Kehidupan yang sihat

3 Cara Merawat Rambut Yang Rosak Secara Semula Jadi

Rambut kering, hujung berpecah atau pelbagai masalah lain, boleh mengganggu penampilan. Penting untuktahu bagaimana merawat rambut yang rosak secara semula jadi untuk memperbaikinya.

Rambut yang rosak sering disebabkan oleh kekurangan minyak rambut semula jadi. Ini disebabkan oleh kandungan kimia produk rambut yang terlalu keras atau penggunaan pengering rambut yang berlebihan ketika menggayakan rambut anda.

Terdapat beberapa cara untuk merawat rambut yang rosak secara semula jadi yang boleh anda lakukan di rumah.

Gunakan Mminyak Epeka

Minyak pati yang digunakan secara berkala dapat membantu merawat rambut kering dan rosak, serta memberikan wangian semula jadi. Hari ini, minyak pati banyak digunakan dalam produk penjagaan rambut, seperti syampu atau serum. Walau bagaimanapun, elakkan produk dengan minyak mineral dan petrolatum kerana ia hanya memberikan kelembapan ke permukaan rambut.

Khususnya, jenis minyak pati tertentu boleh digunakan untuk rambut yang rosak. Contohnya minyak kelapa yang melembutkan dan menambahkan kilauan pada rambut. Terdapat juga minyak badam yang menghaluskan dan melembapkan kulit kepala. Anda boleh memilih minyak pati lavender, kerana ia akan membantu merawat kelemumur di samping memberi khasiat dan menjadikan rambut berkilau.

Cara menggunakan minyak pati sebagai cara merawat rambut yang rosak, sangat mudah dilakukan di rumah. Masukkan minyak pati ke dalam syampu atau perapi biasa anda, atau campurkan dengan minyak zaitun. Sapukan secara merata dan pakai penutup kepala selama 30 minit atau biarkan semalaman. Kemudian, bilas hingga bersih.

Mengkonsumsi Makan Bpemakanan

Menggunakan produk kesihatan rambut atau rawatan salun sahaja tidak cukup untuk mendapatkan rambut cantik yang anda mahukan. Anda juga memerlukan pemakanan yang mencukupi. Pemakanan yang baik untuk kesihatan rambut, termasuk:

  • Protein

    Protein akan menguatkan rambut dan juga fungsi penting lain untuk badan. Penggunaan protein setiap hari dianjurkan sekitar 46 gram, kira-kira bersamaan dengan 200 mililiter susu kedelai, 7 telur, 170 gram daging tanpa lemak, atau 6 cawan susu.

  • Asid lemak omega-3

    Pengambilan asid lemak omega-3 dari ikan dua kali seminggu akan membantu melembabkan rambut, serta melindungi jantung dan membantu melegakan gejala pada orang yang mengalami kemurungan.

  • Zpada besi dan zink

    Kedua-dua nutrien ini sangat penting untuk membantu pertumbuhan rambut. Nutrien ini dapat diperoleh dari daging tanpa lemak atau kacang kedelai, dan disarankan untuk dimakan dua kali seminggu.

Selain itu, terdapat juga dua jenis nutrien lain yang bermanfaat untuk rambut. Yang pertama adalah vitamin D yang dapat merangsang pertumbuhan rambut dan dapat dibentuk oleh tubuh dengan bantuan pendedahan cahaya matahari. Yang kedua adalah biotin, yang banyak terdapat dalam telur dan dapat menjadikan rambut lebih tebal.

Gunting Rselamat datang Speristiwa Tbiasa

Cara merawat rambut yang rosak secara semula jadi yang sering dilupakan adalah memotong rambut dengan kerap. Satu perkara yang perlu dipertimbangkan semasa memotong rambut anda sendiri di rumah adalah dengan mengelakkan menggunakan gunting tumpul, kerana ia sebenarnya boleh merosakkan rambut lebih banyak lagi.

Di samping itu, anda harus mengelakkan melakukan rawatan rambut yang menggunakan bahan kimia yang keras, seperti mewarnai rambut di salun. Ini kerana bahan kimia dapat menghilangkan rambut dari kelembapan semula jadi, yang juga dapat menjadikan rambut kusam dan keriting.

Melakukan cara merawat rambut yang rosak secara semula jadi di atas, dapat menjadikan impian anda untuk memiliki rambut yang sihat dan berkilau menjadi kenyataan. Namun, jika rambut yang rosak itu berterusan atau bertambah buruk, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.