Kesihatan

Masalah Yang Boleh Berlaku Sekiranya Janin Anda Terlalu Besar

Berat badan berlebihan semasa mengandung bukan sahaja dialami oleh ibu. Janin juga boleh mengalaminya, kamu tahu! Keadaan janin ini dipanggil besar untuk usia kehamilan (LGA), yang merupakan janin yang mempunyai ukuran di atas rata-rata berdasarkan usia kehamilan dan seks.

Untuk menentukan ukuran janin semasa kehamilan, salah satu cara yang akan dilakukan oleh doktor adalah dengan mengukur ketinggian rahim. Pengukuran ini dilakukan dengan mengukur jarak antara tulang kemaluan dan bahagian atas rahim. Biasanya, pengukuran ini bermula apabila usia kehamilan memasuki 20 minggu.

Pada usia kehamilan 20 minggu, ketinggian normal rahim adalah sekitar 17-23 cm. Sekiranya ketinggian rahim 3 cm lebih tinggi daripada ukuran normal, boleh disyaki janin terlalu besar.

Punca Janin Besar

Terdapat beberapa keadaan yang boleh menyebabkan janin besar, iaitu:

1. Wanita hamil yang menghidap diabetes

Kencing manis atau diabetes semasa kehamilan adalah penyebab janin yang paling biasa. Tahap gula darah yang tinggi dalam tubuh ibu hamil akan menjadikan pengambilan gula ke janin melalui plasenta juga tinggi. Ini menyebabkan saiz janin meningkat dengan cepat.

2. Faktor genetik

Sebilangan besar kes janin besar disebabkan oleh faktor genetik. Jadi, wanita yang mempunyai sejarah keluarga dengan bayi besar atau telah melahirkan bayi besar akan lebih berisiko mengalami janin besar pada kehamilan mereka yang seterusnya.

3. Anak lelaki hamil

Janin lelaki juga cenderung mempunyai ukuran yang besar berbanding janin wanita.

4. Wanita hamil yang gemuk

Wanita yang mempunyai indeks jisim badan di atas 25 sebelum hamil juga cenderung melahirkan janin yang besar.

Pelbagai Risiko Melahirkan Janin Berukuran Besar

Kerana ukuran janin terlalu besar, sukar untuk melahirkan. Beberapa risiko yang mungkin berlaku pada kehamilan dan melahirkan anak dengan janin yang besar adalah:

  • Proses melahirkan anak yang normal yang memakan masa yang lama.
  • Perineum yang koyak atau keperluan untuk episiotomi.
  • Bahu bayi tersekat di saluran kelahiran (dystocia).
  • Bayi mesti dihantar melalui pembedahan caesar.
  • Bayi yang dilahirkan dengan kadar gula darah rendah.
  • Bayi itu mengalami penyakit kuning.
  • Bayi mengalami kecederaan kelahiran.
  • Bayi dilahirkan dengan sukar bernafas.
  • Bayi dilahirkan dengan kecacatan kongenital, jika ibu menghidap diabetes.
  • Sebilangan ibu yang mengandung janin yang besar juga boleh mengalamitanda regangan.

Sekiranya seorang wanita hamil didiagnosis mempunyai janin yang besar, doktor akan menentukan langkah-langkah rawatan mengikut usia kehamilan, sejarah penyakit sebelum kehamilan dan semasa kehamilan, serta keadaan kesihatan umum ibu dan janin.

Janin yang besar boleh menyebabkan pelbagai komplikasi, baik semasa mengandung dan melahirkan anak. Oleh itu, untuk mengelakkannya, wanita hamil perlu menjalani gaya hidup sihat sebelum dan semasa kehamilan, dan selalu berjumpa doktor.