Keluarga

Adakah benar bahawa haid menjadikan susu ibu terseret dan apakah penyelesaiannya?

Apabila tetamu bulanan datang, Macam mana boleh jadi pengeluaran susu tiba-tiba jadi sedikit ya? Adakah benar bahawa haid boleh membuatkan susu ibu menjadi kencang? Daripada membimbangkannya, ayuh, lihat penjelasannya di sini, Bun.

Sekiranya anda menyusukan anak anda secara langsung dari payudara, mungkin anda tidak akan menyedari bahawa haid menyebabkan pengeluaran susu menurun. Cuba bereksperimen dengan mengepam susu ibu ketika haid anda tiba. Dapat dilihat bahawa jumlah susu ibu yang terdapat di dalam botol kurang.

Bagaimana Menstruasi Boleh Membuat Pengurangan Susu Ibu?

Kitaran haid memang boleh mempengaruhi pengeluaran susu. Semasa haid, hormon dalam badan anda akan berubah. Salah satunya adalah hormon estrogen.

Hormon ini mampu menekan pengeluaran susu ibu, sehingga jumlahnya menjadi lebih sedikit daripada ketika tidak haid. Namun, anda tidak perlu risau, kerana ini hanya berlaku selama beberapa hari. Macam mana boleh jadi.

Selain penurunan jumlah, haid juga dapat mempengaruhi rasa susu ibu kamu tahu, Roti. Semasa haid, kadar natrium dan klorida dalam susu ibu akan meningkat, sementara kadar kalium dan laktosa (gula dalam susu) akan menurun. Ini menyebabkan susu ibu terasa lebih masin dan kurang manis daripada ketika anda tidak haid.

Cara meningkatkan jumlah susu ibu semasa haid

Sekiranya anda bimbang tentang jumlah susu ibu semasa haid, anda boleh menggunakan petua di bawah ini untuk meningkatkan susu ibu:

1. Pengambilan makanan atau minuman yang boleh meningkatkan susu ibu

Makanan dan minuman yang mengandungi oat, fenugreek, dan kacang tanah kacang badam dipercayai dapat meningkatkan pengeluaran susu. Walaupun begitu, amalkan juga makanan lain yang kaya dengan nutrien.

2. Tingkatkan pengambilan cecair

Agar jumlah susu ibu tetap besar, ibu mesti memenuhi keperluan cecair setiap hari.Cubalah untuk selalu minum air sebelum dan selepas menyusui atau mengepam susu ibu.

3. Tingkatkan diet anda

Diet juga boleh mempengaruhi seberapa banyak atau sedikit susu keluar. Pilih makanan yang kaya dengan zat besi, seperti daging merah dan sayur-sayuran berdaun hijau.

4. Urut payudara sebelum menyusu atau mengepam

Anda boleh mencuba mengurut payudara anda sebelum menyusu atau mengepam. Gunakan minyak pati dengan aroma lavender yang menenangkan. Apabila anda selesa dan santai, bekalan susu anda akan meningkat. kamu tahu.

5. Ambil makanan tambahan

Sekiranya jumlah susu ibu menurun dengan ketara dalam tempoh anda, anda juga boleh mencuba pengambilan suplemen kalsium dan magnesium sebelum dan dalam tempoh anda. Makanan tambahan ini dipercayai dapat meningkatkan jumlah susu ibu.

Anda perlu tahu bahawa haid bukan satu-satunya penyebab penurunan susu ibu. Susu ibu yang berkurang juga boleh disebabkan oleh masalah kesihatan, gaya hidup yang tidak sihat, penggunaan ubat-ubatan tertentu, atau keletihan.

Sekiranya anda telah melakukan petua di atas tetapi jumlah susu ibu masih rendah, cubalah berjumpa dengan pakar obstetrik atau penyusuan. Di samping itu, perbanyakkan masa bersendirian dengan si kecil agar dapat mood Ibu bertambah baik, jadi jumlah susu ibu dapat meningkat.