Kehidupan yang sihat

Tidak Hanya Mencabar, Ketahui Manfaat Panjat tebing untuk Kesihatan

Manfaat memanjat batu untuk kesihatan badan tidak perlu diragui. Bukan hanya baik untuk kesihatan fizikal, sukan ini yang terkenal mencabar dan mencetuskan adrenalin juga bagus untuk kesihatan mental. Namun, pastikan anda berhati-hati ketika melakukannya.

Panjat tebing biasanya dilakukan di tempat terbuka yang dipenuhi tebing tinggi. Namun, anda juga boleh melakukan sukan ini di ruangan yang mempunyai kemudahan dinding tebing buatan (pendakian dinding dalaman).

Panjat tebing dikenali sebagai aktiviti yang dapat membakar banyak kalori. Sebenarnya, sukan ini dipercayai membakar kalori dua kali lebih banyak daripada mendaki gunung.

Kebaikan Panjang Tebing

Banyak otot berfungsi semasa anda melakukan panjat tebing, baik otot badan atas dan bawah, termasuk punggung, perut, bahu, lengan, dan kaki. Malah, jari anda juga dilatih ketika mendaki tebing.

Sekiranya dilakukan secara berkala, panjat tebing dapat meningkatkan kelenturan dan ketangkasan badan dan menguatkan otot-otot badan. Selain itu, panjat tebing juga mempunyai pelbagai faedah lain, iaitu:

 • Meningkatkan tumpuan dan tumpuan
 • Membina keyakinan diri
 • Mengatasi tekanan atau sebagai terapi kemurungan
 • Menurunkan berat badan
 • Menurunkan risiko penyakit tertentu, seperti penyakit jantung
 • Meningkatkan kualiti tidur

Perkara Yang Harus Diperhatikan Sebelum Memulakan Pendakian Batu

Sekiranya anda takut ketinggian, aktiviti memanjat tebing bukanlah aktiviti yang boleh dielakkan. Untuk menghilangkan rasa takut itu, pastikan anda memahami cara memanjat batu dengan selamat. Keamatan latihan yang kerap akan meningkatkan keyakinan diri dan membuat anda lebih berani.

Panjat tebing adalah sukan yang selamat dan berisiko, terutama jika dilakukan di atas batu nyata. Kemungkinan kecederaan memang akan lebih kecil jika pendakian batu dilakukan di dalam rumah, kerana standard keselamatan lebih memadai dan ada pengawal yang selalu memerhatikan anda dengan tali keselamatan.

Namun, lebih baik jika anda pertama kali menguasai teknik memanjat batu dengan baik untuk mengelakkan bahaya yang tidak diingini, termasuk cara meletakkan tangan dan kaki dengan betul. Anda boleh mula belajar dan memperdalam teknik di kemudahan tersebut pendakian dalaman.

Selain itu, ada beberapa petua yang dapat anda perhatikan ketika pergi memanjat tebing, yaitu:

 • Pakai pakaian yang selesa dan tidak ketat.
 • Lengkapkan diri anda dengan peralatan keselamatan, seperti abah atau kasut khas.
 • Memanaskan badan sebelum mula mendaki.
 • Fokus dan jaga tumpuan semasa memanjat tebing.
 • Beristirahatlah ketika anda mula merasa letih atau memerlukan masa untuk berehat.
 • Jangan mendorong diri anda jika anda tidak kuat atau menghadapi kesukaran untuk meneruskan pendakian.
 • Pastikan anda mempelajari sistem keselamatan dalam panjat tebing sehingga aktiviti yang anda lakukan tetap menyeronokkan.

Setelah mengetahui faedah yang dapat diperoleh dari panjat tebing, anda mungkin memikirkan untuk mencuba sukan ini. Namun, perlu diingat bahawa memanjat batu bukanlah sukan yang boleh dilakukan oleh semua orang.

Sekiranya anda menghidap diabetes, tekanan darah tinggi, dan tahap kolesterol tinggi, berjumpa dengan doktor terlebih dahulu sebelum melakukan pendakian batu. Begitu juga jika anda mengalami gangguan pada lutut atau artritis.

Dengan menyedari keadaan badan anda, anda boleh mendapatkan faedah kesihatan memanjat batu tanpa menimbulkan risiko berbahaya. Oleh itu, jangan teragak-agak untuk berjumpa doktor untuk mengetahui sama ada keadaan badan anda membolehkan anda melakukan pendakian batu.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found