Kehidupan yang sihat

Spooning, posisi tidur yang meningkatkan keakraban

Spooning adalah posisi tidur ketika seseorang berbaring di sisi mereka dan pasangannya memeluk mereka dari belakang. Ramai pasangan yang menyukai kedudukan ini, kerana lebih selesa. Selain itu, kedudukan ini juga dapat meningkatkan ikatan emosi dan baik untuk kesihatan tubuh.

Memeluk adalah cara bagi manusia untuk menyatakan cinta. Tidak ada peraturan yang tetap dalam hal memeluk, tetapi posisi sudu disukai oleh banyak pasangan. Selain dianggap sangat selesa, kedudukan ini juga bagus untuk kesihatan fizikal dan mental.

Apa itu Spooning dan Bagaimana Spooning Dilakukan?

Spooning berasal dari perkataan sudu yang bermaksud sudu. Spooning dilakukan dengan berbaring melengkung dengan badan yang melekat pada badan pasangan. Dengan melakukan kedudukan ini, anda dan pasangan bersatu seperti sudu yang tersusun rapi di dalam laci.

Semasa sudu, orang yang memeluk dipanggil sudu besar atau sudu besar, sementara orang yang dipeluk disebut sebagai sudu kecil atau sudu kecil.

Sesiapa sahaja boleh sudu besar atau sudu kecil, tanpa mengira jantina, tinggi badan, dan saiz badan. Selalunya pasangan akan bertukar posisi, terutama jika mereka melakukannya untuk waktu yang lama, seperti ketika tidur pada waktu malam.

Selain dari posisi tidur, istilah senduk juga digunakan sebagai posisi seks, yang merupakan teknik melakukan hubungan seks ketika penetrasi dilakukan dari belakang. Ini adalah varian kedudukan gaya anjing, tetapi selesai berbaring sehingga tidak memerlukan banyak tenaga untuk melakukannya.

Posisi seks yang berpasangan memudahkan penembusan yang lebih mendalam dan membolehkan jari pasangan meneroka klitoris, sehingga meningkatkan peluang orgasme untuk wanita.

Faedah Spooning dengan Pasangan

Terdapat banyak faedah tidur dalam posisi sudu untuk anda dan pasangan, termasuk:

1. Menguatkan ikatan emosi

Sentuhan fizikal dengan pasangan, seperti memeluk, mencium, dan membelai, dapat meningkatkan keakraban dan ikatan emosi. Ini kerana sentuhan fizikal dapat mendorong pembebasan hormon yang berperanan dalam meningkatkan perasaan cinta dan kasih sayang, seperti oxytocin, dopamine, dan serotonin.

Oxytocin berperanan dalam mewujudkan rasa empati dan keprihatinan terhadap pasangan anda, sementara hormon dopamin dan serotonin dapat menyebabkan perasaan tenang dan bahagia serta meningkatkan tekanan darah mood.

2. Menjadikan tidur lebih nyenyak

Kedudukan senduk juga dapat membuatkan anda dan pasangan tidur lebih nyenyak. Kesan ini baik untuk mengatasi masalah insomnia atau pada orang yang kualiti tidurnya terganggu.

3. Meredakan tekanan

Apabila anda memeluk atau dipeluk oleh pasangan dalam keadaan sudu, anda pasti akan merasa lebih bahagia dan lebih tenang. Kesan ini juga berkesan untuk mengurangkan tekanan dan mengatasi kegelisahan.

Berbagai kajian juga menyatakan bahawa orang yang selalu berpelukan dengan pasangannya, termasuk kedudukan sudu, umumnya mempunyai tekanan darah yang lebih stabil dan sistem imun yang lebih kuat.

4. Wanita hamil dan janinnya yang sihat

Menyendam dengan sisi ke kiri sangat disyorkan untuk wanita hamil. Dengan berbaring di sebelah kiri anda, berat janin tidak memampatkan saluran darah besar di perut atau vena cava. Posisi ini juga baik untuk hati yang terletak di sebelah kanan, kerana tidak tertekan oleh beban janin.

Kedudukan ini memudahkan jantung bekerja dan aliran darah ke rahim dan ginjal menjadi lebih lancar. Selain itu, tidur di sebelah kiri anda juga dapat meningkatkan jumlah darah dan nutrien ke plasenta dan janin.

Sendok memang boleh meningkatkan keakraban dan baik untuk kesihatan. Namun, jika dilakukan sepanjang malam, leher dan lengan dapat terasa sakit, kaku, atau kesemutan. Kedudukan tidur seperti ini juga boleh membuatkan anda dan pasangan berasa panas dan panas.

Untuk mengatasi masalah ini, anda boleh menggunakan bantal untuk menopang punggung, menukar posisi, atau tidur di bilik berhawa dingin. Anda juga boleh mengubah posisi tidur sudu dengan variasi lain yang lebih selesa untuk anda dan pasangan.

Sekiranya anda ingin tidur dalam keadaan sudu dengan pasangan anda tetapi mengalami kesukaran kerana sakit leher atau pinggang dan kerap kesemutan atau mati rasa di lengan anda, anda tidak perlu memaksanya. Masih banyak cara lain yang boleh dilakukan untuk meningkatkan keakraban, misalnya melakukan cakap bantal.

Namun, tidak ada salahnya berjumpa doktor untuk mengetahui penyebab keluhan tersebut, kerana mungkin tidak disebabkan oleh posisi tidur.