Keluarga

Protein Sayuran Haiwan VS, Mana Yang Terbaik untuk MPASI Kanak-kanak?

Protein terbahagi kepada dua jenis, iaitu protein haiwan dan protein sayuran. Walaupun sumbernya berbeza, kedua-dua jenis protein keduanya memainkan peranan penting dalam proses pertumbuhan dan perkembangan anak. sekarangIbu, ingin tahu jenis protein yang terbaik untuk makanan pelengkap kanak-kanak?

Protein adalah makronutrien, yang merupakan nutrien yang diperlukan tubuh dalam jumlah besar. Walau bagaimanapun, beberapa jenis asid amino yang membentuk protein tidak dapat dihasilkan oleh badan. Oleh itu, untuk memenuhi keperluan protein si kecil, anda mesti memasukkan protein dalam makanan harian anda.

Protein Haiwan Lebih Baik daripada Protein Tumbuhan

Oleh kerana anak berusia 6 bulan, susu formula atau susu ibu sahaja tidak dapat memenuhi semua keperluan pemakanannya. Oleh itu, ibu perlu memberi makanan tambahan kepada si kecil dari makanan pelengkap (MPASI).

Dalam pembentangannya, makanan pelengkap kanak-kanak mesti mengandungi protein. Selain menjadi sumber tenaga, nutrien ini juga diperlukan untuk membina otot, membantu menghasilkan pelbagai hormon penting, meningkatkan kekuatan tulang, menguatkan daya tahan, dan menyokong perkembangan otak anak-anak.

Melihat banyak faedah protein untuk tubuh anak, anak anda perlu mengambil protein yang mencukupi, mengikut keperluan mereka setiap hari. Kanak-kanak berumur 7-12 bulan memerlukan sekitar 11 gram protein setiap hari, sementara kanak-kanak memerlukan 13 gram protein setiap hari.

Mengenai pilihan sumber makanan protein, protein haiwan dan sayur-sayuran sebenarnya sama baiknya dan mempunyai manfaat untuk tubuh anak. Walau bagaimanapun, protein haiwan mengandungi asid amino yang lebih lengkap daripada protein sayuran.

Selain itu, protein yang berasal dari haiwan juga cenderung lebih mudah dicerna oleh sistem pencernaan anak. Oleh itu, protein haiwan dianggap lebih berkualiti dan berkualiti daripada protein sayuran.

Walaupun begitu, ini tidak bermaksud protein sayur tidak baik atau tidak selamat untuk dimakan oleh kanak-kanak, ya, Bun. Protein sayur dapat memberikan antioksidan dan serat yang mungkin tidak diperoleh dari protein hewani. Selain itu, protein sayuran juga cenderung rendah kolesterol, jadi baik untuk kesihatan jantung.

Selain itu, perlu juga diperhatikan bahawa beberapa jenis sumber makanan protein hewani juga mengandung banyak kolesterol dan lemak jenuh. Sekiranya makanan ini dikonsumsi dalam jumlah yang berlebihan, risiko anak kecil anda untuk obesiti, kolesterol tinggi, atau bahkan penyakit jantung di kemudian hari boleh menjadi lebih tinggi.

Setelah mengetahui jenis protein yang baik untuk anak-anak, jangan bingung memilih sumber protein untuk si kecil anda, ya, Bun. Namun, jika dia mempunyai keadaan perubatan tertentu atau alah pada makanan, berjumpa dengan doktornya untuk mengetahui makanan apa yang boleh dan tidak boleh diberikan.