Keluarga

5 Syarat Ini Memerlukan Wanita Hamil untuk Beristirahat

Wanita hamil sebenarnya boleh melakukan aktiviti normal selagi mereka tidak terlalu letih dan berehat secukupnya. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa keadaan yang memerlukan wanita hamil untuk mengambil lebih banyak berehat, kadangkala terpaksa berbaring sepanjang hari.

Sebenarnya, sepanjang kehamilan sihat, doktor tidak akan mengehadkan aktiviti wanita hamil, Macam mana boleh jadi. Wanita hamil masih boleh melakukan pelbagai aktiviti, asalkan tidak berlebihan.

Walau bagaimanapun, jika doktor mengesan terdapat komplikasi semasa kehamilan yang boleh membahayakan wanita hamil atau bayi dalam kandungan, doktor akan mengesyorkan agar wanita hamil mengurangkan aktiviti mereka. Sekiranya keadaannya cukup teruk, wanita hamil juga perlu banyak berbaring.

Keadaan yang memerlukan wanita hamil berehat

Berikut adalah keadaan yang memerlukan wanita hamil untuk berehat lebih banyak:

1. Preeklampsia dan eklampsia

Preeklampsia adalah komplikasi kehamilan yang dicirikan oleh tekanan darah tinggi, protein dalam air kencing, dan pembengkakan badan wanita hamil, terutama kaki. Sekiranya keadaan ini tidak diatasi dengan segera, ia boleh berkembang menjadi eklampsia.

Wanita hamil dengan eklampsia akan mengalami sawan disertai dengan penurunan kesedaran. Keadaan ini memerlukan rawatan perubatan segera kerana boleh mengancam nyawa ibu dan janin.

2. Pendarahan faraj

Pendarahan faraj yang berlaku pada trimester pertama umumnya bukanlah sesuatu yang serius, walaupun masih perlu diperiksa oleh doktor. Walau bagaimanapun, jika pendarahan kerap berlaku, terutama pada trimester kedua dan ketiga, ini boleh menjadi tanda komplikasi kehamilan.

Pendarahan faraj yang kerap berlaku, dalam jumlah besar, atau disertai dengan sakit perut boleh menjadi tanda bahawa seorang wanita hamil akan mengalami keguguran atau kelahiran pramatang.

3. Keabnormalan plasenta

Plasenta atau plasenta memainkan peranan penting dalam menjaga kesihatan janin. Melalui plasenta, janin dapat memperoleh oksigen dan nutrien yang diperlukannya untuk tumbuh dan berkembang.

Sekiranya plasenta terganggu, bekalan oksigen dan nutrien ke janin juga akan terganggu. Beberapa gangguan atau kelainan yang dapat terjadi pada plasenta adalah:

  • Plasenta previa, iaitu keadaan di mana plasenta meliputi sebahagian atau seluruh saluran kelahiran.
  • Placenta accreta, yang merupakan keadaan di mana saluran darah plasenta atau bahagian plasenta tumbuh terlalu dalam di dinding rahim.
  • Gangguan plasenta atau gangguan plasenta, yang merupakan keadaan di mana plasenta berpisah dari dinding rahim dalaman sebelum kelahiran berlaku.

4. Ketidakupayaan serviks (serviks lemah)

Dengan meningkatnya usia kehamilan, berat janin akan meningkat dan menekan serviks. Sekiranya serviks lemah, tekanan boleh menyebabkan serviks terbuka sebelum janin siap melahirkan. Ketidakupayaan serviks atau serviks yang lemah boleh menyebabkan kelahiran pramatang atau keguguran.

5. Sejarah keguguran atau kelahiran pramatang

Sekiranya wanita hamil mengalami keguguran atau melahirkan sebelum waktunya, doktor akan mengesyorkan wanita hamil untuk berehat lebih banyak, kerana wanita hamil mempunyai kemungkinan untuk mengalaminya lagi pada kehamilan mereka sekarang.

Keadaan di atas memerlukan wanita hamil untuk berehat lebih banyak. Namun, semuanya kembali kepada penilaian doktor. Sebilangan wanita hamil mungkin dilarang melakukan pelbagai aktiviti, tetapi yang lain masih diizinkan melakukan aktiviti seperti biasa, namun sedikit dibatasi.

Sekiranya wanita hamil diminta oleh doktor untuk banyak berbaring, sehingga mereka tidak bosan, wanita hamil boleh melakukannya kamu tahu mengisi masa dengan membaca buku, menonton filem kegemaran, atau berjalan-jalan santai di rumah. Tetapi sebelum itu, tanyakan kepada doktor anda mengenai had aktiviti yang masih selamat untuk dilakukan oleh ibu hamil.

Pastikan juga wanita hamil sentiasa berkonsultasi dengan pakar perbidanan mereka agar kesihatan ibu hamil dan anak kecil mereka dalam kandungan dapat dipantau. Di samping itu, penting untuk mendengar isyarat dari badan wanita hamil itu sendiri. Apabila anda berasa letih, berehat sebentar.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found