Kesihatan

Phthisis Bulbi - Gejala, sebab dan rawatan

Phthisis bulbi adalah kerosakan teruk pada bola mata adalah fasa terakhir (peringkat akhir) dari kerosakan mata. Keadaan ini boleh disebabkan oleh pelbagai gangguan mata, seperti jangkitan teruk, kecederaan, keradangan, tumor, gangguan vaskular, dan komplikasi dari pembedahan mata.

Phthisis bulbi dapat dicirikan oleh penurunan ukuran bola mata, perubahan susunan mata, dan penurunan atau bahkan kehilangan fungsi penglihatan atau kebutaan. Gejala akan bertambah buruk dari masa ke masa.

Phthisis bulbi tidak dapat disembuhkan, tetapi penyakit yang mendasari dapat diobati untuk mencegah phthisis bulbi berkembang. Sekiranya phthisis bulbi berlaku, rawatan pada umumnya tidak akan memulihkan fungsi visual, tetapi dapat melegakan gejala, mencegah komplikasi, dan memperbaiki penampilan mata yang telah rusak.

Gejala Phthisis Bulbi

Phthisis bulbi yang merupakan fasa terakhir kerosakan mata kronik. Pada fasa ini, akan terjadi penurunan volume bola mata, penurunan ukuran bola mata.panjang paksi), dan penebalan sklera (bahagian putih bola mata).

Ketika mata mencapai fasa ini, keluhan dan gejala berikut mungkin berlaku:  

 • Penurunan atau bahkan kehilangan fungsi visual
 • Kemunculan saluran darah baru pada iris (iris)
 • Pengumpulan kalsium atau pertumbuhan tulang di mata
 • Sakit di mata

Bila hendak berjumpa doktor

Untuk mengelakkan berlakunya phthisis bulbi, tanyakan kepada doktor anda jika anda mengalami aduan atau masalah mata.

Anda juga perlu berjumpa doktor sekiranya terdapat penurunan fungsi visual dan keluhan atau gejala yang dirasakan di mata semakin teruk.

Punca Phthisis Bulbi

Phthisis bulbi boleh berlaku disebabkan oleh pelbagai gangguan dan penyakit mata. Gangguan ini boleh turun-temurun atau berlaku dengan sendirinya. Beberapa gangguan mata yang boleh menyebabkan phthisis bulbi adalah:

 • Jangkitan

  Jangkitan mata yang teruk, seperti keratitis, endophthalmitis, dan panophthalmitis, boleh menyebabkan kerosakan serius pada mata jika tidak dirawat dengan baik.

 • Detasmen retina kronik

  Detasmen retina adalah pelepasan retina dari koroid. Keadaan ini boleh menyebabkan aliran darah ke mata terganggu, sehingga mata kekurangan pengambilan nutrisi. Lama kelamaan, detasmen retina akan menyebabkan bulth phthisis.

 • Komplikasi akibat pembedahan mata

  Salah satu komplikasi pembedahan mata adalah kerosakan pada tisu mata, dan ini berisiko menyebabkan phthisis bulbi.

 • Penyakit Pkeradangan kronik

  Keradangan mata jangka panjang, seperti uveitis, boleh menyebabkan kerengsaan mata yang dapat berkembang menjadi phthisis bulbi. Penyakit lain yang boleh menyebabkan radang mata adalah penyakit autoimun.

 • Kegigihan hhiperplastik hlmrimari vgatal (PHPV)

  PHPV adalah gangguan perkembangan mata dengan gejala khas: leukocoria (bayangan putih pada kornea) mikrofthalmia (bola mata kecil), dan katarak. Penyakit ini disebabkan oleh gangguan genetik. Gejala penyakit ini akan muncul 1-2 minggu selepas kelahiran.

 • Ketumbuhan malignan

  Tumor malignan pada mata juga boleh menyebabkan phthisis bulbi. Salah satunya ialah retinoblastoma. Tumor malignan ini sering berlaku pada kanak-kanak.

 • Kecederaan pada mata

  Kecederaan mata yang serius, seperti kecederaan dunia terbuka / tertutup, dan kecederaan pada mata dari bahan kimia alkali boleh menyebabkan kerosakan pada mata yang membawa kepada phthisis bulbi.

Diagnosis bulth phthisis

Untuk mendiagnosis phthisis bulbi, pakar oftalmologi akan mengemukakan soalan dan jawapan mengenai aduan dan gejala yang dialami oleh pesakit, sejarah kecederaan mata, prosedur perubatan yang telah dilakukan pada mata, serta sejarah perubatan lain yang berkaitan dengan mata.

Selepas itu, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal untuk menilai kemampuan penglihatan pesakit, dan juga pemeriksaan oftalmoskopi, lampu celah, dan pemeriksaan tekanan mata dengan tonometri.

Untuk mengesahkan diagnosis phthisis bulbi, doktor juga boleh mencadangkan pemeriksaan sokongan, seperti:

 • Imbasan CT atau MRI mata, untuk melihat tumor dan kerosakan pada mata
 • Biopsi mata, untuk melihat perubahan dan pertumbuhan sel dan tisu di mata

Rawatan bulth phthisis

Rawatan phthisis bulbi bukan untuk menyembuhkan atau memulihkan penglihatan, tetapi untuk menghilangkan gejala, mencegah komplikasi, dan memperbaiki penampilan mata yang telah rusak. Beberapa rawatan yang boleh dilakukan adalah:

Pentadbiran ubat-ubatan

Memberi ubat dimaksudkan untuk mengobati penyakit yang menyebabkannya, seperti antibiotik untuk merawat jangkitan bakteria pada mata. Ubat juga diberikan untuk merawat gejala, seperti ubat penahan sakit untuk menghilangkan rasa sakit.

Operasi

Pembedahan diperlukan sekiranya kerosakan pada mata adalah luas dan teruk. Jenis pembedahan yang boleh dilakukan adalah enukleasi (penyingkiran bola mata) dan pemasangan prostetik (mata tiruan) untuk memperbaiki penampilan mata.

Komplikasi bulth phthisis

Komplikasi bulth phthisis adalah gangguan penglihatan atau kebutaan kekal.

Kerana keadaan ini dapat disebabkan oleh pelbagai penyakit mata, komplikasi yang dapat terjadi juga dapat bervariasi, bergantung pada penyakit yang mendasari.

Pencegahan bulth phthisis

Kaedah terbaik untuk mencegah phthisis bulbi adalah merawatnya seawal mungkin apabila masalah mata berlaku. Sekiranya terdapat kerosakan pada mata akibat penyakit kronik pada organ ini, tanyakan kepada pakar oftalmologi mengenai rawatan yang perlu dilakukan untuk mencegah terjadinya phthisis bulbi.