Kehidupan yang sihat

Petua Kecantikan Semula Jadi Tanpa Rawatan yang Mahal

Bagi anda yang ingin kelihatan cantik secara semula jadi, jangan perlu repik menggunakan semua jenis ubat atau pembedahandengan kos yang tinggi. Cari tahu pelbagai petua kecantikan semula jadi dan terapkan dengan penuh disiplin. Dijamin, keindahan semula jadiAnda akan terpancar dengan sendirinya.

Kecantikan bukan hanya dari luar, tetapi ada juga kecantikan dari dalam. Kecantikan juga dipengaruhi oleh rawatan yang berkaitan dengan kesihatan tubuh anda, seperti makanan dan minuman yang sihat yang dimakan.

Rawatan dari dalam

Petua kecantikan semula jadi pertama yang perlu anda lakukan adalah menjaga kecantikan dalaman anda, agar anda dapat kelihatan cantik dan sihat. Salah satu yang paling penting adalah memulakan dengan minum banyak air. Badan yang mengandungi cukup air dan terhidrat dengan baik akan menjadikan kulit lebih sihat dan tidak kering, sehingga tidak kelihatan berkerut atau kusam.

Anda juga memerlukan vitamin dan mineral yang dapat membantu anda kelihatan lebih cantik. Makanan yang mengandungi asid lemak omega-3, seperti beberapa jenis ikan, adalah sumber lemak yang baik untuk kulit tanpa menyumbat liang. Kandungan asid lemak omega-3 juga dapat membantu anda mengelakkan kulit kering dan kusam.

Makan juga makanan yang baik untuk pencernaan, seperti roti gandum. Makanan yang kaya dengan kandungan serat dapat membantu melancarkan pencernaan. Pencernaan yang sihat menjadikan kulit anda lebih cantik. Jenis makanan lain yang diperlukan adalah makanan yang mengandungi vitamin A, C, E, zink, dan selenium. Makanan dengan kandungan ini sangat diperlukan oleh tubuh untuk mendapatkan kulit yang cantik dan badan yang sihat.

Elakkan juga perkara-perkara yang sama sekali tidak bermanfaat bagi tubuh anda. Salah satunya adalah merokok. Kesan buruk merokok bukan sahaja merosakkan organ dalaman anda, tetapi juga menyumbang kepada kemunculan kedutan dan menjadikan kulit kelihatan lebih tua, dan kusam.

Rawatan Luaran

Setelah menjaga kecantikan dari dalam. Petua kecantikan semula jadi seterusnya adalah memberikan rawatan semula jadi untuk rambut, wajah, dan badan anda. Berikut adalah petua yang boleh anda lakukan dengan cara yang mudah dan semula jadi:

  • Pastikan rambut anda cantik dengan alpukat

    Campuran pelembap semula jadi ini dapat menjadikan rambut anda lebih lembut, tetapi masih kurang berminyak. Bahannya cukup mudah. Anda hanya memerlukan 1 alpukat, 1 sudu teh madu, dan 2 sudu teh krim berat. Campurkan bahan-bahannya, kemudian sapukan pada rambut setelah mencuci. Biarkan selama 15 minit, kemudian bilas. Campuran pelembap ini dapat mengekalkan tahap kelembapan kulit kepala.

  • Muka cerah dan lembut dengan topeng betik

    Bahan seterusnya adalah topeng betik. Topeng muka semula jadi ini mengandungi enzim yang dapat membantu pengelupasan kulit. Inilah yang menjadikan kulit lebih cerah dan lembut. Satu-satunya bahan yang anda perlukan adalah betik hancur. Tetapi jangan segera memakainya. Biarkan wajah menguap menggunakan lembangan air suam selama 8 minit. Anda menutup bahagian atas kepala dengan tuala, sehingga wap tidak habis atau tersebar. Selepas itu, kemudian sapukan topeng betik dan biarkan selama 10 minit. Kemudian, bilas muka sehingga bersih.

  • Menghilangkan sel kulit mati dengan scrub kopi

    Bukan hanya enak diminum, ternyata kopi juga baik untuk kesihatan kulit anda. Caranya adalah dengan menjadikan kopi sebagai topeng atau scrub, yang dapat membantu anda membuang sel-sel kulit mati dan menjadikan kulit anda lebih bersih dan bercahaya. Bahan-bahan yang anda perlukan termasuk 2 sudu teh minyak urut, 100 gram garam laut atau gula, dan 400 gram bubuk kopi. Campurkan semua bahan, kemudian semasa mandi, gosokkan badan anda dengan menggunakan scrub kopi dalam gerakan bulat dan tekan sedikit. Kemudian bilas hingga bersih. Biji kopi halus ini akan berfungsi seperti lulur yang menghilangkan sel kulit mati.

Lakukan Senaman Berkala

Bersenam adalah petua kecantikan semula jadi yang seterusnya. Senaman dapat meningkatkan aliran darah, yang akan membawa nutrien dan oksigen ke seluruh badan. Itulah sebab mengapa bersenam dapat membantu menyuburkan sel kulit anda, dan menjadikan kulit anda kelihatan lebih sihat dan cantik.

Sebelum ini, anda perlu ingat untuk menggunakan pelindung matahari dengan sekurang-kurangnya SPF 15 sebelum anda keluar. Tujuannya adalah untuk melindungi kulit dari bahaya cahaya matahari. Anda mengulang penggunaannya setelah berpeluh, berenang, atau setiap dua jam.

Keindahan semula jadi pasti akan kelihatan lebih menarik daripada cantik dengan penampilan luar yang terlalu banyak solekan dan ukuran estetik. Sekiranya anda mahu kelihatan cantik walaupun tanpa solekan walaupun begitu, cubalah lakukan petua kecantikan semula jadi di atas untuk menambahkan aura kecantikan anda. Sudah tentu anda juga harus berdisiplin dalam melakukan pelbagai rawatan ini. Sekiranya perlu, berjumpa dengan ahli dermatologi lebih lanjut.