Keluarga

Cadangan untuk makanan berserat tinggi yang baik untuk dimakan oleh kanak-kanak

Serat adalah nutrien penting untuk pencernaan kanak-kanak. Untuk memenuhi pengambilan serat pada anak-anak, terdapat banyak pilihan makanan yang boleh dihidangkan. Pelbagai makanan berserat tinggi yang baik untuk kanak-kanak mudah dijumpai dan terasa enak.

Serat terkenal dengan khasiatnya untuk menyuburkan sistem pencernaan. Pengambilan serat yang mencukupi dapat mengelakkan kanak-kanak daripada gangguan pencernaan, seperti cirit-birit dan sembelit. Dalam jangka panjang, serat juga berperanan mencegah kegemukan, penyakit jantung, diabetes, dan barah.

Pengambilan serat yang mencukupi juga merupakan usaha untuk mengekalkan sistem imun si kecil, kamu tahu. Apabila saluran pencernaan sihat, keseimbangan bakteria baik dalam usus akan terjaga. Bakteria ini akan berinteraksi dengan sistem imun dan membantu mengawal tindak balas sistem imun yang sihat.

Pilihan Makanan Serat Tinggi untuk Kanak-kanak

Terdapat kaedah mudah untuk mengira jumlah pengambilan serat yang diperlukan oleh anak-anak. Caranya adalah dengan menambahkan usia anak dengan 5 atau 10. Contohnya, jika anak kecil anda berumur 5 tahun, dia harus mendapat sekitar 10-15 g serat setiap hari. Sekiranya berumur 10 tahun, dia memerlukan 15-20 g serat setiap hari.

Makanan berserat tinggi sebenarnya tidak sukar dicari. Serat dapat diperoleh dari buah-buahan, sayur-sayuran, biji-bijian, dan kacang-kacangan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa pilihan makanan berserat yang sesuai untuk dimakan oleh kanak-kanak, baik kerana kandungan dan rasanya yang berkhasiat. Berikut adalah beberapa di antaranya:

1. Oatmeal

Selain kaya dengan serat, oatmeal Ia juga mengandungi protein, karbohidrat, vitamin, mineral, dan lemak sihat, yang bermanfaat untuk pertumbuhan dan perkembangan anak-anak. Untuk menjadikan anak anda lebih enak untuk dimakan, Ibu boleh menghidangkannya oatmeal bersama kayu manis, susu, atau buah segar.

2. Roti gandum atau pasta

Roti gandum utuh yang kaya serat dapat diproses menjadi mudah sandwic sedap dan sihat. Anda boleh menyebarkan selai kacang, strawberi, nanas, atau apa sahaja rasa yang disukai oleh si kecil. Selain jem, sandwic juga boleh dihidangkan dengan potongan buah, sayur, telur, atau daging.

Pasta gandum juga boleh menjadi pilihan makanan berserat untuk anak-anak. Berbanding dengan pasta biasa, pasta gandum mengandungi lebih banyak serat, mangan, selenium, tembaga, dan fosfor. Umumnya, pasta gandum juga diperkaya dengan vitamin B dan zat besi.

3. Pir

Dalam 1 pir sederhana, mengandungi kira-kira 5 gram serat. Buah ini juga rendah kalori dan kaya dengan vitamin C. Selain menyuburkan sistem pencernaan, nutrien pada pir juga dapat mendukung proses pembekuan darah, memperbaiki sel-sel tubuh, dan mencegah penyakit kronik.

4. Pisang

Pisang adalah salah satu buah kegemaran anak-anak kerana mempunyai rasa manis dan tekstur lembut. Buah ini sangat sesuai dijadikan makanan ringan yang sihat untuk si kecil anda. Selain meningkatkan pencernaan, pisang juga dapat menjadi sumber tenaga, dan menjaga kesihatan dan fungsi otot.

5. Lobak

Lobak adalah salah satu sayur-sayuran yang terkenal kaya serat. Sayuran ini juga mengandungi banyak vitamin A yang dapat menyokong kesihatan mata dan mengekalkan berat badan ideal si kecil. Ibu dapat memproses wortel menjadi pelbagai ciptaan memasak, seperti sup wortel, bebola wortel, atau nugget lobak merah.

6. Ubi keledek

Makanan berserat lain yang sesuai untuk kanak-kanak adalah ubi jalar. Selain pencernaan yang sihat, ubi manis ini juga kaya dengan vitamin A dan vitamin C yang dapat memberi khasiat pada kulit, menjaga fungsi organ tubuh agar berfungsi dengan optimum, dan mencegah risiko penyakit kronik.

Itulah cadangan makanan berserat tinggi yang boleh dihidangkan kepada anak-anak. Selain makanan di atas, epal, strawberi, alpukat, raspberiBrokoli, kacang ginjal, kacang polong, dan biji chia juga termasuk dalam makanan kaya serat yang dapat anda berikan kepada si kecil.

Berikan pelbagai jenis makanan berserat agar si kecil tidak cepat bosan, ya, Bun. Pastikan juga Ibu menyediakan makanan sihat yang lain agar pertumbuhan dan perkembangannya lebih optimum. Selain itu, selalu mengajak anak kecil anda untuk aktif setiap hari, kerana ini juga mempengaruhi kerja sistem pencernaannya.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai makanan berserat atau makanan berkhasiat lain yang baik untuk anak anda, anda boleh berjumpa doktor.