Keluarga

Bayi Kekurangan Besi? Ini adalah senarai makanan yang boleh anda berikan

Kekurangan zat besi dapat membuat bayi menjadi anemia, yang akan mengganggu pertumbuhan dan perkembangan mereka. Sebenarnya, keperluan besi bolehdipenuhi oleh jenis makanan tertentu, tanpa perlu mengambil makanan tambahan, kamu tahu.

Zat besi adalah mineral yang boleh didapati dalam pelbagai jenis makanan yang berasal dari tumbuhan dan haiwan. Bayi berumur 7-12 bulan memerlukan kira-kira 11 mg zat besi setiap hari. Jumlah ini dapat dipenuhi dari pengambilan makanan setiap hari.

Mengapa Zat Besi Penting untuk Bayi?

Tubuh bayi memerlukan zat besi untuk menghasilkan hemoglobin. Bahagian sel darah merah ini berperanan membawa dan mengedarkan oksigen ke seluruh badan, dan memberikan warna merah kepada darah.

Kekurangan tahap hemoglobin dalam darah boleh menyebabkan bayi mengalami anemia, gangguan sistem pergerakan, gangguan tingkah laku, dan gangguan pembelajaran di kemudian hari.

Pilihan Makanan Yang Mengandungi Zat Besi

Besi terbahagi kepada dua jenis, iaitu heme dan nonheme. Besi heme berasal dari haiwan, sementara besi heme berasal dari tumbuhan. Heme iron lebih senang diserap oleh tubuh jika dibandingkan dengan besi heme.

Sekiranya anak anda sudah mula makan makanan pejal atau makanan pejal, anda boleh memberinya pelbagai makanan yang kaya dengan zat besi:

1. Hati haiwan

Dalam 100 gram hati sapi mentah, mengandung sekitar 5 miligram zat besi, sementara dalam 100 gram hati ayam mentah mengandung setidaknya 4 miligram zat besi. Bukan hanya daging sapi dan hati ayam, anda juga boleh Macam mana boleh jadi pilih hati domba atau itik. Yang penting adalah memproses makanan ini dengan betul dan pastikan si kecil menyukainya, ya.

2. Bayam

Sayuran ini yang digemari oleh filem kartun Popeye juga mengandungi besi kamu tahu, Roti. Dalam 100 gram bayam, terdapat sekurang-kurangnya 3.6 mg zat besi. Bayam juga mengandungi vitamin C yang akan membantu penyerapan zat besi oleh badan.

Selain itu, bayam juga mengandung antioksidan yang dapat mengurangi risiko barah, radang, dan penyakit mata pada bayi. Ibu tidak perlu bingung memilih bayam hijau atau bayam merah. Kedua-duanya sama berkhasiat Macam mana boleh jadi, Roti.

3. Daging merah

Dalam 100 gram daging lembu tanah mengandungi kira-kira 2.5 mg zat besi. Bukan hanya besi, daging merah juga mengandungi protein, zink, selenium, dan beberapa vitamin B. Ibu boleh memproses daging merah dengan pelbagai cara. Namun, kerana bayi masih belajar makan, sebanyak mungkin, lakukan mengikut tahap makan bayi, Ibu.

4. Telur

Siapa yang tidak suka telur? Selain dapat diproses menjadi telur dadar, telur juga dapat direbus, dikukus, atau dicampurkan ke dalam menu makanan bayi yang lain kamu tahu, Roti. Dalam dua kuning telur besar, terdapat sekurang-kurangnya 1 mg zat besi.

Selain itu, telur juga mengandung nutrien lain, seperti vitamin A, vitamin B12, asam folat, selenium, kolin, dan protein yang baik untuk menunjang pertumbuhan bayi.

5. Kentang dengan kulit

Selain menjadi sumber karbohidrat, kentang juga mengandungi zat besi. Semasa memproses kentang, adalah idea yang baik untuk tidak membuang kulit. Sebabnya, kebanyakan nutrien dalam kentang terdapat di kulit. Walaupun begitu, pastikan kentang telah dicuci sebelum diproses, ya, Bun.

6. Brokoli

Dalam 1 cawan kecil atau kira-kira 150 gram brokoli yang dimasak, terdapat kira-kira 1 mg besi. Selain itu, brokoli juga mengandungi vitamin C, serat, dan vitamin K. Ibu boleh memprosesnya menjadi tumis atau merebus dan membuat makanan ringan yang sihat untuk si kecil.

Pilihan jenis makanan yang telah disebutkan di atas cukup senang dicari dan boleh diproses menjadi pelbagai bentuk hidangan. Seboleh mungkin memenuhi keperluan besi bayi dari makanan semula jadi. Dan tidak kurang pentingnya adalah memenuhi keperluan pemakanan lain dengan menerapkan diet yang sihat dan seimbang.

Sekiranya bayi anda sukar makan dan kelihatan letih, tidak bersemangat, kulitnya pucat, selera makannya menurun, dan pertumbuhan dan perkembangannya tidak seperti kanak-kanak lain seusianya, jangan ragu untuk segera berjumpa dengan pakar pediatrik anda, Bun.