Keluarga

Langkah Yang Betul untuk Mengajar Bayi Berenang mengikut Umur

Terdapat pelbagai faedah yang dapat diperoleh daripada mengajar bayi untuk berenang. Selain dapat meningkatkan kedekatan antara bayi dan orang tua, berenang juga dapat mempengaruhi kecerdasan dan keyakinan bayi.

Walaupun kaki dan tangan bayi secara automatik bergerak ketika memasuki kolam, itu tidak bermaksud bahawa mudah untuk mengajar bayi berenang. Anda harus tahu apa yang harus diperhatikan agar tetap selamat, kerana bayi belum dapat menahan nafas dan mengangkat kepalanya di atas air dengan betul.

Cara Mengajar Bayi Berenang Sesuai dengan Umur

Selain memperhatikan keselamatan kolam renang, mengajar bayi untuk berenang juga memerlukan trik khas. Inilah cara mengajar bayi berenang mengikut usia:

Bayi berumur 6-18 bulan

Mengajar bayi untuk berenang dapat dilakukan seawal mungkin. Tetapi masa yang paling disyorkan adalah ketika dia berusia enam bulan. Sebagai langkah pertama, cubalah memercikkan air kolam ke badan bayi untuk membuatnya menyesuaikan diri dengan air. Biarkan bayi meneroka air dan berasa selesa di dalam air.

Ajar bayi untuk menendang dan menarik kaki sebagai pergerakan asas. Seterusnya, anda boleh memperkenalkan gerakan mulut meniup gelembung udara.

Satu lagi aktiviti yang menyeronokkan untuk usia ini ialah membuatnya meluncur dan melayang di air di punggungnya. Agar bayi lebih senang bermain di air, ajak dia melakukan aktiviti meluncur ke beberapa arah yang berbeza.

Bayi berumur 18 bulan hingga 3 tahun

Pada usia ini, bayi dapat diajar bagaimana menendang atau mengayunkan tangan mereka. Semasa dia menghampiri tiga, Anda dapat mengajarnya menahan nafas, membiarkannya masuk dan keluar dari kolam balita yang cetek, dan bermain permainan yang lebih bervariasi.

Permainan yang sesuai untuk bayi pada usia ini termasuk bermain tangkapan dan bola atau berpura-pura menjadi kereta api dengan berjalan di perairan di sepanjang tepi kolam. Permainan ini berkesan untuk mendorong bayi bergerak dan mengayunkan tangannya untuk berenang.

Untuk mempraktikkan kemahiran menyelamnya, anda boleh memintanya mengambil benda di dasar kolam cetek. Permainan ini boleh menjadi kaedah yang berkesan untuk mengajar bayi anda berenang.

Untuk bayi berumur 3-5 tahun

Apabila bayi anda lebih tua atau sudah memasuki usia 3-5 tahun, aktiviti mengajar bayi berenang dapat lebih bervariasi. Ajarkan dia untuk menggerakkan kaki dan lengannya untuk mendorong badannya ke hadapan di dalam air. Juga mengajar cara mengapung, baik melayang di bahagian belakang atau di perut.

Pada usia ini, anak-anak dapat diajar untuk berhati-hati di kolam renang. Fahami bahawa berjalan di tepi kolam renang tanpa pengawasan orang dewasa adalah berbahaya.

Ibu bapa boleh mengajar bayi mereka untuk berenang secara langsung atau mendaftarkan mereka ke kelas renang. Tetapi jangan lupa, perhatikan kebersihan kolam renang, kerana bayi masih terdedah kepada jangkitan bakteria atau virus.

Sekiranya perlu, tanyakan dahulu kepada pakar pediatrik adakah keadaan kesihatan si kecil membolehkannya mula belajar berenang. Ini penting untuk dilakukan, terutamanya jika anak anda mempunyai sejarah penyakit jantung kongenital, asma, atau epilepsi.