Kehidupan yang sihat

Apabila Anda Kesepian, Inilah Yang Terjadi Bagi Kesihatan Anda

Rasa kesepian dan terasing dari hubungan sosial sebenarnya boleh memberi kesan kepada kesihatan fizikal. Sejumlah kajian menunjukkan bahawa keadaan emosi dan psikososial mempengaruhi kesihatan seseorang secara keseluruhan.

Berdasarkan hasil kajian, merasa kesepian dan terpencil atau terpencil, mempunyai kesan buruk terhadap kesihatan fizikal, yang setara dengan kegemukan. Semakin lama seseorang merasa terganggu oleh kesepian, semakin buruk kesannya terhadap kesihatan.

Pelbagai Risiko Kesihatan Yang Berlaku Kerana Kesepian

Jangan memandang rendah kesepian, kerana terdapat banyak risiko kesihatan yang dapat terjadi jika tidak ditangani dengan segera. Orang yang selalu merasa kesunyian cenderung merasa letih. tidak selamat, mengalami gangguan tidur, mengalami kegelisahan yang berlebihan, dan lebih berisiko jatuh ke dalam kemurungan.

Pelbagai keadaan ini dapat mempengaruhi kemampuan seseorang untuk mengekalkan tubuh yang sihat, sehingga sistem ketahanannya cenderung menjadi lebih lemah. Dia juga berisiko mengalami perubahan berat badan yang drastik, gangguan pencernaan, dan juga masalah jantung dan saluran darah. Satu kajian mendapati bahawa kesunyian dapat dikaitkan dengan tekanan darah tinggi dan fungsi imun yang lemah.

Selain itu, risiko kesunyian lain adalah kemerosotan kemampuan kognitif dan perkembangan yang mempengaruhi daya berfikir. Penyelidikan mendapati penurunan kemampuan kognitif 20% lebih cepat pada orang yang kesepian dalam tempoh 12 tahun.

Bukan hanya itu, berdasarkan hasil kajian, kesepian dapat meningkatkan risiko demensia atau demensia senil pada orang tua sebanyak 64%, dan dapat meningkatkan risiko kematian pramatang sebanyak 45%.

Beberapa Penanganan Sehingga Anda Tidak Merasa Kesepian

Untuk itu, jangan anggap kesepian yang anda rasakan. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh disyorkan, terutamanya jika anda mengalami kesepian yang berpanjangan:

 • Membiasakan diri dengan mpergi sesama

  Memberi salam kepada orang lain mungkin kelihatan remeh. Namun, salah satu cara interaksi sosial ini mempunyai faedah positif dalam menjauhkan kesunyian dan mengeratkan hubungan sosial. Oleh itu, jangan teragak-agak untuk mula memberi salam kepada jiran atau orang lain yang anda kenal. Anda juga boleh bercakap dengan orang yang anda kenali mengenai pelbagai perkara yang anda rasa menarik untuk dibincangkan (perbincangan mendalam).

 • Terokai banyak hobi dan aktiviti

  Melakukan pelbagai aktiviti dan hobi dapat mengatasi kesunyian anda. Oleh itu, lakukan aktiviti yang anda sukai dan nikmati, dari membersihkan rumah, berkebun, bersenam, menonton video di internet, seperti video mukbang, atau mengembangkan kemahiran baru. Anda boleh melakukan aktiviti ini sahaja, tetapi lebih baik jika anda melakukannya dengan rakan. Sekiranya sukar untuk mencari rakan, anda juga boleh menulisbuku harian agar perasaan anda dicurahkan dan tidak lagi merasa sunyi.

 • Sertailah sebagai sukarelawan

  Melakukan khidmat masyarakat sebagai sukarelawan atau melakukan aktiviti sosial adalah perkara yang sangat positif. Kadang kala aktiviti ini membuka peluang besar bagi anda untuk bertemu orang baru dan menjalin persahabatan, yang dapat menghilangkan perasaan kesepian anda.

 • Jangan menutup diri

  Apabila anda merasa kesepian, jangan mengurung diri sendiri. Cuba buka dengan berkongsi perasaan dan fikiran anda dengan orang yang anda percayai. Sebaliknya, jika anda mengetahui bahawa seseorang yang dekat dengan anda merasa kesepian, jangan abaikan dia. Anda boleh membantunya menyingkirkan kesunyiannya dengan mengadakan perbualan dengannya.

Kesepian boleh berlaku pada sesiapa sahaja dan boleh menyebabkan masalah kesihatan. Terdapat pelbagai cara yang boleh dilakukan untuk mengatasi kesunyian. Walau bagaimanapun, jika kaedah ini tidak berfungsi dan perasaan kesunyian berterusan, sehingga anda merasa tidak dapat mengatasi, jangan ragu untuk berjumpa dengan psikiatri, untuk mendapatkan rawatan terbaik.