Kesihatan

Ketahui pelbagai ujian kemandulan dan faedahnya

Ujian kemandulan atau ujian kesuburan dilakukan untuk membantu mengetahui mengapa pasangan tidak mempunyai anak dalam masa terdekat. Dengan pelbagai ujian ini, doktor akan dibantu dalam menentukan penyelesaian yang tepat bagi pasangan untuk hamil dengan cepat.

Bermula dari "memancing" dengan mengadopsi anak-anak, inseminasi buatan, pendermaan sperma, hingga menjalankan program IVF, ada banyak cara yang dilakukan oleh pasangan untuk memiliki anak. Sekiranya anda dan pasangan anda telah berkahwin lebih dari satu tahun dan melakukan hubungan seks secara berkala tanpa kontrasepsi tetapi belum dikurniakan anak, tidak ada salahnya berjumpa doktor.

Setelah pemeriksaan atau ujian dijalankan, anda dan pasangan anda dapat membincangkan langkah-langkah apa yang akan diambil sehingga anda dapat segera merangkul bayi. Masalah yang timbul dan menyebabkan kemandulan kadangkala dapat diatasi dengan segera semasa ujian kemandulan dilakukan. Berikut adalah beberapa ujian kesuburan atau kemandulan yang biasa dilakukan oleh lelaki dan wanita.

Uji Kemandulan dihidupkan Wanita

Punca kemandulan pada wanita dapat diperiksa atau diketahui dengan melakukan beberapa jenis ujian. Bermula dari ujian hormon, ujian keadaan kesihatan umum, ujian penyakit berjangkit, hingga ujian darah rhesus.

Ujian Hormon

Ujian hormon dilakukan untuk menilai kemampuan wanita untuk ovulasi (menghasilkan telur). Beberapa ujian hormon yang dilakukan termasuk:

 • FSH (Hormon yang Merangsang Folikel). Ini adalah ujian untuk mengukur jumlah FSH (hormon yang dihasilkan oleh kelenjar pituitari) dalam darah. FSH mengawal kitaran haid dan pengeluaran telur pada wanita, dan mengawal pengeluaran sperma pada lelaki. Ujian ini biasanya dilakukan padadhari-hari tertentu dalam kitaran haid wanita. Ujian FSH biasanya dilakukan untuk:
  • Bantu mencari punca kemandulan, sama ada bilangan telurnya rendah.
  • Bantu menilai masalah haid, seperti tempoh yang tidak teratur.
  • Mendiagnosis gangguan pituitari atau penyakit yang berkaitan dengan ovari, seperti sista ovari atau sindrom ovarium polikistik.
  • Mengetahui apakah sudah tiba masanya
 • LH (Hormon Luteinizing). Ujian LH adalah ujian untuk menentukan jumlah hormon luteinizing dalam darah, iaitu hormon yang dirembes oleh kelenjar pituitari di bawah otak. Sama seperti hormon merangsang folikel, hormon luteinizing Ia juga membantu mengatur kitaran haid dan pengeluaran telur. Selain mengetahui pengeluaran telur dan masalah haid, ujian ini juga biasanya dilakukan untuk mengetahui sama ada seorang wanita mengalami ovulasi atau telah mencapai haidnya. Biasanya ujian ini dilakukan pada hari-hari tertentu dalam kitaran haid wanita.
 • Estradiol adalah hormon dalam darah yang membantu pertumbuhan dan perkembangan organ seks wanita, seperti rahim, saluran tuba, vagina, dan payudara. Ujian estradiol ini dilakukan untuk memeriksa prestasi ovari, plasenta, dan kelenjar adrenal, sama ada terdapat tanda-tanda tumor ovari, sama ada badan tidak berkembang secara normal, dan adakah haid telah berhenti.
 • AMH (Hormon Anti-Müllerian). AMH adalah hormon yang dihasilkan oleh folikel kecil di ovari. Ujian AMH dilakukan untuk mengetahui sama ada terdapat kelainan pada ovari yang menjadi penyebab kemandulan pada wanita. Ujian ini juga dapat mengetahui berapa banyak telur yang ada di dalam badan dan berapa lama masa subur badan masih ada. Sekiranya tahap AMH rendah, ini bermakna simpanan telur rendah.

Ujian Kesihatan Umum

Ujian ini digunakan untuk menentukan keadaan kesihatan umum yang boleh mempengaruhi kesuburan dan kehamilan, misalnya:

 • TSH (Thyroid-Stimulating Hormone), yang merupakan ujian yang dilakukan untuk mengukur jumlah hormon TSH dalam darah. Hormon ini yang dihasilkan oleh kelenjar pituitari memberitahu kelenjar tiroid untuk membuat dan melepaskan hormon tiroid ke dalam darah. Ujian TSH dilakukan jika kita menunjukkan tanda-tanda gangguan tiroid. Tahap hormon tiroid yang rendah dalam badan boleh mengganggu pembebasan telur dari ovari (ovulasi) sehingga mengganggu kesuburan.
 • Ujian HbA1c, yang menunjukkan tahap gula darah (glukosa) purata anda selama 3 bulan terakhir dan memberitahu seberapa baik anda mengawal diabetes anda. Ujian ini dilakukan kerana penghidap diabetes mellitus jenis 1 dan tipe 2 berisiko mengalami gangguan haid dan kemandulan.
 • Ujian vitamin D, vitamin D berperanan dalam sistem pembiakan wanita dan mempengaruhi hormon seks.

Ujian darah lengkap. Prosedur ini mencari masalah dengan kromosom dalam sel. Beberapa gangguan atau masalah genetik boleh menyukarkan seseorang hamil atau menyebabkan keguguran. Anda juga boleh memeriksa penyakit seperti campak rubella yang boleh membahayakan janin yang belum lahir sekiranya dijangkiti pada trimester pertama.

Ujian penyakit berjangkit

Ada yang mengatakan bahawa beberapa penyakit berjangkit boleh mempengaruhi kadar kesuburan seseorang. Oleh itu, terdapat beberapa ujian yang dilakukan untuk memeriksa sama ada kita mempunyai penyakit yang menyebabkan kemandulan, misalnya ujian untuk penyakit hepatitis B (antigen hepatitis B, hepatitis B antibodi) dan hepatitis C, HIV / AIDS (HIV 1 & 2), dan sifilis (ujian VDRL).

Ujian jenis darah atau darah Rhesus (Rh)

Kesukaran mempunyai anak juga boleh disebabkan oleh perbezaan darah Rhesus (Rh) antara ibu dan anak yang dikandung. Rhesus adalah sejenis protein yang terdapat di permukaan sel darah merah. Mereka yang mempunyai faktor Rh dalam badan mereka adalah Rh-positif, sementara mereka yang tidak memilikinya Rh-negatif.

Wanita Rh-negatif akan membina antibodi terhadap bayi positif Rh. Ini bererti bahawa antibodi ibu akan menyerang darah bayi sendiri, menyebabkan keguguran, kehamilan ektopik, anemia, dan bahkan kematian pada janin atau bayi baru lahir. Dengan melakukan ujian darah, risiko kehilangan bayi kerana perbezaan Rhesus dapat diketahui dengan segera. Langkah pencegahan yang cepat dan tepat dapat diambil.

Uji Kemandulan dihidupkan Lelaki

Selain wanita, ujian kesuburan atau kemandulan juga dilakukan oleh lelaki. Prosedur ujian yang dijalankan adalah sama seperti untuk wanita, ada juga yang berbeza. Beberapa prosedur yang sama adalah ujian antigen hepatitis B, hepatitis b antibodi, hepatitis C, HIV 1 & 2, dan VDRL. Walaupun ujian yang berbeza merangkumi:

 • Analisis air merangkap. Ujian ini biasanya merupakan salah satu ujian pertama yang dilakukan untuk mengetahui mengapa pasangan menghadapi masalah mengandung anak. Kenapa? Kerana sepertiga pasangan yang tidak dapat mempunyai anak kerana masalah dengan air mani atau sperma lelaki. Analisis air mani dilakukan untuk menentukan isipadu air mani ketika air mani ejakulasi, air mani tebal atau cair, jumlah sperma dalam air mani, bentuk sperma, pergerakan sperma, tahap pH air mani, kehadiran atau ketiadaan darah dalam air mani, dan jumlah gula fruktosa di dalam air. Kesemuanya menentukan sama ada keadaan air mani sangat sesuai untuk membaja telur pada seorang wanita. Pengumpulan sampel air mani dapat dilakukan dengan cara melancap, melakukan hubungan seks menggunakan kondom, ejakulasi di luar badan, atau ejakulasi dengan rangsangan elektrik.
 • Ujian jenis darah. Penyelidikan awal menunjukkan bahawa lelaki dengan jenis darah tertentu mempunyai risiko kemandulan yang lebih tinggi daripada jenis darah lain.

Sekiranya anda dan pasangan sukar mendapat anak, tidak ada salahnya berjumpa doktor atau melakukan ujian kemandulan. Apabila penyebabnya diketahui, doktor akan lebih senang memberikan penyelesaian yang sesuai. Perlu diingat, ujian ini adalah langkah pertama dalam usaha melahirkan anak. Ujian dan ulasan lain mungkin perlu dilakukan oleh pakar untuk mentafsirkan hasil dan cadangan lain.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found