Kehidupan yang sihat

Cara merawat rambut panjang agar lebih menawan

Masalah keguguran rambut sering terjadi pada wanita yang mempunyai rambut panjang. Anda perlu tahu cara merawat rambut panjang dengan betul, agar kesihatan dan kecantikan rambut anda terjaga.

Dalam sebulan, sehelai rambut dapat tumbuh sekitar 0,6-0,7 cm dan panjangnya boleh tumbuh. Kitaran semula jadi rambut itu sendiri secara amnya akan berakhir setelah enam tahun. Rambut lama kemudian akan rontok dan membuka jalan untuk rambut baru tumbuh.

Kitaran hidup rambut dipengaruhi oleh beberapa faktor dan keadaan. Salah satu faktor penting ialah bagaimana seseorang menguruskan rambut panjangnya. Semakin banyak prosedur penggayaan rambut, semakin banyak perubahan pada struktur semula jadi rambut. Ini akan memberi kesan pada ketahanan rambut secara umum.

Penjagaan Diperlukan oleh Rambut Panjang

Untuk menjaga kesihatan rambut panjang anda, beberapa langkah penting dalam merawat rambut panjang harus dilakukan:

  • Potong rambut anda dengan kerap

Potongan rambut yang kerap dapat mempercepat pertumbuhan rambut hanyalah mitos. Namun, anda tetap disarankan untuk memotong hujung rambut secara berjadual, untuk menjaga panjang rambut sesuai dengan ukuran ideal yang diinginkan. Untuk menghilangkan kemungkinan hujung yang rosak, disarankan untuk memotong hujung rambut anda sekurang-kurangnya setiap 6-8 minggu. Ini berguna untuk mencegah pertumbuhan rambut dengan hujung yang pecah.

  • Kekalkan diet yang sihat

Untuk mendapatkan pertumbuhan rambut yang sihat semasa anda berusaha memanjangkan rambut, perlu mendapatkan pemakanan rambut yang mencukupi dan seimbang. Berdasarkan kesepakatan pakar kesihatan, diet seimbang untuk menyokong pertumbuhan rambut mesti dilengkapi dengan sekurang-kurangnya 12 vitamin penting. Vitamin penting ini merangkumi vitamin A, B-complex, C, D, dan E.

  • Perhatikan penggunaan syampu

Untuk menjaga rambut panjang, elakkan mencuci rambut terlalu kerap. Kebiasaan ini dapat menjadikan rambut kering dan mudah pecah. Dianjurkan agar anda mencuci rambut setiap 2-3 hari. Walau bagaimanapun, jika rambut anda berminyak, kerap mencuci rambut adalah disyorkan, terutamanya jika kulit kepala anda mula terasa gatal dan kotor.

Agar rambut tetap lembut, berkilau dan terkawal, disarankan untuk menggunakan perapi selepas mencuci atau menggunakan syampu yang mengandungi perapi.

  • Keringkan dengan teliti

Merawat rambut panjang agar tidak cepat rosak, disarankan untuk membiarkan rambut kering dengan sendirinya. Dalam mengeringkan rambut menggunakan tuala, elakkan menggosok rambut ke tuala. Kebiasaan ini tidak menjadikan rambut cepat kering, tetapi boleh menjadikan rambut rosak dan mudah gugur.

Sekiranya anda memutuskan untuk menggunakan pengering rambut. Dianjurkan untuk mengeringkannya perlahan-lahan pada api paling rendah. Walau bagaimanapun, anda masih harus mengehadkan penggunaannya pengering rambut untuk mengurangkan kerosakan rambut.

  • Elakkan rambut berlebihan

Untuk merawat rambut panjang anda, hindari melakukan gaya berlebihan yang melibatkan bahan kimia, panas dan pewarnaan berlebihan. Beberapa gaya yang harus dielakkan adalah melengkung rambut, menggunakan pewarna rambut, meluruskan rambut dengan memanaskan dan menyisir terlalu kerap.

  • Elakkan mengikat terlalu ketat

Agar rambut panjang kelihatan tebal dan sihat, disarankan untuk tidak mengikat rambut anda dengan terlalu ketat. Tindakan ini boleh menyebabkan rambut mudah pecah dan gugur.

Bagi anda yang sering menggunakan jepit rambut untuk penampilan yang lebih kemas, anda harus berhati-hati dalam memilih jepit rambut. Dianjurkan untuk menggunakan jepit rambut yang mempunyai alas getah untuk mengelakkan rambut tidak tercabut dan rontok.

Langkah-langkah di atas boleh dilakukan sebagai cara merawat rambut panjang yang boleh dilakukan. Anda dinasihatkan untuk melakukan rawatan ini secara konsisten agar dapat menghasilkan hasil yang diinginkan. Di samping itu, digalakkan memakai topi ketika berada di luar rumah. Ini akan melindungi kulit wajah anda dari sinar matahari langsung, serta melindungi rambut panjang anda dari kerosakan.