Kehidupan yang sihat

Hati-hati, tekanan berat di tempat kerja mencetuskan penyakit serius

Tekanan yang teruk di tempat kerja boleh berlaku disebabkan oleh pelbagai tekanan, mulai dari situasi hingga persekitaran kerja yang tidak menyokong. Sekiranya dibiarkan, selain mempengaruhi keadaan mental anda, tekanan juga boleh mempengaruhi kesihatan anda.

Tekanan kerja bukan sahaja membuat anda malas untuk pergi ke pejabat, tetapi juga boleh membuat anda merasa sangat letih, mudah marah, sakit dengan lebih mudah, menghadapi masalah untuk menumpukan perhatian, dan menghadapi masalah tidur pada waktu malam.

Punca Tekanan yang teruk di tempat kerja

Berikut adalah beberapa keadaan yang boleh menyebabkan seseorang mengalami tekanan yang teruk di tempat kerja:

 • Beban kerja yang terlalu berat atau terlalu banyak
 • Tuntutan dan tekanan kerja yang tidak sesuai atau melebihi
 • Gaji rendah
 • Jangan menguasai bidang pekerjaan yang diceburi
 • Tidak mendapat penghargaan daripada pihak atasan
 • Terlalu perfeksionis
 • Mempunyai hubungan buruk dengan atasan atau rakan sekerja
 • Mendapat pengawasan yang terlalu ketat dari pihak atasan
 • Persekitaran kerja yang tidak sihat

Tekanan kerja adalah perkara biasa, tetapi itu tidak bermakna anda boleh mengabaikan gejala yang timbul akibat tekanan. Sekiranya tidak ditangani dengan betul, tekanan boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan.

Tekanan ini tidak hanya berlaku pada pekerja yang bekerja di pejabat, ya. Pekerja bebas juga terdedah kepada tekanan, bahkan secara amnya tahap tekanan pada pekerja bebas lebih tinggi.

Pelbagai Kesan Tekanan di Tempat Kerja

Dalam jangka pendek, tekanan kerja boleh menyebabkan seseorang mengalami sakit kepala, sakit perut, sakit dada, keletihan, sakit kepala, mual, dan muntah. Dalam jangka masa panjang, tekanan yang teruk di tempat kerja boleh menyebabkan masalah kesihatan yang lebih serius, seperti:

1. Migrain

Tekanan boleh menyebabkan otot menjadi tegang. Dalam jangka masa panjang, ketegangan otot boleh menyebabkan migrain dan sakit kronik yang lain.

2. Tekanan darah tinggi

Apabila tertekan, tahap hormon kortisol dalam badan akan meningkat. Peningkatan kadar hormon kortisol tidak hanya dapat menyebabkan sakit kepala, tetapi juga dapat meningkatkan risiko terkena tekanan darah tinggi.

3. Diabetes

Dalam jangka masa panjang, tekanan yang tidak ditangani dengan betul boleh menyebabkan seseorang menghidap diabetes. Ini berkaitan dengan peningkatan kadar gula dalam darah ketika stres, baik disebabkan oleh pengaruh hormon stres atau disebabkan oleh perubahan gaya hidup akibat tekanan.

4. Kemurungan

Sekiranya tidak dikawal, tekanan yang teruk di tempat kerja boleh mengganggu kesihatan mental. Keadaan ini menjadikan anda lebih berisiko mengalami kemurungan. Tekanan yang teruk atau lonjakan emosi yang melampau juga diketahui menyebabkan sindrom patah jantung, gangguan otot jantung dan fungsi yang dicirikan oleh sakit dada dan sesak nafas.

Cara Mengatasi Tekanan Berat di Tempat Kerja

Memandangkan tekanan yang teruk di tempat kerja boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan, penting untuk menguruskan tekanan kerja dengan betul. Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi tekanan di tempat kerja:

 • Bercakap tentang masalah atau aduan yang membuat anda tertekan dengan atasan atau pengurus HR di pejabat anda.
 • Lakukan beberapa perubahan yang dapat mengurangkan tahap tekanan di tempat kerja. Anda mungkin dapat membuat perubahan itu sendiri, atau anda mungkin memerlukan pertolongan orang lain untuk mewujudkannya.
 • Aturkan kerja anda dengan baik. Buat senarai pekerjaan mengikut keutamaan mereka.
 • Jangan mementingkan diri sendiri. Beritahu pasangan atau orang yang anda sayangi mengenai tekanan kerja yang anda rasakan. Anda memerlukan sokongan dan nasihat mereka. Sekiranya anda sukar untuk meluahkan perasaan anda kepada orang lain, anda boleh mencuba menyimpan buku harian.
 • Nikmati percutian anda dengan baik dan lakukan aktiviti yang menyeronokkan ketika cuti tiba. Sekiranya anda mempunyai masa, pergi ke tempat pelancongan yang ingin anda lawati agar minda anda segar.
 • Sekiranya anda membuat perubahan dan tekanan berterusan, mungkin sudah waktunya untuk mempertimbangkan bekerja di tempat lain.

Jangan anggap tekanan yang berat di tempat kerja, jika anda tidak mahu terdedah kepada pelbagai penyakit berbahaya. Segera buat perubahan pada keadaan dan corak kerja anda. Tidak perlu malu untuk berjumpa dengan ahli psikologi, jika anda merasa tertekan dan tidak dapat mengatasi tekanan pekerjaan anda.