Kehidupan yang sihat

4 Khasiat Mandi Oatmeal untuk Kesihatan Kulit

Selain sedap dimakan, oatmeal Ia juga boleh digunakan untuk mandi kamu tahu. Kelebihan mandi oatmeal sangat pelbagai, mulai dari melembapkan kulit hingga mengatasi pelbagai masalah kulit. Cara membuatnya tidak sukar, sungguh.

Oatmeal biasanya dimakan sebagai menu sarapan. Makanan yang dikelaskan sebagai biji-bijian diketahui dapat mengekalkan berat badan, mengawal kadar gula dalam darah, dan menjaga kesihatan jantung. Bukan itu sahaja, sudah lama oatmeal sering digunakan ketika mandi kerana dikatakan bermanfaat untuk kesihatan kulit.

Satu siri faedah mandi Oatmeal

Oatmeal digunakan ketika mandi tidak sama dengan jenis oatmeal untuk penggunaan. Oatmeal yang digunakan untuk mandi adalah jenis oatmeal koloid. Oatmeal koloid mengandungi vitamin E, asid ferulat, aventhramides, dan sebatian lain yang dapat menyuburkan kulit.

Mandi oatmeal Ia selamat untuk semua peringkat umur, dari bayi hingga dewasa. Berikut adalah beberapa siri kebaikan mandi oatmeal apa yang anda perlu ketahui:

1. Mengurangkan gatal pada kulit

Gangguan kulit akibat gigitan serangga, selaran matahari, reaksi alergi, kelemumur, penutup buaian, ruam lampin, eksim, psoriasis, cacar air, dan herpes zoster, boleh menyebabkan rasa gatal dan tidak selesa. Untuk mengurangkan gatal yang disebabkan oleh keadaan ini, anda boleh mandi oatmeal.

2. Melembapkan kulit

Selain menggunakan krim dan losyen secara rutin, anda juga boleh mandi oatmeal untuk mendapatkan kulit yang lembap. Oatmeal Mengandungi pati, beta-glukan, dan polisakarida yang bertindak mengunci kelembapan kulit. Kulit yang lembap akan menjadikan kulit kelihatan lebih sihat dan mencegah masalah kulit daripada muncul.

3. Mengekalkan pH kulit

Kulit mempunyai pH semula jadi sekitar 5.7. Walau bagaimanapun, beberapa faktor seperti pencemaran udara, penggunaan solekan dan produk antibakteria, pendedahan kepada detergen, dan paparan cahaya matahari dapat merosakkan keseimbangan pH semula jadi kulit. Tahap pH yang tidak seimbang ini dapat menyebabkan kerosakan dan kerengsaan kulit.

Untuk mengekalkan pH kulit dan mencegah kerosakan kulit, anda boleh mandi dengan kerap oatmeal. Oatmeal Dikenal memiliki pH yang mirip dengan pH kulit, sehingga dapat digunakan untuk menjaga pH kulit normal.

4. Mengurangkan tindak balas histamin

Histamin adalah bahan kimia yang dihasilkan oleh badan apabila ia mempunyai reaksi alergi atau jangkitan. sekarang, mandi oatmeal boleh digunakan untuk mengurangkan reaksi histamin yang disebabkan oleh alahan pada kulit.

Sebagai tambahan kepada faedah yang disebutkan di atas, kajian membuktikan bahawa mandi oatmeal boleh mengurangkan penggunaan ubat kortikosteroid pada orang dengan dermatitis atopik. Mandi oatmeal juga dapat membantu merawat jangkitan kulit yang disebabkan oleh virus, seperti molluscum contagiosum.

Cara Mandi Oatmeal

Oatmeal Anda boleh menemui koloid di kedai runcit dengan mudah. Pastikan oatmeal yang dibeli tidak mengandungi perisa, gula, garam atau bahan kimia.

Inilah cara untuk mandi oatmeal yang boleh anda gunakan:

  • Pengisar halus oatmeal menjadi serbuk dengan pemproses makanan atau pengisar.
  • Sediakan mandian yang telah diisi dengan air suam. Taburkan oatmeal tumbuk sebanyak 1-1.5 cawan (untuk orang dewasa) atau satu pertiga cawan (untuk bayi).
  • Rendam di dalam air oatmeal selama 15-20 minit. Jangan terlalu lama, kerana ini dapat menghilangkan kelembapan kulit.
  • Setelah selesai, keringkan badan dengan menepuk dengan tuala. Elakkan menggosok kulit dengan tuala kerana boleh merengsakan kulit.
  • Gunakan pelembap kulit dengan segera setelah mandi oatmeal.

Walaupun ia berguna, mandi oatmeal boleh menyebabkan reaksi alahan pada sesetengah orang. Jadi. sebelum melakukannya, anda harus melakukan ujian kecil terlebih dahulu.

Sapukan air campuran oatmeal pada sebahagian kecil permukaan kulit, kemudian perhatikan. Sekiranya selepas 15 minit gejala alahan muncul, anda tidak boleh mandi oatmeal.

Mandi oatmeal memang boleh dipercayai untuk membantu mengatasi pelbagai masalah kulit. Tetapi, sekiranya selepas mandi oatmeal masalah kulit anda tidak hilang, berjumpa doktor untuk mendapatkan pemeriksaan dan rawatan yang tepat.