Keluarga

Petua untuk Suami: Inilah Cara Mengurut Isteri Mengandung Anda

Kehamilan boleh membuatkan isteri anda merasa tidak selesa. Tubuhnya mungkin mengalami kesakitan dan sakit, jadi itu dia mudah letih. sekarang, agar dia merasa lebih selesa, anda boleh mengurut badannya. Lihat penjelasan berikut mengenai cara mengurut isteri hamil.

Selain melegakan ketidakselesaan akibat kehamilan, urutan anda juga dapat membuat isteri anda tidur lebih nyenyak, mengurangkan kesakitan, memperbaiki peredaran darah, mengurangkan tekanan, dan membuat anda merasa lebih baik. moodlebih baik.

Cara yang betul untuk mengurut isteri hamil

Sebenarnya, semasa anda mengurut isteri hamil, secara tidak langsung kelebihan urutan tangan anda juga dapat dirasakan oleh Si Kecil di rahim. Inilah yang dapat mengembangkan ikatan dalaman antara anda. Tetapi agar anda tidak mengurut dengan cara yang salah dan menjadikan isteri anda lebih tidak selesa, anda perlu tahu cara mengurut dengan cara yang betul.

Mengurut wanita hamil perlu dilakukan dengan berhati-hati, terutama jika dilakukan pada peringkat awal kehamilan. Ini kerana urutan yang salah atau berlebihan pada wanita hamil pada trimester pertama berisiko menyebabkan keguguran.

Langkah pertama adalah menyiapkan minyak terlebih dahulu untuk memudahkan tangan anda meluncur pada kulit. Anda boleh menggunakan minyak bayi atau minyak zaitun yang terkenal dengan khasiatnya dalam menjaga kulit yang sihat. Selepas itu, mulailah mengurut badan isteri anda.

Inilah cara mengurut bahagian perut dan punggung isteri hamil anda:

Mengurut kawasan perut

Pastikan kedudukan badan isteri tidak berbaring di punggung semasa anda mengurut perutnya, terutamanya jika urut itu berlangsung lama. Kemudian, mulailah mengurut dengan cara berikut:

  • Tuangkan minyak yang cukup ke telapak tangan anda, kemudian gosokkan kedua telapak tangan anda untuk memberi sensasi hangat ketika anda menyentuh kulit.
  • Mula mengurut bahagian perutnya ke pusat, perlahan-lahan.
  • Kemudian gerakkan tangan anda ke bawah perutnya ke arah tulang kemaluan, kemudian jejak garis pangkal paha sehingga ia naik kembali ke sisi perut.
  • Ulangi pergerakan ini dengan tekanan lembut. Jangan tekan perut dengan kuat.

Urut bahagian belakang

Selain melakukan urutan di bahagian perut, anda juga boleh mengurut punggung isteri. Untuk melakukan urutan ini, minta isteri duduk di kerusi atau duduk bersila, kemudian tambahkan bantal di bahagian perut sebagai baji sehingga dia dapat bersandar di bantal dengan santai ketika mengurut. Lakukan urutan dengan cara berikut:

  • Urut tulang belakang dari atas ke bawah di kedua-dua belah pihak.
  • Urut dengan lembut dengan ibu jari atau pangkal telapak tangan anda.
  • Sekiranya tangan anda letih, anda boleh mengurut dengan bantuan bola tenis yang dibalut dengan kaus kaki atau alat urut lain yang boleh anda beli di kedai bekalan perubatan.

Para suami, luangkan masa untuk mengurut isteri anda yang sedang hamil. Ini akan mendekatkan anda dengan isteri dan anak kecil anda. Lakukan dengan cara yang disarankan di atas dengan berhati-hati. Walau bagaimanapun, lebih baik berjumpa pakar sakit puan untuk keselamatan sebelum melakukan urutan, terutamanya jika isteri anda mempunyai keadaan perubatan tertentu.