Keluarga

Meneroka Kebaikan Tomato untuk MPASI

Kekayaan tomato dalam vitamin dan mineral menjadikannya layak untuk dijadikan makanan pelengkap. Tambahan, buah merah ini juga mempunyai rasa yang enak. Sekiranya anda ingin mengetahui apa kelebihan tomato untuk MPASI, mari kita lihat artikel berikut.

Memenuhi keperluan pemakanan bayi melalui makanan pelengkap adalah perkara penting yang tidak boleh disedari oleh ibu. Terdapat banyak bahan makanan yang boleh diproses menjadi penyusuan susu ibu untuk si kecil anda. Salah satunya ialah tomato.

Pemberian tomato boleh dilakukan sejak awal ketika anda memperkenalkan makanan pejal pada si kecil anda, pada usia 6 bulan. Tomato bukanlah makanan yang mempunyai risiko alergi yang tinggi, jadi sangat selamat untuk diberikan kepada si kecil pada awal masa pejal.

Khasiat Tomato untuk Bayi MPASI

Buah ini, yang sering disalah anggap sebagai sayur, kaya dengan karbohidrat, serat, dan pelbagai vitamin dan mineral. Vitamin dalam tomato termasuk vitamin A, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B3, vitamin C. Sementara mineral dalam tomato termasuk kalsium, fosfor, zat besi, natrium, kalium, tembaga, dan zink.

Berkat banyak nutrien dalam tomato, tidak hairanlah buah ini disyorkan untuk dimasukkan ke dalam menu MPASI. Berikut adalah kelebihan tomato untuk pepejal bayi yang perlu anda ketahui:

1. Meningkatkan sistem ketahanan badan

Dalam 100 gram tomato mengandungi sekitar 34 mg vitamin C. Angka ini telah memenuhi 68% keperluan harian vitamin C yang diperlukan oleh bayi. sekarangVitamin ini terbukti dapat mengaktifkan kemampuan sistem imun tubuh untuk melawan virus dan bakteria yang menyebabkan penyakit.

Selain itu, vitamin C juga berperanan dalam meningkatkan penyerapan zat besi, menghasilkan kolagen dalam badan, dan menyokong pertumbuhan tulang dan gigi bayi.

2. Menjaga kesihatan mata

Mata adalah organ yang berperanan penting dalam proses pertumbuhan dan perkembangan bayi. Oleh itu, menjaga kesihatan mata perlu dilakukan seawal mungkin untuk mengelakkan masalah mata ketika anak kecil anda membesar. Salah satu cara untuk menjaga kesihatan mata adalah dengan menghidangkan tomato sebagai menu makanan pelengkap.

Tomato adalah sumber vitamin A. Dalam 1 tomato bersaiz sederhana, ia mengandungi kira-kira 51 mcg vitamin A, bersamaan dengan 10% daripada keperluan vitamin A harian pada bayi.

3. Menjaga kesihatan pencernaan

Tomato adalah buah dengan kandungan air yang tinggi, sekitar 94%. Sebilangan besar air dan serat dalam buah ini dapat membantu melancarkan kerja sistem pencernaan si kecil anda, dan menghalangnya daripada mengalami gangguan dehidrasi dan pencernaan, seperti cirit-birit atau sembelit.

4. Menjaga kesihatan jantung

Tomato adalah buah yang kaya dengan kalium. Nutrien ini berperanan dalam menjaga fungsi otot dan irama jantung. Namun, yang paling penting, kalium mengatur keseimbangan cairan dalam tubuh sehingga dapat menjaga tekanan darah tetap stabil.

Diet yang memenuhi keperluan kalium juga dapat mengurangkan risiko anak anda mengalami batu karang dan osteoporosis di kemudian hari.

5. Melindungi badan dari kerosakan radikal bebas

Tomato mengandungi lycopene, sebatian karotenoid yang memberi beberapa buah dan sayur-sayuran warna merah mereka. Kandungan ini mempunyai kesan antioksidan yang dapat mencegah kerosakan tisu yang disebabkan oleh radikal bebas. Sifat ini dapat melindungi anak kecil anda dari pelbagai penyakit kronik, Bun.

Tomato sangat berguna untuk menyokong tubuh bayi yang sedang berkembang. Jadi, Ibu boleh memasukkan tomato sebagai menu makanan pelengkap bayi, ya. Anda boleh memproses buah ini menjadi bubur. Menambah minyak zaitun ke tomato yang diproses juga dapat meningkatkan rasa makanan pejal dan memperkaya khasiatnya.

Walaupun tomato bukan makanan yang boleh menyebabkan alahan, anda masih perlu memperhatikan reaksi si kecil ketika pertama kali memakan tomato. Sekiranya si kecil menunjukkan gejala alergi setelah memakan makanan pekat yang mengandungi tomato, seperti ruam, gatal, cirit-birit, dan sesak nafas, segera bawa dia ke doktor untuk mendapatkan rawatan.