Keluarga

Cara Mengatasi Jangkitan Ragi Faraj Semasa Kehamilan Sehingga Tidak Mengganggu

Jangkitan ragi vagina adalah jangkitan yang disebabkan oleh pertumbuhan ragi yang terlalu banyak di dalam vagina. Jangkitan ragi vagina semasa kehamilan biasanya paling banyak dialami pada trimester kedua kehamilan. Ayuh Wanita hamil, ketahui cara merawat dan mencegahnya.

Terdapat banyak perkara yang boleh menyebabkan jangkitan yis vagina semasa kehamilan, termasuk perubahan tahap hormon dan perubahan komposisi cairan vagina yang berlaku semasa kehamilan. Di samping itu, keadaan ini juga boleh disebabkan oleh hubungan seksual, penggunaan ubat-ubatan tertentu, dan penggunaan produk pembersih vagina.

Rawatan yang tepat untuk jangkitan yis faraj semasa kehamilan

Jangkitan kulat perlu diatasi dengan segera, jika tidak, mereka boleh masuk ke mulut bayi semasa bersalin. Berikut adalah gejala jangkitan yis vagina:

 • Gatal faraj
 • Pembakaran faraj
 • Keputihan atau keputihan berwarna putih kekuningan, dengan tekstur seperti susu
 • Sakit semasa hubungan seksual

Sekiranya wanita hamil merasakan simptom di atas, lebih baik bagi wanita hamil untuk segera berjumpa doktor untuk mengetahui sama ada mereka benar-benar mengalami jangkitan. Elakkan segera mengambil ubat bebas sebelum berjumpa doktor, okey?

Sekiranya wanita hamil benar-benar mengalami jangkitan yis vagina, doktor boleh memberikan rawatan yang sesuai, baik dalam bentuk ubat topikal atau vagina.

Setelah dirawat, jangkitan biasanya akan reda dalam 10-14 hari. Doktor juga boleh memberi anda serbuk khas yang boleh digunakan untuk mencegah kulat kembali.

Sekiranya wanita hamil tidak dapat segera berjumpa doktor, sementara wanita hamil boleh menggunakan kompres sejuk atau rendam dalam air sejuk untuk melegakan gatal. Walau bagaimanapun, ini tidak dapat mengatasi jangkitan yis. Jadi, wanita hamil masih perlu berjumpa doktor apabila ada peluang.

Petua Mencegah Jangkitan Ragi Faraj Semasa Kehamilan

Wanita hamil boleh melakukan cara mudah berikut untuk mencegah jangkitan yis vagina:

 • Elakkan memakai seluar dalam yang ketat, terutamanya yang diperbuat daripada gentian sintetik.
 • Pakai seluar dalam yang diperbuat daripada kapas.
 • Cuba tidur tanpa seluar dalam. Ini dapat meningkatkan peredaran udara di alat kelamin.
 • Elakkan duduk terlalu lama dengan pakaian basah atau berpeluh. Ganti pakaian dan seluar dengan segera jika pakaian basah, misalnya setelah berenang dan bersenam.
 • Elakkan menggunakan produk wangi, seperti detergen, sabun, kertas tandas, dan pembalut.
 • Elakkan menggunakan produk pembersih faraj.
 • Bersihkan bibir, kemaluan dan vagina terlebih dahulu sebelum membersihkan dubur selepas setiap pergerakan usus.
 • Penggunaan yogurt atau makanan yang mengandungi probiotik, seperti Lactobacillus acidophilus, untuk menjaga kesihatan faraj.
 • Hadkan pengambilan gula kerana dapat mempercepat pertumbuhan jamur.

Baiklah, jangan biarkan jangkitan kulat mengganggu keselesaan wanita hamil, okey? Segera berjumpa pakar sakit puan sekiranya anda mengalami simptom jangkitan yis vagina untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Di samping itu, wanita hamil juga perlu menyedari keadaan dengan gejala yang serupa dengan jangkitan yis vagina. Gejala ini mungkin disebabkan oleh penyakit kelamin, seperti klamidia atau vaginosis bakteria yang memerlukan rawatan yang berbeza.