Kesihatan

Deferiprone - Faedah, dos dan kesan sampingan

Deferiprone adalah ubat untuk mengatasi kelebihan zat besi pada pesakit dengan talasemia yang secara rutin menjalani pemindahan darah. Pemindahan darah yang dilakukan secara rutin mempunyai risiko peningkatan kadar zat besi dalam tubuh.

Zat besi yang berlebihan dalam tubuh boleh menyebabkan gangguan dan penyakit tertentu, seperti kegagalan jantung, penyakit hati, atau diabetes. Deferiprone akan berfungsi dengan mengikat besi dan membuangnya melalui air kencing.

Tanda dagangan Deferiprone: Deferiprone, Defiron, Ferriprox, Oferlod

Apa itu Deferiprone

kumpulanUbat preskripsi
KategoriPengikat besi (chelate)
ManfaatMengatasi kelebihan zat besi pada pesakit talasemia yang secara rutin menjalani perjalanan darah.
Dimakan olehMatang
Deferiprone untuk wanita hamil dan menyusuiKategori D:Terdapat bukti positif risiko terhadap janin manusia, tetapi manfaatnya mungkin melebihi risiko, misalnya dalam menangani situasi yang mengancam nyawa.

Tidak diketahui sama ada deferiprone diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Bercakap dengan doktor anda mengenai faedah dan risiko.  

Bentuk ubatTablet dan sirap

Langkah berjaga-jaga Sebelum Mengambil Deferiprone

Sebelum mengambil ubat ini, anda perlu memperhatikan perkara berikut:

 • Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami. Deferiprone tidak boleh diambil oleh pesakit yang alah kepada ubat ini.
 • Beritahu doktor anda jika anda mempunyai atau mempunyai jumlah sel darah putih yang rendah, seperti neutropenia atau agranulositosis. Deferiprone tidak boleh diberikan kepada pesakit dengan keadaan ini.
 • Beritahu doktor anda jika anda telah atau sedang menderita penyakit hati, penyakit ginjal, penyakit jantung, penyakit berjangkit, gangguan elektrolit, atau mempunyai sistem imun yang lemah, misalnya disebabkan oleh HIV.
 • Deferiprone dapat membuat pengguna lebih mudah terkena jangkitan. Seboleh-bolehnya hindari hubungan dekat dengan orang dengan penyakit menular yang mudah menular, seperti selesema.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil atau merancang kehamilan. Gunakan kawalan kelahiran yang berkesan sehingga 3-6 bulan setelah rawatan dengan deferiprone.
 • Jangan menyusu semasa mengambil deferiprone sehingga 2 minggu setelah mengambil dos terakhir.
 • Segera berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mengalami reaksi ubat alergi, kesan sampingan yang serius, atau berlebihan selepas mengambil deferiprone.

Dos dan Arahan Penggunaan Deferiprone

Dos deferiprone boleh berbeza pada setiap pesakit. Ini akan disesuaikan dengan keadaan pesakit dan tindak balas terhadap rawatan. Ubat ini bertujuan untuk mengatasi kelebihan zat besi pada pesakit talasemia yang secara rutin melakukan perjalanan darah.

Secara amnya, dos deferiprone untuk orang dewasa ialah 25 mg / kg, 3 kali sehari. Ubat boleh diminum pada waktu pagi, petang, dan malam. Dos boleh ditingkatkan hingga maksimum 100 mg / kg berat badan setiap hari.

Cara Mengambil Deferiprone dengan Betul

Ikuti nasihat doktor dan baca maklumat yang tertera pada bungkusan ubat sebelum mengambil deferiprone. Jangan mengurangkan atau menambah dos tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Deferiprone boleh diambil sebelum atau selepas makan. Untuk mengurangkan loya, anda boleh mengambilnya selepas makan.

Sekiranya anda mengambil antasid atau suplemen yang mengandungi zat besi, aluminium, atau zink, lebih baik meminumnya 4 jam sebelum atau sesudah mengambil deferiprone.

Cuba minum deferiprone pada masa yang sama setiap hari untuk rawatan maksimum.

Untuk mengambil sirap deferiprone, gunakan alat pengukur yang disediakan pada bungkusan ubat atau disediakan oleh doktor. Jangan gunakan alat pengukur atau sudu isi rumah yang lain, kerana dosnya mungkin tidak seperti yang ditetapkan.

Sekiranya anda terlupa mengambil deferiprone, segera ambil ubat ini jika selang waktu antara jadual pengambilan seterusnya tidak terlalu dekat. Sekiranya sudah dekat, abaikan dan jangan gandakan dos.

Simpan deferiprone pada suhu bilik dan jauh dari cahaya matahari langsung. Jauhkan ubat ini dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Deferiprone dengan Dadah Lain

Berikut adalah beberapa kesan interaksi ubat yang boleh berlaku apabila deferiprone digunakan bersama dengan ubat lain:

 • Peningkatan kepekatan serum deferiprone dalam badan apabila digunakan dengan phenylbuzatone
 • Penurunan kepekatan serum dan kesan deferiprone apabila digunakan dengan antasid atau suplemen dan produk yang mengandungi aluminium, zink, atau besi
 • Peningkatan risiko jangkitan teruk jika digunakan dengan ubat-ubatan yang dapat menurunkan sel darah putih, seperti allopurinol, everolimus, azathioprine, blinatumomab, cisplatin, tocilizumab, atau clozapine

Kesan Sampingan dan Bahaya Deferiprone

Beberapa kesan sampingan yang boleh berlaku selepas mengambil deferiprone adalah:

 • Pening dan muntah
 • Sakit kepala
 • Air kencing berwarna merah perang
 • Cirit-birit
 • Sakit perut atau pedih ulu hati
 • Sakit sendi

Tanyakan kepada doktor anda jika kesan sampingan di atas tidak reda dengan segera atau semakin teruk. Penggunaan deferiprone juga dapat meningkatkan risiko jangkitan, kerana ubat ini dapat menyebabkan jumlah sel darah putih rendah.

Segera berjumpa doktor jika anda mengalami aduan yang dapat menunjukkan penyakit berjangkit, seperti demam, menggigil, atau sakit tekak yang tidak hilang.

Di samping itu, anda juga harus berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda mengalami reaksi ubat alahan atau kesan sampingan yang lebih serius, seperti:

 • Pening atau rasa pening yang teruk
 • Ruam atau tompok-tompok kemerahan-ungu
 • Denyutan jantung atau degupan jantung yang cepat
 • Pengsan atau sawan