Keluarga

Cara kekal selesa ketika wanita hamil lebih peka terhadap bau

Bau minyak wangi atau makanan kegemaran anda yang disukai oleh wanita hamil sekarang mungkin berbau lebih menyakitkan dan terasa mengganggu. sekarangJangan risau, terdapat pelbagai cara untuk memastikan wanita hamil selesa walaupun mereka sensitif terhadap bau.

Sangat sensitif terhadap bau atau hiperosmia adalah salah satu tanda awal kehamilan. Keadaan ini biasanya boleh mencetuskan sakit kepala, loya, muntah atau cirit-birit sakit pagi semasa trimester pertama kehamilan.

Agar wanita hamil dapat bergerak dengan lancar, penting untuk mengetahui bagaimana untuk tetap selesa walaupun deria bau mereka menjadi lebih sensitif.

Punca Bau Menjadi Lebih Sensitif Semasa Kehamilan

Dari segi perubatan, alasan sebenar wanita hamil lebih sensitif terhadap bau masih belum dijumpai. Walau bagaimanapun, pencetus utama gejala ini dianggap berkaitan dengan 2 perkara berikut:

Perubahan tahap hormon

Bukan hanya loya dan muntah, perubahan tahap estrogen dan hormon gonadotropin korionik manusia (hCG) pada trimester pertama dianggap juga mempengaruhi saraf yang bertanggungjawab untuk menghantar isyarat bau ke otak.

Keadaan ini menjadikan bau wanita hamil lebih sensitif terhadap bau tertentu.

Keupayaan semula jadi wanita hamil

Selain perubahan tahap hormon, deria penciuman yang lebih sensitif juga dianggap sebagai "sifat semula jadi" bagi seorang ibu untuk melindungi janinnya, yang masih lemah pada trimester pertama kehamilan.

Teori ini diperkuat oleh penyelidikan yang menyatakan bahawa bau wanita hamil bertindak balas dengan kuat, terutamanya terhadap bahan yang boleh membahayakan kehamilan, seperti alkohol, rokok dan kafein.

Kekal Selesa dengan Bau Sensitif

Salah satu cara untuk mengurus kepekaan anda terhadap bau adalah dengan mengelakkan bau yang boleh menyebabkan mual dan muntah atau melakukan perkara yang dapat mengurangkan gejala ini. Contohnya adalah seperti berikut:

1. Elakkan dapur

Sekiranya boleh, elakkan masuk ke dapur terlebih dahulu. Rempah dengan aroma yang kuat, seperti bawang putih, mungkin mengganggu. Wanita hamil boleh meminta orang lain memasak atau hanya memasak makanan yang tidak berbau terlalu kuat. Biarkan tingkap terbuka untuk menghilangkan bau memasak.

2. Tukar ke pencuci tanpa wangi

Sekiranya bau pencuci, pelembut kain, atau pewangi membuat wanita hamil mual, cubalah beralih sementara menggunakan pencuci tanpa wangi. Di samping itu, wanita hamil juga boleh memilih aroma yang lebih ringan, seperti lemon atau pudina yang masih boleh diterima dan membantu melegakan loya.

3. Gunakan aroma yang menenangkan

Setitis minyak pati dengan aroma yang disukai wanita hamil di atas sapu tangan. Gunakan sapu tangan ini untuk menutup hidung apabila anda menghidu bau yang kuat atau tidak selesa. Dengan cara itu, loya akan berkurang ketika menghidu baunya.

4. Makan dengan kerap dalam bahagian kecil

Untuk mengurangkan kesan loya dan muntah ketika menghidu bau tertentu, wanita hamil disarankan untuk makan makanan ringan sebelum bangun dari tidur pada waktu pagi. Contohnya, makan biskut atau minum teh halia. Di samping itu, wanita hamil disarankan makan dalam jumlah yang sedikit tetapi lebih kerap.

Walaupun bau pedas sangat menjengkelkan, jangan terburu-buru, ibu hamil. Sensitiviti bau biasanya hilang pada trimester kedua kehamilan dan kembali normal menjelang akhir kehamilan atau selepas bersalin. Ingat juga bahawa ini datang bersamaan dengan hadiah yang dibawa oleh wanita hamil.

Namun, jika sensitif terhadap bau sangat mengganggu dan pelbagai kaedah tetap tidak dapat membantu mual dan muntah atau pening yang disebabkan, anda harus berjumpa doktor supaya wanita hamil dapat mendapatkan rawatan.