Kesihatan

Memahami Latihan yang Betul untuk Penderita Sakit Sendi Lutut

Sakit sendi lutut boleh mengganggu aktiviti harian. Terdapat beberapa perkara yang boleh mempengaruhi permulaan aduan ini, mulai dari kelebihan berat badan, kecederaan pada lutut, hingga proses penuaan.

Organ lutut membolehkan kaki bergerak dan berjalan. Di dalamnya, terdapat poket cecair yang melincirkan permukaan tendon dan mengurangkan geseran ketika tendon di lutut bergerak. Sekiranya lutut anda terjejas, anda mungkin merasa sakit. Orang dewasa adalah kumpulan umur yang paling terdedah kepada gangguan ini.

Dalam kebanyakan kes, keadaan ini disebabkan oleh osteoartritis. Tanpa rawatan yang betul, ia boleh menyebabkan pemusnahan tulang rawan di antara sendi, sehingga tulang menggosok antara satu sama lain dan menyebabkan rasa sakit.

Senaman yang Baik untuk Pesakit dengan Sakit Sendi Lutut

Manfaat bersenam secara berkala dapat mengurangkan sakit sendi lutut. Senaman juga dapat membantu menghilangkan rasa sakit, kekakuan, bengkak, dan menguatkan otot yang menyokong sendi. Walaupun begitu, tidak semua jenis latihan dapat dilakukan. Agar tidak membuat pilihan yang salah, berikut adalah latihan yang selamat bagi orang yang mengalami sakit sendi lutut:

 • Dengan berjalan kaki

  Walaupun melibatkan lutut, berjalan adalah latihan yang paling tidak berisiko bagi seseorang yang mengalami sakit lutut. Berjalan tidak memberi tekanan pada lutut seperti ketika berlari. Selain melegakan sakit sendi lutut, berjalan juga dapat menguatkan otot kaki.

 • berjoging

  Selain berjalan kaki, anda juga boleh berjoging atau berjoging. Tetapi pertama-tama perhatikan keadaan sakit lutut. Sekiranya keadaan tidak teruk, anda boleh melakukannya berjoging. Tetapi jika anda mempunyai sejarah kecederaan lutut, anda harus menjauhinya berjoging kerana dapat meningkatkan risiko jangka panjang artritis lutut.

 • Basikal

  Berbasikal adalah sukan impak yang rendah untuk lutut. Sukan impak yang rendah adalah bentuk aktiviti fizikal yang tidak memberi tekanan berat pada bahagian badan. Jenis senaman ini sesuai untuk anda yang mengalami sakit sendi lutut kerana tidak meningkatkan tahap tekanan pada lutut.

 • Bergembira

  Berenang menjadikan tekanan melepaskan lutut yang sakit kerana bebas dari tugasnya menampung berat badan dan pada masa yang sama menyebabkan seluruh badan bergerak. Semasa berenang, elakkan pergerakan yang terlalu fokus pada pergerakan lutut, seperti gaya dada.

Pergerakan untuk Dielakkan

Dalam sukan, penghidap sakit sendi lutut disarankan untuk mengelakkan beberapa pergerakan, seperti melompat dan membengkokkan lutut. Semasa melompat, lutut anda harus menyokong 2-3 kali berat badan anda. Akibatnya, beban di lutut meningkat dan meningkatkan risiko kecederaan.

Membengkokkan lutut juga boleh menjadikan keadaan lutut menjadi lebih teruk. Elakkan sukan yang memerlukan lenturan lutut. Semasa membengkokkan lutut, anda memberi tekanan yang tidak semestinya pada tulang yang membentuk sendi lutut. Pada masa itu lutut dan sendi boleh bergesekan antara satu sama lain.

Bola keranjang, bola sepak, dan tenis adalah sukan yang harus dihindari kerana memerlukan gerakan lincah dan berpotensi menyebabkan perubahan lutut secara tiba-tiba. Selain itu, risiko kerosakan sendi lutut lebih besar kerana dalam sukan ini anda berpotensi untuk mengalami hubungan fizikal dengan pemain lain.

Walaupun anda mengalami sakit sendi lutut, itu tidak bermakna anda harus berhenti bergerak, lebih-lebih lagi jangan berhenti bersenam. Latihan tetap harus dilakukan sebagai upaya menjaga kesehatan, tetapi jangan berlebihan. Sekiranya perlu, berjumpa doktor untuk mendapatkan nasihat yang tepat.