Keluarga

Ketahui cara membesarkan anak yang baik di sini

Cara membesarkan anak yang baik bukanlah perkara yang mudah. Apabila anda mempunyai anak, anda juga harus dapat mengajar anak kecil anda banyak perkara. Oleh itu, adalah penting bagi anda dan pasangan anda untuk mengetahui pelbagai cara untuk mendidik anak-anak yang baik agar si kecil anda tumbuh menjadi anak yang mudah diterima di persekitaran mereka.

Sebilangan ibu bapa mungkin berpendapat bahawa pendidikan anak mereka hanya diperoleh ketika anak anda bersekolah. Sebenarnya, pembelajaran yang benar bukan hanya mengenai menghafal sejarah atau menyelesaikan masalah matematik seperti yang dilakukan oleh anak anda di sekolah. Belajar adalah proses menganalisis, bertanya, dan membincangkan sesuatu secara interaktif dan juga seumur hidup.

4 perkara untuk menanamkan anak kecil anda

Anak-anak mesti diajar tingkah laku yang baik agar dapat hidup dan bekerja dengan baik dalam masyarakat ketika mereka dewasa. Cara membesarkan anak yang baik mesti disesuaikan dengan usia anak anda.

Terdapat beberapa perkara asas yang harus anda tanamkan pada si kecil seawal mungkin, termasuk:

 • Cinta

  Ibu bapa cenderung berfikir bahawa anak-anak secara semula jadi penyayang, pemurah, dan penuh kasih sayang. Ini benar, tetapi sebagai ibu bapa anda juga mesti mengajarnya. Biarkan anak kecil anda melihat anda menunjukkan kasih dan sayang kepada orang-orang di persekitaran anda. Beri ciuman dan pelukan kepada pasangan anda ketika anak kecil anda berada di sana. Beritahu dia betapa anda mencintai dan menjaga datuk dan nenek, paman, dan ahli keluarga anda yang lain. Ini dapat memancarkan rasa cinta dan kasih sayang kepada Si Kecil, sehingga ketika dia dewasa dia tumbuh menjadi orang yang penyayang dan penyayang.

 • Kejujuran

  Nilai kejujuran adalah penting untuk anda mengajar anak kecil anda. Kaedah terbaik untuk mengajarnya adalah dengan bersikap jujur. Ya, anda harus menjadi orang yang jujur ​​untuk mengajarnya nilai kejujuran. Biarkan dia tahu betapa jujurnya anda dengan pasangan, jiran, atau orang dewasa lain. Dan, cubalah untuk tidak bertindak balas secara berlebihan ketika berhadapan dengan anak kecil anda yang berbohong kepada anda. Bantu anak kecil anda untuk mengatakan sesuatu dengan jujur, jadi dia akan terdorong untuk selalu berkata dan bertindak dengan jujur.

 • Keadilan

  Apabila anak anda cemburu dengan mainan rakan dan merosakkannya, anda boleh menggunakan kejadian itu untuk mengajarnya bersikap adil. Caranya adalah dengan mendengar terlebih dahulu apa alasan anak kecil anda memecahkan mainan rakannya, dan menasihatinya untuk meminta maaf atas kesalahannya kepada rakannya. Kemudian, anda boleh mencadangkannya untuk mengganti atau membantu membersihkan mainan rakannya yang telah dia pecahkan. Ini dapat mengajarnya bersikap adil dan belajar untuk memperbaiki teman-temannya.

 • Kesopanan

  Ajar anak anda mengenai adab. Tunjukkan kepadanya bahawa dia harus mengucapkan "tolong" ketika meminta pertolongan kepada anda atau orang lain, dan ucapkan "terima kasih" apabila orang lain telah menolong atau memberikan sesuatu. Ini dapat membantunya menjadi anak yang mempunyai sikap sopan, terutama kepada orang yang lebih tua.

Inilah Yang Harus Anda Lakukan untuk Anak Kecil Anda

Anak anda adalah peniru yang hebat. Dia akan meniru semua tingkah laku baik dan buruk yang anda atau pasangan anda contohi. Oleh itu, sebagai media untuk mendidik anak-anak yang baik, berikut adalah beberapa petua yang boleh anda lakukan untuk bayi anda, iaitu:

 • Beri hadiah atau pujian apabila anak anda berkelakuan baik.
 • Sentiasa menyokong kebaikan yang dilakukan oleh anak dan memberi banyak kasih sayang kepadanya.
 • Anak-anak akan meniru segala-galanya dari anda. Oleh itu, bertindak dan bercakap dengannya seperti mana yang anda mahukan anak anda.
 • Bersikap baik, tetapi tetap teguh.
 • Berhati-hatilah dengan tindakan yang boleh membahayakan dirinya atau orang lain, tingkah laku seperti ini mesti diperbetulkan.
 • Bersikap konsisten mengenai sesuatu perkara. Pastikan anda dan pasangan anda konsisten mengenai sesuatu yang dibenarkan atau tidak untuk anak anda.
 • Berikan peraturan yang jelas dan sesuai dengan usia untuk anak anda. Ingat bahawa kanak-kanak prasekolah atau kanak-kanak cenderung tidak memahami maksud peraturan. Walaupun kanak-kanak yang sudah bersekolah, sudah memahami peraturan yang anda buat.
 • Tetapkan had yang jelas untuk kanak-kanak. Contohnya, had jam menonton televisyen setiap hari, atau had bermain alat pada akhir minggu.
 • Jangan merasa jemu untuk memberitahunya tentang tingkah laku buruk yang anda atau pasangan anda tidak suka tentang si kecil anda. Ini dapat membuatnya secara beransur-ansur menyingkirkan tingkah laku buruknya.
 • Jangan terlalu kerap melakukannya menggerutu kepada dia.
 • Elakkan mengkritik anak kecil anda.
 • Jangan memanggilnya "Budak jahat", kerana yang buruk adalah tingkah lakunya. Jelaskan juga kepadanya jika ada perkara buruk dari rakan sebayanya, itu adalah tingkah lakunya yang buruk, bukan keperibadian rakannya.
 • Jangan memukulnya juga. Dengan memukul, anda mengajar bahawa memukul orang lain dibenarkan menyelesaikan masalah.
 • Jangan tarik atau tarik rambutnya, tarik lengannya, atau goncangkan anak ketika dia melakukan kesalahan.

Ibu bapa harus menolong anak-anak mereka dalam mempersiapkan diri untuk masa depan. Cara membesarkan anak yang baik bukanlah perkara yang mudah dilakukan. Walau bagaimanapun, ia mesti dilakukan. Oleh itu, tidak ada salahnya melengkapkan diri dengan pengetahuan tentang keibubapaan. Selain kemahiran sosial, terdapat juga pelbagai petua untuk anak pintar yang boleh anda terapkan.