Kesihatan

Kenali 6 Tanda Gula Berlebihan Badan

Tanda-tanda gula berlebihan dalam darah perlu dikenali agar dapat diatasi dengan segera. Kerana jika dibiarkan berlarutan, keadaan ini boleh menyebabkan pelbagai gangguan pada tubuh, bahkan yang membawa maut.

Sebaik-baiknya, kadar gula darah puasa yang normal mestilah antara 72-99 mg / dL. Sementara itu, kadar gula darah normal selepas makan tidak melebihi 140 mg / dL. Walau bagaimanapun, dalam keadaan diabetes dan prediabetes, kadar gula darah dapat meningkat dengan cepat. Peningkatan kadar gula ini boleh menyebabkan beberapa aduan dan gejala.

Pelbagai Tanda Gula Berlebihan

Berikut adalah beberapa tanda gula berlebihan yang perlu anda perhatikan:

1. Mulut terasa kering

Salah satu tanda gula yang paling biasa adalah mulut kering. Ini biasanya disebabkan oleh gangguan pengeluaran air liur oleh kelenjar air liur. Mulut kering akan meningkatkan risiko jangkitan kulat dan bakteria di mulut.

2. Sering merasa dahaga dan buang air kecil (BAK)

Ketahuilah kehausan yang sering muncul walaupun anda sudah banyak minum. Sebabnya, keadaan ini boleh menjadi tanda gula berlebihan.

Penumpukan gula dalam darah akan membuat ginjal bekerja lebih keras untuk menyaring dan menyingkirkannya, sehingga kencing menjadi lebih kerap dan cairan yang keluar melalui air kencing juga menjadi lebih banyak. Kehilangan banyak cecair melalui air kencing inilah yang menyebabkan dahaga.

3. Cepat berasa letih

Gula adalah sumber tenaga utama untuk badan. Walau bagaimanapun, jumlah berlebihan tanpa pemprosesan yang betul, misalnya kerana fungsi insulin yang terganggu atau jumlah insulin yang tidak mencukupi, akan menjadikan tenaga tidak dapat digunakan oleh tubuh. Kesannya, badan akan cepat lemah dan letih.

4. Sentiasa merasa lapar

Tanda gula berlebihan seterusnya adalah selalu merasa lapar. Dalam diabetes, walaupun penghidapnya makan banyak, gula yang diserap dari makanan tidak dapat memasuki sel, sehingga sel-sel tubuh tidak mendapat cukup tenaga. Ini akan menjadikan badan terus merasa lapar dan menambah selera makan.

5. Penglihatan kabur

Apabila kadar gula dalam darah meningkat, satu bahagian badan yang terkena langsung adalah mata. Ini kerana kadar gula dalam darah yang tinggi menyebabkan lensa mata membengkak, sehingga menjejaskan kemampuan mata untuk melihat.

6. Mengalami perubahan warna kulit

Tahap gula darah yang meningkat juga boleh menyebabkan perubahan warna kulit pada lipatan badan, seperti leher atau buku jari.

Pada dasarnya, peningkatan kadar gula dalam darah berkait rapat dengan diet, gaya hidup, dan jumlah dan kemampuan insulin. Makan lebihan makanan, tidak memperhatikan keperluan kalori, dan jarang bersenam adalah faktor yang boleh menyebabkan kadar gula dalam darah meningkat secara drastik.

Sekiranya anda mengalami tanda-tanda gula berlebihan yang dinyatakan di atas, anda harus segera berjumpa doktor untuk memastikannya. Sekiranya anda menghidap diabetes atau prediabetes, lakukan pemeriksaan berkala dengan doktor anda untuk memastikan kadar gula darah anda terkawal.