Keluarga

Bagaimana Menjadi Pendengar yang Baik untuk Kanak-kanak

Ibu dan Ayah, mendengarkan setiap kisah kecil dengan baik adalah sangat penting, kamu tahu. Ini adalah bentuk empatidan kasih sayang ibu bapa yang akan membuatkan anak merasa difahami dan dihargai. Walau bagaimanapun, walaupun kelihatan sederhana, tidak sedikit ibu bapa yang sukar melakukan ini.

Bagi sebilangan ibu bapa, menjadi pendengar yang baik kepada anak mereka mungkin bukan perkara yang mudah. Kisah kanak-kanak yang sama dan kelihatan remeh kadang-kadang boleh membuatkan ibu bapa merasa bosan atau malas untuk mendengarnya.

Ini boleh mengganggu komunikasi antara anak dan ibu bapa. kamu tahu. Apabila seorang kanak-kanak merasakan bahawa mereka tidak didengar dengan baik, mereka mungkin enggan bercakap lagi.

Petua untuk Menjadi Pendengar yang Baik untuk Kanak-kanak

Agar hubungan dengan Si Kecil semakin dekat dan erat, Ibu dan Bapa perlu melatih diri untuk menjadi pendengar yang baik. Inilah petua:

1. Hentikan aktiviti dan perhatikan kanak-kanak itu bercerita

Apabila si kecil mula bercerita, seboleh mungkin hentikan aktiviti yang dilakukan oleh Ibu atau Ayah. Sekiranya boleh, jauhkan telefon bimbit, komputer riba, atau alat lain anda, agar perhatian anda tidak terganggu dan terus fokus mendengar kata-kata si kecil.

2. Beri respons yang baik

Menjadi pendengar tidak bermaksud hanya diam. Ibu dan Ayah dapat memberikan respon yang sesuai untuk cerita Little One. Contohnya, senyum atau ketawa jika perkara yang mereka ceritakan terdengar lucu, atau memberi pujian dan pelukan ketika si kecil memberitahu kejayaannya.

Sekiranya dia mengeluh tentang sesuatu yang tidak menyenangkan, seperti kehilangan objek, tunjukkan empati dengan mengatakan, "Pensel kegemaran anda tiada. Saya tahu ia membuat anda sedih. Tidak apa-apa, kita akan beli lebih banyak lagi nanti, okey? "

3. Elakkan menilai anak-anak

Semasa menjawab kisah anak kecil anda, pastikan Ibu dan Ayah tidak menghakimi dia, okey? Seboleh mungkin cuba jangan membuat tanggapan atau tanggapan yang membuat anak kecil anda merasa dituntut, dikekang, dan tidak disokong.

Contoh ucapan yang menghakimi adalah, "Pensil anda hilang kerana kesalahan anda. Anda harus dapat menjaganya dengan baik. "

Selain itu, jangan membandingkan keluhan anak kecil anda dengan masalah lain. Ini dapat membuatnya merasa tidak dihargai. Sekiranya anda ingin memberi peringatan atau cadangan, cuba sampaikan dengan nada yang lembut ketika anak itu sudah selesai bercerita.

4. Bersabar dalam mendengar

Kanak-kanak biasanya masih tidak dapat menceritakan kisahnya dengan baik. Kadang kala, dia menggunakan ayat yang sukar difahami atau mengulang cerita. Namun, Ibu dan Ayah mesti bersabar, ya.

Nah, ada pelbagai cara untuk menjadi pendengar yang baik untuk anak-anak. Sebenarnya, ini tidak terlalu sukar untuk dilakukan, tetapi Ibu dan Ayah memang memerlukan perhatian, kesabaran, dan perhatian tambahan.

Dengan menerapkan kaedah di atas, Ibu dan Bapa secara tidak langsung juga mengajar Si Kecil untuk menjadi pendengar yang baik. Ini tentu akan berguna dalam mempraktikkan kemahiran sosial dan komunikasi dengan orang lain.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan tentang bagaimana menjadi pendengar yang baik untuk anak anda atau mengenai kesihatan dan perkembangan anak anda, anda juga boleh berjumpa dengan psikologi atau doktor.