Kehidupan yang sihat

Supaya ubat bebas tanpa preskripsi doktor tidak menjadi berbahaya

Ubat bebas adalah ubat yang boleh dibeli tanpa preskripsi doktor. Ubat ini secara amnya digunakan untuk menghilangkan gejala tertentu. Walau bagaimanapun, penggunaan Ubat bebas boleh berbahaya jika disalahgunakan atau dimakan tidak mengikut arahan penggunaan.

Ubat tanpa preskripsi doktor terdiri daripada ubat bebas dan ubat bebas terhad, kedua-duanya adalah jenis kategori ubat yang dijual di kaunter dan boleh didapati secara langsung tanpa preskripsi doktor.

Ubat-ubatan yang dijual bebas mempunyai tanda khas pada bungkusan, iaitu lingkaran hijau dan sempadan hitam. Ubat ini dijual secara bebas di semua kedai, termasuk warung dan pasar raya. Mengenai ubat bebas, mereka mempunyai simbol lingkaran biru dengan sempadan hitam, dan disertakan dengan label amaran pada bungkusannya, ubat ini biasanya dijual di farmasi dan kedai ubat berlesen.

Tidak sembarangan, semua produk ubat dengan atau tanpa resep dokter yang beredar di pasar semestinya telah didaftarkan secara rasmi di BPOM (Badan Pengawas Makanan dan Dadah) dengan izin pengedaran. Dadah yang sesuai digunakan telah melalui peringkat penilaian dan ujian klinikal oleh BPOM.

Tujuan dan Faedah Menggunakan Ubat Tanpa Resep Tanpa Doktor

Pada amnya, ubat-ubatan bebas dan ubat-ubatan bebas terhad hanya digunakan untuk merawat gejala ringan yang dianggap tidak memerlukan nasihat doktor, seperti untuk mengurangkan demam atau mengurangkan rasa sakit dan gatal-gatal. Walau bagaimanapun, ubat ini tanpa preskripsi doktor tidak merawat penyakit utama yang menyebabkan aduan ini.

Berbanding dengan ubat-ubatan tanpa resep, ubat-ubatan over-the-counter cenderung kurang berkesan dalam merawat gejala, jadi kadang-kadang memerlukan waktu lebih lama untuk mendapatkan kesan yang diinginkan. Sebilangan besar ubat bebas juga mempunyai keberkesanan dan bentuk dos yang berbeza daripada ubat preskripsi.

Risiko mengambil ubat bebas tanpa berunding dengan doktor

Dalam mengatasi sedikit keluhan, ubat-ubatan di kaunter cukup selamat digunakan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa risiko menggunakan ubat bebas tanpa berunding dengan doktor yang perlu anda ketahui:

 • Penggunaan ubat bebas tidak sesuai dengan penyakit ini

  Penggunaan ubat-ubatan bebas untuk menghilangkan gejala tidak semestinya membuat pesakit pulih sepenuhnya dari penyakit ini. Tanpa pemeriksaan perubatan yang lengkap dari doktor, penggunaan ubat bebas mungkin tidak sesuai dengan diagnosis penyakit.

 • Risiko kesan sampingan ubat-ubatan bebas

  Kemungkinan kesan sampingan dan komplikasi disebabkan oleh penggunaan ubat bebas yang tidak sesuai, atau disebabkan oleh keadaan perubatan tertentu yang dimiliki pengguna. Terutama jika ubat-ubatan bebas dikonsumsi melebihi had masa dan dos penggunaan yang disyorkan.

 • Interaksi ubat berlaku

  Kemungkinan interaksi ubat yang boleh menjadikan ubat bebas tidak berkesan, atau bahkan menyebabkan kesan buruk pada tubuh. Interaksi ini boleh berlaku jika cara mengambil ubat tidak sesuai, misalnya, ubat bebas diambil bersama dengan ubat preskripsi atau makanan tambahan dan produk herba tertentu.

 • Dos penggunaan yang salah

  Kesalahan dos, terlalu banyak atau terlalu kerap menggunakan ubat tertentu boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan, seperti keracunan dan kerosakan hati.

 • Tidak selamat untuk wanita hamil dan menyusui

  Penggunaan ubat bebas tanpa berunding dengan doktor untuk wanita hamil boleh membahayakan janin dalam kandungan. Penggunaan ubat-ubatan, baik ubat-ubatan bebas dan preskripsi, pada wanita hamil dan menyusui mesti berada di bawah pengawasan doktor.

Oleh itu, adalah mustahak untuk berjumpa doktor sebelum membeli ubat bebas untuk meredakan gejala yang anda alami. Ini untuk memastikan diagnosis penyakit, dan rawatan yang anda jalani sesuai dengan petunjuk perubatan yang tepat.

Cara Mengambil Ubat dengan Selamat tanpa Preskripsi Doktor

Memandangkan pelbagai risiko menggunakan ubat bebas di atas, disarankan untuk memperhatikan cara mengambil ubat tanpa preskripsi doktor dengan betul untuk menjangkakan kemungkinan kesan buruk. Beberapa cara ini adalah:

 • Periksa sama ada ubat bebas yang akan dimakan boleh berinteraksi dengan ubat, makanan tambahan, minuman atau makanan tertentu. Sekiranya perlu, tuliskan ubat, makanan tambahan, dan vitamin yang selalu anda minum.
 • Periksa sama ada bungkusan itu mengandungi amaran atau larangan khas untuk orang yang mempunyai penyakit tertentu.
 • Baca dan ikuti arahan penggunaan. Elakkan menggandakan dos atau mengambil ubat lebih lama daripada yang disyorkan. Di samping itu, elakkan memberi ubat dewasa kepada kanak-kanak dan sebaliknya.
 • Sentiasa tanya doktor atau ahli farmasi anda jika ada yang tidak jelas mengenai dos atau arahan penggunaan ubat.
 • Perhatikan bahawa beberapa ubat perlu diambil bersama makanan, sementara yang lain disyorkan untuk diminum semasa perut kosong.
 • Elakkan mengambil ubat pada masa yang sama dengan minuman beralkohol, kerana ini dapat mengurangkan keberkesanan ubat tersebut. Begitu juga, jangan menelan minuman panas, melainkan jika arahan penggunaannya mengesyorkannya.
 • Untuk mengelakkan risiko berlebihan, elakkan pengambilannya bersama ubat lain yang mengandungi bahan aktif yang
 • Perhatikan dan perhatikan jika terdapat reaksi alergi setelah mengambil ubat tertentu.
 • Lihat tarikh luput ubat. Buang ubat dengan segera sekiranya sudah habis tarikh luputnya.

Akhirnya, penting untuk difahami bahawa walaupun dibeli tanpa preskripsi doktor, ubat-ubatan bebas boleh benar-benar membawa risiko jika tidak diambil mengikut petunjuk perubatan yang betul. Segera berjumpa doktor sekiranya gejala tidak hilang, bertambah buruk, atau terdapat alahan dan kesan sampingan lain yang mengganggu kesihatan setelah mengambil ubat bebas.