Keluarga

Variasi Foreplay, Dari Berciuman hingga Mandi Kucing

Anda dan pasangan kadang kala merasa bosan melakukan foreplay atau foreplay seksual, itu saja. Sebenarnya, sebenarnya terdapat pelbagai variasi foreplay yang dapat dicuba untuk menjadikan hubungan intim lebih memuaskan, seperti mencium pelbagai bahagian tubuh, hingga memandikan kucing.

Pada dasarnya, foreplay adalah aktiviti penting yang harus dilakukan sebelum melakukan hubungan seksual. Lebih dari sekadar meningkatkan hasrat seksual, melakukan foreplay juga diyakini dapat mewujudkan kedekatan emosi, dan juga kepuasan batin.

Kelebihan Mainan dari Perspektif Lelaki dan Wanita

Manfaat foreplay boleh berbeza dari sudut pandangan lelaki dan wanita. Bagi sebilangan lelaki, foreplay mungkin tidak dianggap penting. Sementara itu, beberapa lelaki lain merasakan bahawa foreplay itu penting dilakukan, kerana dianggap sebagai aktiviti yang menyeronokkan, dan dapat membantu mencapai ereksi sambil mengekalkannya.

Sebaliknya, foreplay berguna menenangkan tubuh dan fikiran seorang wanita, sehingga dia bersedia melakukan hubungan seks. Aktiviti ‘pemanasan’ ini juga berkesan untuk melincirkan dan merehatkan otot faraj, sehingga proses penembusan menjadi lebih mudah dan menyenangkan.

Jadi, anda boleh bayangkan jika sebelum melakukan hubungan seks, tidak ada foreplay terlebih dahulu. Faraj akan terasa kering dan kurang lentur, sehingga melakukan hubungan seks menjadi tidak selesa, malah boleh menyakitkan bagi wanita. Oleh itu, foreplay penting sebagai cara untuk memuaskan suami atau isteri anda.

Variasi Foreplay yang Boleh Anda Lakukan

Bagi anda yang ingin menjadikan hubungan seks menjadi lebih menyeronokkan, terdapat banyak cara foreplay yang boleh dilakukan. Berikut adalah beberapa variasi foreplay yang boleh anda cuba dengan pasangan:

Cium bibir dan leher

Ciuman boleh dikatakan sebagai perkara penting dalam memulakan permainan awal. Terdapat banyak variasi ciuman, dari mencium bibir hingga mencium leher dan belakang telinga. Lakukan dengan santai dan tidak terburu-buru, kadang-kadang anda juga boleh menjilat lehernya.

Sentuh dada dan alat kelamin

Selain mencium, anda juga dapat melakukan foreplay dengan menyentuh atau menahan bahagian tubuh yang sensitif, seperti dada, puting, dan kawasan kemaluan. Anda boleh menyentuh pasangan anda secara bergantian di beberapa bahagian badan.

Untuk lelaki, anda boleh menyentuh payudara pasangan anda terlebih dahulu, kemudian turun perlahan-lahan sehingga menyentuh kelentit dan faraj. Tidak ada yang salah jika anda juga memasukkan jari ke dalam faraj untuk merangsang pasangan anda.

Bagi wanita, anda boleh menyentuh lehernya, kemudian ke dadanya, dan ke bawah lebih jauh sehingga anda mencapai zakar dan skrotumnya. Anda juga boleh menggenggam zakar dan skrotum secara bergantian dengan lembut.

mandi kucing

Mandi kucing adalah istilah yang sering digunakan oleh orang Indonesia untuk menggambarkan aktiviti foreplay yang dilakukan dengan mencium dan menjilat seluruh tubuh pasangan.

Teknik ini juga boleh anda mulakan dari mencium bibir, mencium leher, kemudian menjilat ke arah dada, hingga akhirnya menjilat kawasan pangkal paha dan kemaluan pasangan atau apa yang dikenali sebagai seks oral.

Selain mencium, menyentuh, atau memandikan kucing, sebenarnya terdapat banyak jenis foreplay lain yang boleh anda lakukan dengan pasangan anda. Anda dan pasangan boleh menjelajah untuk mengetahui apa yang anda suka.