Kehidupan yang sihat

Pilihan Makanan yang Mengandungi Protein Tinggi

Penting untuk mengetahui jenis makanan yang mengandungi protein tinggi yang dapat menyokong kesihatan.Protein terdapat di setiap sel tubuh manusia untuk membantu memperbaiki sel dan menghasilkan sel baru. Pengambilan protein sangat penting untuk pertumbuhan dan perkembangan pada masa kanak-kanak, remaja dan juga semasa kehamilan.

Semasa proses pencernaan, makanan yang mengandungi protein akan dipecah menjadi bahagian kecil yang disebut asam amino. Untuk mengekalkan tubuh yang sihat, setiap orang memerlukan pengambilan asid amino yang banyak.

Untuk memenuhi keperluan protein harian anda, terdapat pelbagai makanan yang mengandungi protein yang boleh anda pilih. Makanan yang mengandungi protein terbahagi kepada dua jenis, iaitu protein haiwan dan protein sayuran. Makanan berprotein tinggi ini juga dapat dikonsumsi oleh orang yang menjalani diet tertentu, seperti diet Dukan atau diet golongan darah.

Sumber Protein Haiwan

Berikut adalah beberapa jenis sumber protein haiwan:

 • Daging lembu tanpa lemak

  Daging lembu jenis ini mengandungi protein serta zat besi, zink, dan vitamin B12. Di samping itu, anda boleh memilih daging unggas putih, seperti ayam. Elakkan memakan kulit seperti kulit ayam, kerana mengandungi banyak lemak tepu.

 • Makanan Laut

  Makanan laut atau makanan laut Ini adalah sumber protein yang umumnya rendah lemak. Salah satu makanan laut yang kaya dengan protein adalah tuna. Tuna kalengan (150 g) mengandungi kira-kira 40 g protein.

 • Telur

  Telur adalah makanan kaya protein dengan harga yang berpatutan. Sebagai gambaran, telur kecil (35-40 gram) mengandungi 4-5 gram protein, sementara telur besar (60g) mengandungi 8g protein.

 • Produk tenusu

  Susu, keju, dan yogurt adalah produk tenusu yang kaya dengan pengambilan protein (whey dan kasein), serta kalsium dan vitamin D. Untuk memaksimumkan pengambilan protein untuk badan anda, pilih salah satu yang rendah lemak.

Sumber Protein Sayur

Sementara itu, protein sayuran yang boleh anda gunakan termasuk:

 • Bijirin

  Makanan jenis ini tinggi protein dan serat, sehingga dapat membuat anda merasa kenyang lebih lama. Salah satu jenis bijirin yang baik untuk dimakan adalah biji chia.

 • Kacang

  Termasuk kacang (kacang tanah) dan badam termasuk makanan yang mengandungi protein tinggi. Kacang tanah juga mengandungi serat dan magnesium, sementara kacang almond kaya akan serat, vitamin E dan mangan.

 • Kacang soya

  Kacang soya adalah sumber protein yang dapat membantu mengurangkan kolesterol dan juga sangat baik untuk menjaga kesihatan jantung. Anda boleh memilih pelbagai kacang soya yang diproses, seperti tauhu atau tempe.

 • Brokoli

  Jika dibandingkan dengan sayur-sayuran jenis lain, brokoli mempunyai kandungan protein yang lebih tinggi. Kandungan brokoli lain yang tidak kurang bermanfaat bagi tubuh adalah serat, kalium, vitamin K dan vitamin C.

Sebagai tambahan kepada pelbagai makanan di atas, cendawan juga digolongkan sebagai makanan yang tinggi protein. Satu jenis cendawan dengan kandungan protein dan asid amino yang tinggi adalah cendawan shitake.

Memenuhi keperluan Protein

Fungsi protein dalam badan sangat penting untuk dijaga. Caranya adalah dengan memenuhi keperluan protein setiap hari. Secara amnya, makanan yang seimbang dapat memenuhi keperluan ini, jadi tidak memerlukan tambahan protein tambahan bagi mereka yang sihat. Begitu juga, vegetarian boleh mendapatkan protein sayuran dari pelbagai jenis tanaman.

Orang dewasa memerlukan protein sekitar 10-35% daripada jumlah keperluan kalori setiap hari. Sebagai contoh, untuk keperluan 2,000 kalori sehari, memerlukan sekitar 50-175 gram protein. Adalah disyorkan untuk memilih pelbagai pengambilan protein, serta rendah lemak dan kalori.

Umumnya dua hingga tiga hidangan makanan kaya protein dapat memenuhi keperluan harian. Contohnya, 50-85 gram daging tanpa lemak, ayam atau ikan. Di samping itu, anda juga boleh memilih kira-kira setengah cawan kacang, atau sebiji telur.

Diet Protein Tinggi Mesti Dilakukan Dengan Berhati-hati

Diet protein tinggi biasanya disertai dengan menekan pengambilan karbohidrat. Diet ini dapat membantu mengurangkan berat badan kerana menjadikan badan terasa kenyang lebih lama. Walau bagaimanapun, diet jenis ini harus dilakukan dengan berhati-hati kerana terdapat beberapa risiko yang harus dipertimbangkan, terutama jika dilakukan dalam jangka panjang.

Risiko yang boleh timbul termasuk kekurangan serat atau nutrien lain yang dapat menyebabkan sakit kepala, sembelit, atau bau mulut. Di samping itu, pengambilan protein yang tinggi seperti daging merah atau produk tenusu tinggi lemak dapat meningkatkan risiko penyakit jantung.

Diet protein tinggi juga harus diperhatikan oleh orang-orang dengan gangguan ginjal kerana dapat memberi beban tambahan pada fungsi ginjal. Begitu juga, jika anda menghidap diabetes dan penyakit kronik yang lain, anda harus mengetahui jenis diet ini.

Sangat penting untuk memperhatikan pengambilan protein yang mencukupi mengikut keperluan harian. Dalam memilih makanan yang mengandungi protein, anda juga harus memilih makanan yang rendah lemak dan kalori. Sekiranya perlu, berjumpa doktor atau pakar pemakanan, terutamanya jika anda mencuba diet baru.