Keluarga

Inilah kelebihan menari bagi wanita hamil

Terdapat banyak faedah menari untuk wanita hamil. Selain dapat mengurangkan tekanan dan memperbaiki mood, menari juga dapat menyuburkan badan, menguatkan otot, dan menjaga kecergasan badan semasa hamil. Inilah sebab mengapa wanita hamil boleh mencuba menari sebagai bentuk latihan semasa kehamilan.

Bukan hanya senaman yang boleh dilakukan oleh wanita hamil, menari juga merupakan sukan yang disyorkan. Jenis tarian yang ideal untuk wanita hamil adalah tarian perut, jazz, samba, atau salsa. Pergerakan tarian ini bagus untuk mengekalkan kecergasan fizikal, terutama pada awal kehamilan.

Pelbagai Khasiat Menari untuk Wanita Hamil

Berikut adalah beberapa faedah menari untuk wanita hamil yang penting untuk diketahui:

1. Membantu mengurangkan sakit belakang

Salah satu faedah menari bagi wanita hamil adalah membantu mengurangkan sakit belakang atau sakit belakang. Aktiviti dan senaman fizikal yang kerap, seperti menari, bermanfaat untuk menguatkan dan mengencangkan otot punggung, punggung, dan paha, serta sendi badan.

Dengan otot dan sendi yang kuat dan kencang, badan wanita hamil akan menjadi lebih kuat dan lebih bertenaga, kurang letih, dan cenderung mengalami sakit belakang semasa hamil.

2. Jaga berat badan anda dengan selamat

Bersenam secara teratur dan teratur juga berperanan mencegah kenaikan berat badan yang berlebihan semasa hamil. Ini penting, kerana wanita hamil yang menambah berat badan berisiko menghadapi masalah kesihatan dan komplikasi kehamilan, termasuk kegemukan.

Biasanya, kenaikan berat badan yang disyorkan semasa kehamilan tunggal adalah sekitar 11–15 kg, sementara untuk kembar beratnya sekitar 15–24 kg.

3. Melatih dan menguatkan otot-otot dasar pelvis

Menari juga berguna untuk mengekalkan kekuatan dan kelenturan otot-otot dasar pelvis dan saluran kelahiran bagi wanita hamil, kamu tahu. Manfaat menari yang satu ini dapat memudahkan wanita hamil untuk mendorong semasa melahirkan dan membantu mendorong janin keluar dari rahim, sehingga kelahiran dapat lebih lancar dan lebih cepat.

4. Mengatasi tekanan semasa hamil

Mendengarkan muzik yang digunakan untuk menari tarian dapat memberi kesan yang menghiburkan pada wanita hamil dan membuat suasana lebih baik. Aktiviti ini juga baik untuk membentuk endorfin, yang merupakan hormon semula jadi tubuh yang berfungsi memperbaiki lemak badan mood, mengurangkan tekanan, dan mengurangkan kesakitan.

5. Membantu memperbaiki corak tidurr

Sebilangan wanita hamil sering mengalami kesukaran untuk tidur, terutama ketika usia kehamilan semakin tua. Nah, wanita hamil dapat mengatasi keluhan ini dengan melakukan senaman secara teratur dan mengurangkan tekanan, misalnya dengan menari. Aktiviti ini dapat membantu meningkatkan kualiti tidur, sehingga wanita hamil dapat tidur dengan lebih nyenyak.

6. Menyokong proses pertumbuhan dan perkembangan janin

Beberapa kajian mendapati bahawa senaman secara teratur semasa kehamilan memainkan peranan penting dalam menyokong proses pertumbuhan dan perkembangan janin dan meningkatkan berat badan janin. Salah satu pilihan senaman yang baik untuk wanita hamil dan keseronokan adalah menari.

Selain menari, wanita hamil juga dapat melakukan sukan lain, seperti berjalan santai, berbasikal, berenang, yoga, atau latihan kehamilan. Untuk mendapatkan faedah ini, wanita hamil disyorkan untuk melakukan senaman secara berkala sekurang-kurangnya 20-30 minit setiap hari atau sekurang-kurangnya 3 kali seminggu.

Selain bersenam secara teratur dan teratur, wanita hamil juga perlu makan makanan berkhasiat, mengurangkan tekanan, dan menjauhi rokok dan minuman beralkohol, untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan janin.

Petua menari mengikut usia kehamilan

Walaupun digolongkan sebagai sukan yang selamat, wanita hamil tetap harus berhati-hati ketika menari. Berikut adalah beberapa petua yang boleh dilakukan oleh wanita hamil ketika ingin menari mengikut usia kehamilan:

Trimester pertama

Beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan ketika menari pada trimester pertama kehamilan adalah:

  • Jangan buat lompatan. Sebaliknya, lakukan gerakan santai.
  • Lakukan pergerakan dengan sebaik mungkin dan jangan memaksakan diri.
  • Sekiranya anda sukar untuk melakukan perbualan yang selesa semasa menari, ini adalah isyarat bahawa anda harus melambatkan atau mengurangkan kelajuan pergerakan badan anda dan berehat sebentar.

Trimester kedua dan ketiga

Semasa memasuki trimester kedua dan ketiga, perhatikan perkara berikut:

  • Apabila perut semakin besar, keseimbangan pergerakan badan mesti dipertimbangkan.
  • Elakkan bergerak terlalu cepat, berpusing terlalu banyak, atau melompat.
  • Elakkan juga gerakan menyentak dan melengkung tulang belakang ke belakang.

Selain itu, ada juga beberapa perkara penting yang harus diperhatikan oleh wanita hamil ketika menari, yaitu:

  • Sentiasa memanaskan badan sebelum bersenam dan menari dan kemudian menyejukkan badan selepas itu. Ini penting untuk mengelakkan kecederaan.
  • Berhati-hati ketika menari dan jangan biarkan aktiviti ini membuat wanita hamil terlalu letih.
  • Pastikan minum air secukupnya sebelum, semasa, dan setelah menari.
  • Jangan lupa makan makanan ringan sebelum menari atau sukan lain untuk memenuhi keperluan tenaga badan.

Untuk lebih selamat, wanita hamil disarankan menari dengan ditemani oleh tenaga pengajar atau mengikuti kelas tarian khas untuk wanita hamil. Pastikan mendapatkan tenaga pengajar yang cekap, supaya wanita hamil dapat menari dengan selamat dan mengelakkan kecederaan.

Di samping itu, sebelum memulakan menari atau mencuba sukan lain, juga penting bagi wanita hamil untuk berjumpa doktor terlebih dahulu, terutamanya jika wanita hamil mengalami keluhan tertentu, seperti sakit pelvis, sakit belakang, atau mengalami masalah kesihatan tertentu semasa hamil.