yang Perlu Dibatasi Semasa Menjalani Hemodialisis

Makan makanan dan minuman yang betul dapat membantu meningkatkan kesihatan anda semasa proses hemodialisis. Doktor boleh meminta pesakit untuk membatasi makanan tertentu sementara masih menjalani prosedur hemodialisis.

Berikut adalah senarai beberapa bahan yang perlu dibatasi dalam diet:

 • Cecair

  Selepas anda melakukan kaedah hemodialisis, doktor atau pakar pemakanan anda akan menentukan berapa banyak cecair yang anda boleh minum setiap hari. Mengehadkan pengambilan cecair adalah supaya tubuh tidak mengalami cairan yang berlebihan, kerana penurunan fungsi ginjal untuk menyaring cecair.

 • Fosfor

  Semasa prosedur hemodialisis, anda disarankan untuk membatasi pengambilan makanan yang mengandungi fosforus. Ini untuk mengelakkan kekejangan otot dan tekanan darah rendah. Selain itu, pengambilan terlalu banyak fosforus juga dapat melemahkan tulang dan menjadikan kulit gatal. Oleh itu, elakkan makan makanan yang tinggi fosforus, seperti susu, keju, kacang kering, kacang polong, soda, dan selai kacang.

 • Kalium (kalium)

  Makan kalium terlalu banyak ketika buah pinggang anda sakit boleh membahayakan jantung anda dan bahkan boleh menyebabkan kematian. Mengonsumsi terlalu banyak kalium boleh mempengaruhi degupan jantung anda. Oleh itu, anda disarankan untuk membatasi makanan yang mempunyai kandungan kalium yang tinggi, seperti jeruk, pisang, tomato, kurma, dan kentang.

 • Garam

  Bahan lain yang perlu anda hadkan semasa hemodialisis ialah garam (sodium). Mengehadkan pengambilan garam dapat membantu anda mengawal tekanan darah anda dan mengurangkan risiko kenaikan berat badan yang berlebihan akibat penumpukan cecair. Elakkan makanan yang tinggi natrium atau natrium, seperti mi segera, makanan dalam tin, dan keropok.

Sebaliknya, anda digalakkan untuk makan makanan yang mengandungi protein, seperti ikan, ayam, dan telur. Intinya adalah untuk menggantikan pengambilan protein yang terbuang ketika proses dialisis berlangsung. Di samping itu, makanan protein menghasilkan lebih sedikit sisa semasa hemodialisis.

Hemodialisis dapat meningkatkan kualiti dan jangka hayat pesakit dengan kegagalan buah pinggang, walaupun prosedur ini tidak dapat menyembuhkan penyakit ginjal kronik atau kegagalan ginjal lanjut. Sekiranya anda merasa ada keluhan selepas hemodialisis, anda harus segera berjumpa doktor. Setiap orang mungkin mempunyai reaksi yang berbeza terhadap prosedur perubatan.