Kesihatan

Punca Sakit Kepala di Akhir Menstruasi dan Cara Mengatasinya

Adakah anda sering mengalami sakit kepala pada akhir haid anda? Tenang, anda tidak keseorangan.Sekitar60 peratus wanita selalunya mengalami sakit kepala ketika memasuki haid atau menjelang akhir haid.Ingin tahu mengapa ini berlaku dan bagaimana kaedah mengatasinya? Lihat artikel ini.

Sakit kepala disebabkan oleh pengaktifan saraf yang sakit di kepala. Keadaan ini boleh dipicu oleh aktiviti kimia di otak, gangguan saluran darah di kepala, dan gangguan otot di sekitar kepala dan leher.

Keluhan sakit kepala biasanya timbul disebabkan oleh pengaruh gaya hidup, seperti makan lewat, kurang tidur, kerana mengalami tekanan. Walau bagaimanapun, pada wanita, aduan ini juga muncul semasa atau menjelang akhir haid.

Punca Sakit Kepala di Akhir Menstruasi

Selain pengaruh gaya hidup yang anda jalani, terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkan sakit kepala pada akhir haid anda. Ini termasuk:

Ketidakseimbangan hormon

Semasa haid, tahap hormon estrogen dan progesteron dalam tubuh wanita dapat berubah dengan ketara. sekarang, Tahap hormon estrogen yang menurun dipercayai menjadi penyebab sakit kepala pada akhir haid.

Pada sesetengah wanita, perubahan hormon ini bahkan boleh menyebabkan sakit kepala yang teruk, juga dikenal sebagai migrain haid.

Migrain haid biasanya dicirikan oleh rasa sakit dengan sensasi berdenyut di satu sisi kepala. Selain itu, keluhan lain juga dapat dirasakan ketika mengalami migrain haid, seperti mual, muntah, sakit perut, keletihan, tekanan yang menyakitkan di belakang mata, dan kepekaan terhadap cuaca atau suara.

Tahap zat besi yang rendah dalam darah

Semasa haid, darah dan tisu di rahim akan keluar melalui faraj. Pada sesetengah wanita, aliran darah haid boleh menjadi sangat tinggi, menyebabkan tubuh kehilangan banyak darah.

Apabila badan anda kehilangan banyak darah, anda menghadapi risiko kekurangan zat besi pada akhir haid anda. Sekiranya ini berlaku, anda mungkin mengalami sakit kepala menjelang akhir haid anda.

Cara Mengatasi Sakit Kepala dalam Akhir haid

Berikut adalah beberapa cara yang boleh dilakukan untuk mengatasi sakit kepala pada akhir haid:

1. Rehat

Apabila anda merasa sakit kepala, cubalah berehat sebentar di bilik yang tenang, sejuk dan gelap. Kemudian, tutup mata anda sebentar dan biarkan badan anda berehat. Walaupun anda tidak dapat tidur, kaedah ini dapat mengurangkan sakit kepala pada akhir haid anda.

2. Memampatkan kepala

Anda juga boleh memampatkan kepala dengan kompres sejuk. Kompres sejuk dapat mengurangkan keluhan sakit kepala yang dialami.

3. Penggunaanubat-ubatan tertentu

Sakit kepala pada akhir haid juga dapat diatasi dengan mengambil ubat anti-radang bukan steroid (NSAID), seperti ibuprofen.

Sekiranya anda mengalami sakit kepala hormon, anda mungkin perlu mengambil ubat yang ditetapkan oleh doktor anda, seperti suplemen vitamin dan mineral, atau ubat hormon seperti pil kawalan kelahiran.

4. Pengambilan makanan tertentu

Selain mengambil ubat, sakit kepala pada akhir haid anda dapat melegakan dengan memakan makanan tertentu, terutama jika sakit kepala anda disebabkan oleh kekurangan zat besi.

Beberapa makanan yang boleh anda konsumsi untuk membantu menghilangkan sakit kepala pada akhir haid termasuk bayam, kangkung, kerang, kacang-kacangan, dan daging merah.

5. Lakukan senaman

Bersenam secara teratur juga dapat membantu melegakan sakit kepala yang lewat disebabkan oleh perubahan hormon. Sebabnya, senaman dapat meningkatkan tahap endorfin, hormon gembira yang dapat mengurangkan kesakitan secara semula jadi.

6. Menguruskan tekanan

Dalam jangka masa panjang, mengurangkan dan menguruskan tekanan boleh menjadi langkah penting untuk mencegah sakit kepala haid daripada kembali. Untuk menghilangkan tekanan, anda boleh melakukan meditasi atau yoga selama beberapa minit setelah bangun pada waktu pagi dan sebelum tidur pada waktu malam.

Gunakan cara untuk mengatasi sakit kepala pada akhir haid supaya aduan ini dapat mereda dengan segera. Sekiranya sakit kepala anda masih tidak hilang atau semakin teruk, lebih baik berjumpa doktor supaya anda mendapat rawatan yang betul.