Kesihatan

Dengan Ujian Psikopat, Faktor-Faktor Ini Akan Dedahkan

Untuk mengesan kecenderungan seseorang untuk menjadi psikopat, diperlukan serangkaian pemeriksaan psikologi, salah satunya adalah ujian psikopat oleh pakar jiwa. Faktor apa yang menentukan seseorang menjadi psikopat? Lihat penjelasan berikut.

Psikopat adalah orang yang mempunyai gangguan keperibadian antisosial yang dicirikan oleh tingkah laku tertentu. Gangguan keperibadian antisosial boleh bermula pada masa kanak-kanak, kemudian berlanjutan pada masa remaja hingga dewasa.

Untuk menentukan sama ada seseorang boleh dipanggil psikopat atau tidak, ia hanya boleh dilakukan melalui pemeriksaan perubatan psikiatri dan ujian psikologi, oleh psikologi atau psikiatri. Salah satu ujian psikologi untuk mengesan psikopat dipanggil Senarai Semak Psikopati – Disemak (PCL-R). Instrumen ini dapat menentukan sifat keperibadian, tingkah laku, serta parameter psikologi lain, seperti kecenderungan untuk melanggar undang-undang dan norma masyarakat.

Terdapat beberapa faktor yang dijadikan penanda aras dalam menilai ujian psikopat:

 • Tahap empati

  Psikopat diketahui berhati dingin atau tidak peduli dengan perasaan orang lain. Diduga, ini disebabkan oleh kelainan aktiviti elektrik di bahagian otak yang mengawal emosi. Namun, dalam kehidupan seharian, seorang psikopat mungkin berpura-pura menunjukkan empati terhadap tujuan dan tujuan tersebut.Pengujian psikopat ini dapat digunakan untuk menilai sama ada seseorang itu mempunyai kemahiran empati yang baik atau tidak.

 • Reaksi emosi

  Selain itu, menurut penyelidikan, otak psikopat cenderung berbeza dari otak normal. Perbezaan ini boleh mengganggu fungsi asas tubuh, jadi psikopat tidak mempunyai kemampuan untuk merasakan apa yang dirasakan orang lain, seperti kesedihan atau kesedihan orang lain. Reaksi psikopat cenderung berlawanan dengan reaksi biasa. Mereka cenderung lebih tenang dan lebih sejuk dalam menghadapi apa sahaja, termasuk kematian.

 • Tanggungjawab

  Dalam psikopat, ada tingkah laku yang selalu menyalahkan orang lain dan tidak merasa bertanggungjawab, walaupun telah terbukti kesalahannya. Sekiranya dipaksa, ada kemungkinan dia akan mengakui kesalahannya, tetapi tanpa merasa bersalah atau malu.

 • Kejujuran

  Dengan ujian psikopat, kecenderungan seseorang untuk berbohong atau mengatakan yang sebenarnya dapat ditentukan. Psikopat diketahui menggunakan orang lain untuk kepentingan mereka sendiri.

  Psikopat boleh berbohong dengan wajah yang tidak bersalah. Berbohong sepertinya tidak membebankan psikopat. Perbuatan berbohong ini juga dilakukan dengan tujuan memanipulasi orang lain untuk melakukan perkara yang mereka mahukan.

 • Berkeyakinan

  Psikopat biasanya mempunyai harga diri yang sangat tinggi. Dia percaya bahawa dia lebih pintar atau lebih hebat daripada yang sebenarnya.

 • Jangkauan perhatian

  Secara amnya, psikopat mempunyai rentang perhatian yang pendek atau tahap perhatian yang rendah terhadap orang lain dan hal-hal di sekitar mereka, kerana sikapnya yang impulsif.

Psikopati dianggap sebagai salah satu gangguan keperibadian antisosial yang paling teruk. Beberapa psikopat bahkan boleh melanggar undang-undang atau melakukan jenayah. Berunding dengan ahli psikologi atau psikiatri mengenai ujian untuk psikopat, jika anda menjumpai seseorang yang mempunyai ciri keperibadian psikopat yang mungkin membahayakan orang lain.