Keluarga

Cara Mendidik Anak-anak untuk Makan Sihat untuk Pertumbuhan Mereka

Cara mendidik anak-anak untuk makan sihat adalah cabaran bagi setiap ibu bapa. Sebabnya, memerlukan kesabaran dan aplikasi yang tepat untuk dapat membentuk tabiat makan yang sihat pada anak-anak. Mahu tahu bagaimana? Ayuh, lihat perbincangan dalam artikel berikut.

Memperkenalkan corak pemakanan yang sihat kepada anak-anak dari usia dini sangat penting. Selain memenuhi keperluan pemakanan, penggunaan makanan yang sihat juga baik untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan dan mencegah anak-anak dari pelbagai penyakit.

Sekarang, dengan memahami cara mendidik anak-anak untuk makan sihat, anda dapat membentuk kebiasaan anak kecil anda untuk menjalani gaya hidup sihat sehingga dia dewasa.

Memperkenalkan Anak kepada Jenis Makanan Sihat

Salah satu kunci untuk memenuhi keperluan pemakanan kanak-kanak adalah memperkenalkan mereka kepada pelbagai jenis makanan. Sekiranya kanak-kanak terlalu memilih makanan pemakan pemilih ), dia akan menghadapi risiko kekurangan pemakanan.

Semasa makan, ajar anak anda untuk memahami faedah setiap jenis makanan di meja makan. Sebagai contoh, beritahu mereka bahawa buah-buahan dan sayur-sayuran mengandungi antioksidan yang dapat mencegahnya dari pelbagai penyakit berbahaya. Anda juga dapat memberitahu si kecil bahawa makanan yang sihat dapat menjadikan badannya tinggi, kuat, dan lincah semasa melakukan aktiviti.

Beri juga pemahaman kepada anak anda untuk mengurangkan makanan dan minuman yang mengandung garam atau gula tinggi, seperti makanan goreng, kentang goreng, kue manis, dan minuman ringan. Anda boleh menjelaskan kepadanya apakah kesan buruk makanan ini kepada kesihatan.

Cara Mendidik Anak Makan Makanan Sihat

Selain memberikan penjelasan kepada anak-anak mengenai makanan yang sihat dan tidak sihat, ada juga cara untuk mendidik anak-anak agar mereka terbiasa makan makanan yang sihat. Ini caranya:

1. Jangan memarahi atau melarang kanak-kanak secara langsung

Memarahi anak kecil anda atau langsung melarangnya makan makanan tinggi lemak dan tidak sihat, seperti makanan goreng, kerepek, atau gula-gula, hanya akan membuatnya lebih penasaran dan tergoda dengan makanan ini.

Daripada melarangnya, anda harus mengehadkannya secara perlahan-lahan dan menumpukan perhatian agar si kecil menyukai makanan yang sihat.

Beberapa contoh makanan sihat yang boleh anda sediakan adalah sayur-sayuran dan buah-buahan, ayam dan itik tanpa kulit, ikan, produk tenusu rendah lemak, daging tanpa lemak, atau roti gandum.

2. Tetapkan diri anda sebagai role model

Anak-anak adalah peniru yang hebat. Sekiranya anda mahu anak anda makan sihat, anda harus memberi contoh langsung. Contohnya, dengan makan buah-buahan dan sayur-sayuran ketika makan bersama keluarga. Oleh itu, si kecil akan melihat bahawa ibu bapanya juga mengamalkan diet yang sihat setiap hari.

3. Sesuaikan dengan keperluan pemakanan kanak-kanak

Seronok menonton anak-anak makan. Namun, pastikan pengambilan makanan tidak melebihi keperluan kalori harian untuk mengelakkan berat badan berlebihan.

Umumnya, kanak-kanak dan remaja memerlukan 1600-2200 kalori setiap hari, bergantung pada jantina, usia, dan jenis aktiviti mereka. Oleh itu, membuat anak-anak makan sayur-sayuran dan buah-buahan dapat menghindarkan mereka daripada makan terlalu banyak makanan berkalori tinggi.

4. Memohon peraturan makan pada anak-anak

Ada kalanya ibu bapa harus melakukan pelbagai cara untuk membujuk anak-anak makan, misalnya memberi makan anak ketika bermain, menonton TV, atau melakukan aktiviti lain. Akibatnya, anak-anak menjadi tidak fokus dan berisiko makan berlebihan.

Agar anak anda mempunyai tabiat makan yang baik, anda perlu membiasakan anak anda makan di meja makan. Hadkan makanan tidak lebih dari 30 minit.

5. Ajak anak-anak menyediakan makanan

Supaya anak-anak lebih berminat dengan makanan sihat, libatkan mereka untuk menyediakan makanan. Anda boleh merancang aktiviti yang menyeronokkan, dari menanam sayur-sayuran, membeli bahan makanan yang sihat, memasak dan menyajikannya.

Di samping itu, biasakan memilih bahan makanan dengan teliti dan membaca label pemakanan pada bungkusan makanan. Sekiranya anda menghadapi kesukaran dalam mendidik anak anda untuk makan secara sihat atau anak anda menghadapi masalah berat badan, ada baiknya berjumpa doktor untuk mendapatkan penyelesaian terbaik.