Keluarga

Ibu Tidak Tidur Yang Tidak Tidur Semasa Menyusui, Inilah Petua

Kurang tidur ketika menyusu mungkin dialami oleh banyak ibu yang baru melahirkan. Sekiranya tidak diperiksa, kurang tidur boleh menyebabkan keletihan, tekanan, dan gangguan yang teruk mood dan selera makan, dan kurang tumpuan. Untuk mengatasinya, ada beberapa petua yang boleh anda terapkan dengan mudah.

Bayi yang baru lahir biasanya mempunyai jadual tidur yang tidak teratur, kerana mereka masih menyesuaikan diri dengan kitaran tidur bayi yang normal. Di samping itu, keperluan pemakanan bayi yang baru lahir masih tinggi, jadi mereka akan bangun setiap 2-3 jam untuk memberi makan, baik pada siang dan malam hari.

Menyesuaikan corak tidur dengan si kecil mungkin membuat anda kurang tidur ketika menyusui.

Petua Untuk Tidak Kurang Tidur Semasa Menyusu

Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan kurang tidur ketika menyusu:

1. Berkongsi tugas dengan Ayah

Agar tidak tidur kurang ketika menyusu, Ibu boleh berbincang dengan Ayah mengenai pembahagian tugas, jika secara kebetulan, anda tidak mempunyai pembantu rumah tangga.

Contohnya, bapa menjaga rumah tangga, sementara ibu menjaga si kecil, termasuk menyusu. Dengan cara itu, waktu tidur Ibu tetap akan dipenuhi.

2. Tidur bersama bayi

Salah satu cara terbaik yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan kurang tidur ketika menyusu adalah dengan tidur ketika si kecil tidur. Dengan cara itu, ketika dia bangun, Ibu lebih bertenaga. Semasa tidur, jangan lupa mematikan semuanya alat dan lampu, agar suasananya menjadi tenang dan anda mendapat tidur yang berkualiti.

3. Jangan ragu untuk meminta pertolongan

Bagi sebilangan ibu, mempunyai bayi tidak bermaksud bebas dari kerja rumah. Agar anda dapat tidur lena, anda boleh menggunakan khidmat pembantu rumah atau meminta bantuan orang terdekat untuk menjaga bayi.

4. Elakkan mengambil nikotin, kafein, dan alkohol

Untuk mengelakkan insomnia, anda harus mengelakkan memakan makanan atau minuman yang mengandungi nikotin, kafein, dan alkohol pada waktu siang atau malam. Sebagai gantinya, anda boleh minum segelas susu suam sebelum tidur agar tidur lebih nyenyak dan berkualiti.

5. Lakukan senaman ringan

Melakukan senaman ringan secara teratur, seperti meditasi, yoga, bersenam, atau hanya berjalan-jalan pagi, akan membuat anda tidur lebih nyenyak dan mengurangkan keletihan. Selain itu, membawa bayi berjalan-jalan setiap hari selama kira-kira 15 minit juga boleh menjadi pilihan yang tepat untuk mengatasi kekurangan tidur ketika menyusu.

Dengan melakukan beberapa petua di atas, diharapkan ibu tidak lagi kekurangan tidur ketika menyusukan anak kecilnya. Ibu tidak perlu risau, biasanya bayi akan tidur lebih lama selepas 3 bulan pertama. Penting untuk diingat, tidur yang cukup juga penting untuk menyokong proses pemulihan bagi ibu-ibu menyusu yang menghidap selesema.

Apabila bayi anda semakin tua, kitaran tidurnya akan menjadi lebih teratur, dan dia akan dapat membezakan antara malam dan siang dengan lebih baik. Selain itu, dia juga tidak perlu diberi susu pada waktu malam seperti sebelumnya.

Sekiranya anda masih menghadapi masalah untuk kurang tidur ketika menyusui, mengalami masalah tidur, atau merasa letih sepanjang hari, jangan ragu untuk berjumpa doktor untuk mengetahui penyebabnya dan mendapatkan rawatan yang tepat.