Kesihatan

Darah tali pusat bayi dapat menyembuhkan penyakit? Inilah Fakta

Maklumat bahawa darah tali pusat bayi dapat digunakan untuk menyembuhkan penyakit kini semakin banyak didengar di Indonesia. Adakah benar bahawa keberkesanan darah tali pusat sangat bagus untuk menyembuhkan penyakit? Ayuh, lihat fakta dan penjelasan di sini.

Setelah dilahirkan ke dunia, ibu bapa dapat menyelamatkan darah tali pusat bayi mereka untuk dijadikan "penawar" penyakit tertentu yang dihidapi oleh bayi mereka atau orang lain.

Walau bagaimanapun, faedah ini tidak begitu mudah diperoleh. Sebabnya, ada peraturan untuk penyimpanan dan penggunaan yang mesti diketahui dan dipertimbangkan oleh ibu bapa.

Fakta mengenai Darah Kord Umbilik untuk Menyembuhkan Penyakit

Darah tali pusat mengandungi banyak sel induk atau sel stem yang berperanan dalam pengembangan pelbagai tisu, organ, dan sistem badan. Sel stem yang terdapat di mana-mana bahagian badan boleh berubah dan berkembang menjadi jenis sel lain.

Melalui proses transplantasi sel induk, sel tubuh yang telah rusak oleh penyakit dapat diganti dengan sel induk sehingga terjadi regenerasi sel tubuh. Inilah sebab mengapa darah tali pusat bayi dikatakan digunakan untuk menyembuhkan pelbagai penyakit.

Walaupun pertama kali dikenali sebagai bahagian terapi estetik anti penuaan, Manfaat sel induk terus diteliti dan dikembangkan sebagai solusi untuk mengatasi pelbagai masalah kesihatan, seperti penyakit jantung, penyakit Alzheimer, diabetes, arthritis, kecederaan otak, strok, hingga barah.

Proses Pengumpulan Darah Kord Umbilik

Untuk dapat digunakan di masa depan, ada peraturan yang perlu dipertimbangkan dalam pengumpulan darah tali pusat. Doktor akan mengambil darah tali pusat sekitar 30-60 saat selepas bayi dilahirkan.

Kaedah pengumpulannya adalah dengan menjepit dan memotong tali pusat, kemudian memasukkan jarum ke dalam urat tali pusat tali pusat yang masih melekat pada plasenta. Selepas itu, darah yang mengalir akan dikumpulkan.

Secara amnya, darah yang terkumpul mencapai 1-5 ons. Proses pengumpulan darah ini akan memakan masa lebih kurang 10 minit. Setelah proses pengumpulan darah selesai, darah akan disimpan dalam beg tertutup dan segera dihantar ke makmal atau bank darah tali pusat untuk pemeriksaan dan penyimpanan.

Proses pengambilan darah tali pusat dapat dilakukan pada ibu yang melahirkan secara normal atau dengan pembedahan caesar.

Di Indonesia, prosedur menyimpan darah tali pusat bayi mungkin tidak biasa dilakukan. Walau bagaimanapun, beberapa hospital dan makmal besar sudah menyediakan perkhidmatan ini. Hanya beberapa perkhidmatan yang masih meneliti yang memerlukan beberapa tahap sebelum prosedur dapat dimulakan.

Perkhidmatan sel stem juga telah diatur oleh PERMENKES nombor 32, 2018. Peraturan ini menyatakan bahawa perkhidmatan terapi sel induk mestilah perkhidmatan berdasarkan bukti (ubat berasaskan bukti) dan sudah mempunyai standard perkhidmatan.

Adakah perlu menyimpan darah tali pusat?

Darah tali pusat bayi dapat disimpan untuk digunakan kemudian atau dapat disumbangkan kepada orang lain. Namun, kenyataannya adalah bahawa darah yang disimpan untuk dirinya sendiri jarang digunakan untuk dua sebab, iaitu:

Tidak boleh digunakan untuk semua penyakit

Walaupun dikatakan dapat digunakan untuk mengobati lebih dari 80 penyakit, kenyataannya adalah bahawa darah tali pusat tidak dapat digunakan untuk mengobati semua jenis penyakit.

Salah satu contoh penyakit yang tidak dapat diobati menggunakan terapi sel induk adalah penyakit yang disebabkan oleh mutasi genetik. Ini kerana gangguan genetik juga biasanya terdapat pada sel induk ini.

Mempunyai masa yang terhad

Darah tali pusat mempunyai masa yang terhad, sehingga tidak dapat disimpan dalam jangka masa yang lama. Menurut penyelidikan baru-baru ini, darah ini hanya boleh digunakan sebelum tahun ke-15 kelahiran bayi. Apabila digunakan setelah penyimpanan selama 15 tahun, risikonya tidak diketahui.

Atas sebab ini, simpanan darah tali pusat lebih baik jika ada ahli keluarga yang memerlukan rawatan dengan pemindahan sel induk. Sekiranya tidak ada yang memerlukan, lebih baik darah tali pusat disimpan di bank darah umum, sehingga dapat berguna untuk orang lain.

Di samping itu, terdapat banyak perkara yang masih membuat prosedur pemindahan sel induk agak sukar untuk dilakukan. Antaranya berkaitan dengan kemudahan yang masih terhad, faedah yang masih diteliti, dengan kos yang tidak murah.

Setelah memahami positif dan negatif menyimpan darah tali pusat, anda dapat menentukan adakah perlu atau tidak untuk menyimpan darah tali pusat bayi atau tidak. Sekiranya anda benar-benar berminat untuk melakukannya, berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu untuk mengatur persiapan.