Kehidupan yang sihat

Ayuh, ketahui lebih lanjut mengenai solek mineral dan faedahnya untuk kulit

Pada masa ini, salah satu jenisnya solekan apa yang sedang tren di pasaran adalah mineral solekan. Apa neraka sebenarnya mineral solekan dan apa kelebihannya? Ayuh, lihat perbincangannya di sini!

Solek mineral adalah produk solekan dibuat menggunakan bahan semula jadi. Pada masa ini, anda boleh menemui mineral solekan dalam pelbagai produk kosmetik, seperti asas, serbuk, pemerah pipi, gincu dan pembayang mata.

Kekuatan dan kelemahan MineralAlat solek

Pada asasnya mineral solekan mempunyai kandungan yang sama seperti solekan biasa, itu oksida, talc, zink oksida, dan titanium dioksida. Walau bagaimanapun, mineral solekan mempunyai kelebihan bahawa ia tidak mengandungi bahan pengawet, minyak wangi, warna tiruan, dan paraben yang dapat meningkatkan sejumlah risiko pada kulit.

Lain daripada itu, mineral solekan Ia juga bersifat hypoallergenic (tidak berpotensi alergi) dan agak selamat digunakan untuk semua jenis kulit.

Selain itu, mineral solekan juga mempunyai kekurangan, yang tidak tahan lama jika dibandingkan dengan solekan biasa.

Pelbagai Kebaikan Solek Mineral

Selain merasa lebih ringan dan menjadikan wajah cerah secara semula jadi ketika digunakan, mineral solekan juga mempunyai banyak faedah untuk kecantikan kamu tahu, itu dia:

1. Mencegah liang tersumbat

Solek mineral tidak mengandungi bahan yang boleh menyumbat liang, seperti alkohol, minyak wangi, pewarna, dan minyak.

2. Mengatasi kulit yang jengkel

Solek mineral Ia juga berguna untuk menenangkan kulit yang jengkel kamu tahu. Ini kerana kandungannya zink dan titaniumoksida yang ada di dalamnya.

3. Melindungi kulit dari pendedahan cahaya matahari

Menggunakan krim pelindung matahari (pelindung matahari) adalah sesuatu yang tidak boleh dilewatkan setiap hari. Pelindung matahari membantu melindungi kulit anda dari pendedahan cahaya matahari. Selain menggunakan krim pelindung matahari, anda juga boleh menggunakan mineral solekan yang mengandungi zink oksida dan titanium dioksida sebagai pelindung wajah tambahan dari pendedahan cahaya matahari.

4. Selamat digunakan pada kulit yang mudah berjerawat

Sekiranya anda mencari alat solek yang boleh digunakan untuk kulit yang berjerawat, mineral solekan boleh menjadi salah satu pilihan. Solek mineral ia tidak dapat menyembuhkan jerawat, tetapi solekan Jenis ini tidak menjadikan jerawat lebih teruk.

Walaupun mineral solekan sesuai untuk hampir semua jenis kulit, ada baiknya berjumpa dengan pakar dermatologi terlebih dahulu jika anda ingin menggunakannya, terutamanya jika anda mempunyai jenis kulit sensitif.