Keluarga

Risiko Kesihatan Mengahwini Sepupu yang Perlu Dipertimbangkan

Mengahwini sepupu bukanlah perkara biasa. Beberapa negara menjadikan perkahwinan dengan sepupu sebagai budaya untuk mengeratkan hubungan kekeluargaan. Namun, ada beberapa perkara yang harus dipertimbangkan sebelum memutuskan untuk mengahwini sepupu, terutama dari segi kesihatan.

Terdapat beberapa risiko yang bersembunyi pada anak-anak pasangan suami isteri yang merupakan sepupu. Risiko ini tidak hanya berkaitan dengan kesihatan fizikal, tetapi juga kesihatan mental anak-anak.

Risiko Kesihatan yang bersembunyi

Risiko kesihatan akibat perkahwinan dengan saudara atau keluarga, termasuk sepupu, berlaku kerana struktur genetik yang sama. Beberapa risiko kesihatan yang mengintai anak-anak pasangan yang berkahwin antara sepupu adalah:

1. Kecacatan kelahiran

Walaupun tidak ada gangguan genetik dalam keluarga, menikahi sepupu dapat meningkatkan risiko melahirkan bayi dengan kecacatan kongenital.

Risiko melahirkan bayi dengan kecacatan kelahiran pada pasangan yang berkahwin dengan sepupu adalah 2-3% lebih tinggi, jika dibandingkan dengan pasangan yang sudah berkahwin tanpa ikatan keluarga.

2. Gangguan sistem imun

Penyelidikan menunjukkan bahawa pasangan yang mengahwini sepupu lebih cenderung melahirkan anak-anak dengan gangguan genetik kekurangan imuniti primer (PID). Gangguan genetik ini boleh menyebabkan kecacatan pada sistem kekebalan tubuh, yang menjadikan anak-anak lebih mudah terkena jangkitan dan penyakit autoimun.

3. Lahir (kelahiran mati)

Selain risiko kecacatan kelahiran, penyelidikan juga menunjukkan bahawa risiko kelahiran mati pada pasangan yang mengahwini sepupu mungkin meningkat. Risiko ini bahkan boleh meningkat sekiranya seseorang itu berkahwin dengan sepupu pertama (anak saudara ayah atau ibu).

4. Gangguan mental

Tidak hanya memberi kesan kepada kesihatan fizikal, kesihatan mental anak-anak dari perkahwinan dengan sepupu juga mudah mengalami gangguan.

Penyelidikan menunjukkan bahawa kanak-kanak yang dilahirkan dalam perkahwinan dengan sepupu lebih berisiko menghidap gangguan tersebut mood dan psikosis. Psikosis adalah gangguan mental yang menyukarkan seseorang membezakan antara realiti dan khayalan.

Keputusan untuk berkahwin dengan sepupu atau tidak, ada di tangan anda. Tetapi dengan mengetahui risiko-risiko ini, anda dan pasangan dapat mengetahui lebih banyak risiko kesihatan yang mengintai anak anda kelak. Untuk maklumat lebih lanjut, anda boleh berjumpa doktor mengenai perkara ini.