Keluarga

Perhatikan, ini adalah pelbagai cara untuk melambatkan kehamilan

Untuk pasangan yang tidak mahu terburu-buru mempunyai anak, terdapat pelbagai bagaimana melambatkan kehamilan apa yang boleh dibuat. Walau bagaimanapun,piBiarkan ia baiklah berapa lama untuk melambatkan kehamilan ini akan selesai. Sebabnya, peluang wanita untuk hamil dapat dikurangkan selepasberumur lebih dari 35 tahun.

Terdapat dua cara untuk melambatkan kehamilan yang boleh anda lakukan, iaitu cara semula jadi dan penggunaan alat kontraseptif. Sejauh manakah keberkesanan kedua-dua cara ini untuk melambatkan kehamilan dan apakah perkara yang perlu diberi perhatian? Lihat penjelasan berikut.

Cara Semula Jadi Yang Boleh Diambil

Secara semula jadi, kehamilan boleh ditangguhkan melalui rakaman sistem kalendar haid. Dengan rakaman ini, dapat diketahui kapan masa subur wanita berlaku. Cara melambatkan kehamilan dengan sistem kalendar haid adalah dengan mengelakkan hubungan seksual dalam tempoh subur.

Melambatkan kehamilan secara semula jadi boleh menjadi berkesan, tetapi anda mesti berhati-hati dan berhati-hati dalam memperhatikan ketika tempoh subur berlaku. Selain itu, tidak semua wanita dapat menerapkannya. Kaedah ini hanya disyorkan untuk wanita yang mempunyai kitaran haid biasa.

Cara semula jadi lain yang boleh diambil untuk melambatkan kehamilan adalah gangguan hubungan seksual, iaitu dengan mengeluarkan zakar dari faraj sebelum ejakulasi, sehingga air mani dan sperma dilepaskan di luar faraj.

Walau bagaimanapun, ini bukan kaedah yang kuat untuk melambatkan kehamilan atau mencegah kehamilan. Menurut satu kajian, hanya 4% pasangan yang berjaya mencegah kehamilan dengan cara ini.

Mencegah Kehamilan dengan Peranti Kontraseptif

Sekiranya kaedah semula jadi untuk melambatkan kehamilan tidak boleh dipercayai, maka anda boleh mempertimbangkan untuk menggunakan alat kawalan kelahiran. Berikut adalah beberapa alat kontraseptif yang boleh digunakan:

1. Kondom

Kondom adalah bentuk kontraseptif yang ringkas dan senang diperoleh. Penggunaan kondom tidak hanya mengurangkan kemungkinan kehamilan, tetapi juga efektif untuk mencegah penularan jangkitan seksual.

Dalam menggunakan kondom sebagai alat kontrasepsi, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan. Anda harus memastikan bahawa kondom yang akan anda gunakan tidak melewati tarikh luputnya dan permukaan kondom tidak terkoyak atau bocor. Penggunaan kondom yang betul sekurang-kurangnya dapat mencegah kehamilan hingga 98 persen.

2. Kontraseptif oral (pil kawalan kelahiran)

Cara lain untuk melambatkan kehamilan dengan kawalan kelahiran adalah dengan mengambil pil kawalan kelahiran. Sekiranya diambil secara berkala seperti yang disarankan oleh doktor, keberkesanan pil kawalan kelahiran dalam mencegah kehamilan sangat tinggi, sehingga 90 persen. Walau bagaimanapun, pengambilan pil kawalan kelahiran mempunyai beberapa kesan sampingan, termasuk mual, nyeri payudara, dan penurunan keinginan seksual.

3. Suntikan KB

Sekiranya anda sukar mengambil pil kawalan kelahiran secara berkala setiap hari, anda boleh menggunakan suntikan kawalan kelahiran. Hormon estrogen dan progestin dalam kontraseptif yang disuntik ke dalam badan boleh melambatkan kehamilan untuk jangka waktu tertentu. Keberkesanan suntikan kawalan kelahiran dalam mencegah kehamilan adalah sekitar 90 peratus.

Beberapa kesan sampingan menggunakan suntikan kawalan kelahiran adalah haid yang tidak teratur atau berhenti, kenaikan berat badan, sakit kepala, jerawat, dan keguguran rambut.

4. implan KB

Kontraseptif seterusnya yang boleh digunakan untuk mencegah kehamilan adalah implan KB. Alat kontraseptif, yang dikenali sebagai implan KB, berukuran dan berbentuk seperti batang mancis. Implan kawalan kelahiran akan dimasukkan ke dalam kulit lengan atas melalui sayatan kecil di permukaan kulit. Pemasangan mesti dilakukan oleh doktor atau kakitangan perubatan.

Implan kawalan kelahiran mengandungi hormon progestin yang dilepaskan secara perlahan dan dapat melambatkan kehamilan sehingga 3 tahun. Keberkesanannya dalam mencegah kehamilan boleh mencapai 99 peratus, tetapi penggunaannya boleh menyebabkan haid berhenti dan berat badan bertambah.

5. IUD (peranti intrauterin)

IUD atau lebih dikenali sebagai pil kontraseptif adalah kaedah kontrasepsi yang berkesan di rahim untuk mencegah kehamilan. Sekiranya dipasang dengan betul, kontrasepsi spiral dapat mengurangkan risiko hamil hingga 99%.

IUD yang diletakkan di saluran rahim akan menyekat dan menghentikan sperma daripada menyuburkan telur. Kontraseptif ini juga selamat digunakan semasa menyusui dan dapat mencegah kehamilan dalam jangka waktu yang lama, iaitu sekitar 5-10 tahun, bergantung pada jenis IUD yang digunakan.

6. Kontraseptif kecemasan

Sekiranya anda lupa menggunakan alat kontraseptif semasa hubungan seks, kontraseptif kecemasan mungkin merupakan pilihan untuk mencegah atau melambatkan kehamilan. Kontraseptif ini mengandungi levonorgestrel yang mempunyai persamaan dengan progesteron, sehingga dapat mencegah pembebasan telur dan persenyawaan.

Cara untuk mencegah kehamilan dengan menggunakan kontraseptif kecemasan adalah dengan menggunakannya secepat mungkin setelah melakukan hubungan seks. Kontraseptif kecemasan hanya berkesan apabila digunakan kurang dari 72 jam selepas persetubuhan.

Walaupun dapat mencegah kehamilan, penggunaan kontraseptif kecemasan perlu terlebih dahulu berunding dengan doktor dan hanya boleh dibeli dengan preskripsi doktor. Perlu diingat, kontrasepsi ini tidak boleh dikonsumsi secara rutin, tetapi hanya untuk keadaan darurat, seperti tidak menggunakan kondom atau kondom yang bocor.

Sekiranya anda ingin melambatkan kehamilan, anda harus terlebih dahulu berjumpa dengan doktor anda untuk mengetahui kaedah mana yang paling sesuai dengan keperluan anda, bersama dengan risikonya. Jangan lupa, tanyakan juga kepada doktor berapa lama kelewatan ini dapat dilakukan.