Keluarga

Fikirkan semula sebelum berkongsi di media sosial

Berkongsi di media sosial boleh membuat kebanyakan orang merasa lega dan puas, terutama jika aduan itu disambut dengan "suka ” atau komen yang menyokong. Namun, berhati-hatilah. Tanpa anda sedari, ia boleh memberi kesan buruk kepada kehidupan sosial anda, kamu tahu.

Kini, media sosial nampaknya tidak dapat dipisahkan dari aktiviti harian banyak orang. Banyak yang merasa meluahkan perasaan kecewa, marah, atau sedih melalui media sosial boleh melegakan. Walau bagaimanapun, sebenarnya terdapat banyak akibat dari tindakan ini.

Pelbagai Kesan Buruk Berkesan di Media Sosial

Bercakap dengan rakan boleh memberi kebaikan kepada anda, tetapi perkongsian yang berlebihan di media sosial sering kali tidak menyelesaikan masalah, sebenarnya boleh menyebabkan kegelisahan dan ketagihan. alat. Bukan hanya itu, kesan negatif penggunaan media sosial yang berlebihan juga merangkumi:

1. Emosi yang semakin terpendam

Sesungguhnya, sebilangan orang yang melampiaskan atau meluahkan perasaan negatif di media sosial dapat merasa lebih lega. Namun, perasaan lega dan tenang ini kebanyakannya berumur pendek.

Orang yang terbiasa meluahkan kemarahan mereka di media sosial cenderung untuk tidak menyelesaikan masalah mereka sepenuhnya. Ini menyebabkan perasaan marahnya berlama-lama dan berkumpul, sehingga dia lebih sering menyatakan kemarahannya di dunia nyata dengan cara yang negatif.

2. Kehilangan persahabatan

Ada orang yang sering melayari media sosial mengenai perkara di sekeliling mereka, termasuk mengenai pekerjaan mereka atau persekitaran mereka. Mereka kadang-kadang tidak menyedari bahawa catatan ini juga dapat dibaca oleh orang di pejabat dan bahkan boleh menyinggung perasaan seseorang.

Kajian mendapati bahawa banyak orang kehilangan rakan kerana posting mereka di media sosial. Sebenarnya, tidak sedikit yang dilaporkan kepada pegawai atasan di pejabat dan dianggap tidak profesional.

3. Emosi yang dinyatakan dapat menular dan memberi kesan negatif

Sebenarnya, posting yang marah dikongsi semula lebih kerap daripada catatan gembira. Inilah yang menjadikan emosi marah menjadi viral dengan lebih pantas. Para penyelidik mendapati bahawa emosi negatif seseorang boleh timbul daripada status berbahasa negatif yang dimuat naik oleh orang lain di media sosial.

Cara Mengelakkan Kesan Negatif Berbual di Media Sosial

Setelah memahami kesan di atas, sekarang anda perlu memahami cara yang lebih sihat untuk mengekspresikan diri di media sosial:

1. Hadkan muat naik yang bersifat peribadi

Lebih baik jika anda mengehadkan muat naik anda ke perkara peribadi, seperti hubungan peribadi anda. Namun, itu tidak bermakna anda tidak dapat menunjukkan cinta anda kepada pasangan anda. Anda masih boleh menunjukkannya, tetapi elakkan muat naik yang terlalu berlebihan, terlalu peribadi, atau bahkan sengaja dipamerkan.

2. Kelewatan memuat naik

Setelah mengetik panjang lebar tentang apa yang anda keluhkan, tangguhkan sebelum anda menekan pilihan "hantar". Cuba mengalihkan perhatian anda dengan melakukan perkara lain, seperti bermain permainan, menonton seri dalam Youtube atau tv, dan membaca buku.

Menarik nafas dalam-dalam dan berehat juga dipercayai dapat mengurangkan perasaan negatif dan membuat anda tenang. Anda juga boleh melakukan refleksi diri dan memikirkan akibat menyebarkan perkataan yang telah anda taipkan

3. Elakkan mendedahkan perincian

Elakkan memuat naik cerita atau foto mengenai perkara yang tidak begitu penting atau terlalu terperinci, seperti menu sarapan pagi anda setiap pagi, terutamanya jika kebanyakan rakan anda di media sosial juga merupakan orang yang sering anda temui.

4. Ekspresikan diri anda dengan cara yang positif

Sama seperti berita marah, berita gembira juga dapat disebarkan melalui media sosial. Daripada menyebarkan sesuatu yang negatif, lebih baik anda fokus memuat naik sesuatu yang dapat membuat orang lain gembira dan turut serta dalam menyebarkan kebahagiaan.

Gunakan media sosial untuk menunjukkan keprihatinan kepada orang lain, bukan untuk meminta perhatian atau pengiktirafan. Contohnya, anda boleh memuat naik detik gembira dengan orang di sekeliling anda atau berkongsi maklumat penting yang berguna.

Setelah anda mengetahui kesan negatif pelepasan di media sosial, anda harus lebih berhati-hati mulai sekarang memilih mana yang akan dimuat naik dan mana yang hendak disimpan. Ingatlah bahawa apa yang dimuat naik di media sosial akan membuat orang mempunyai persepsi tertentu terhadap kita.

Sekiranya anda tidak menjumpai cara yang tepat untuk mencurahkan isi hati atau keluhan hidup anda, akan lebih baik jika anda berjumpa dengan ahli psikologi dan bukannya memberi peluang kepada sesiapa sahaja atau di mana sahaja, terutama media sosial.